Zmysłowa dziewczyna z miasta

- literatura obyczajowa, romans
- Zmysłowa dziewczyna (tom 1)
- Misadventures of a City Girl
- 2018-02-28
- 2018-02-28
- Agnieszka Myśliwy
Madison Atwood chce odetchnąć po rozwodzie z hollywoodzką gwiazdą. Paparazzi depczą jej po piętach, a życie prywatne zdobi okładki wszystkich tabloidów, ucieka więc do eleganckiego ośrodka wypoczynkowego w Północnej Kalifornii. Avalon Springs to ustronne miejsce w górach, a ona postanawia na nowo odnaleźć tam siebie.
Luke Dawson żyje skromnie, woli swoje odosobnienie niż kontakty z ludźmi. Gdy spotyka piękną kobietę, która kąpie się w gorących źródłach na jego ziemi, zaczyna ją obserwować. Czuje się zaintrygowany, choć to przecież dziewczyna z wielkiego miasta – urocze stworzenie tylko zakłóca spokój, którego od wielu lat szukał.
Gdy Madison odkrywa jego chatę na uboczu, Luke nie potrafi jej wyrzucić. Nie składają sobie żadnych obietnic. Ona pragnie znów czuć się pożądana, a on tęskni za dotykiem kobiety. Matka Natura ma jednak inne plany – zmusza ich, by spędzili razem więcej niż jedną namiętną noc. Czy Luke zdoła rozstać się z kobietą, dzięki której po raz pierwszy od lat coś poczuł? Czy Madison będzie mogła zostawić mężczyznę, który przywrócił ją do życia?
Nie przegap kolejnych tomów serii o zmysłowych dziewczynach!
Kup Zmysłowa dziewczyna z miasta w ulubionej księgarni
Oceny książki Zmysłowa dziewczyna z miasta
741 użytkowników ma tytuł Zmysłowa dziewczyna z miasta na półkach głównych- Przeczytane 448
- 2018 42
- 2019 9
- E-book 6
- Romans 6
- Legimi 6
Tagi i tematy do książki Zmysłowa dziewczyna z miasta
Cytaty z książki Zmysłowa dziewczyna z miasta
Jesteśmy jak rzeki, przystojniaku. Płyniemy przez życie, dotykając różnych miejsc i zmieniając krajobraz wokół. Ale w głębi nurtu pozostajemy tacy sami. Jesteśmy wodą, mułem i kamieniami.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmysłowa dziewczyna z miasta
Zmysłowa dziewczyna z miasta była dla mnie ostatnią książką tego roku w wyzwaniu 12 znajomych poleca 12 książek, więc miałam wobec niej spore oczekiwania. Zwłaszcza, że moja znajoma bardzo zachwalała tą książkę. Niestety bardzo szybko okazało się, że to raczej średnie zakończenie tego czytelniczego etapu.
To nie jest skomplikowana książka i nie ma tu nic odkrywczego. Fabuła jest prosta i przewidywalna. Na plus zdecydowanie bohaterowie. Polubiłam ich i podobało mi się to, że między nimi nie ma żadnych niedomówień. Niczego przed sobą nie ukrywają, mówią wprost o swoich potrzebach i emocjach, a to dla mnie ogromny plus. Lubię, kiedy w relacjach nie ma sztucznego przeciągania dramatów.
Autorki mają fajny styl pisania. Jest on bardzo obrazowy i sugestywny, wszystko łatwo sobie wyobrazić i czyta się to naprawdę lekko. Trzeba jednak pamiętać, że to erotyk, więc ilość scen seksu nie powinna nikogo dziwić. Tyle że tutaj jest ich naprawdę ogrom. Dosłownie co kilka stron. Problem w tym, że po pewnym czasie stają się strasznie powtarzalne. Miałam wrażenie, że autorki cały czas opisują to samo zbliżenie, tylko innymi słowami. Brakuje urozmaiceń i w pewnym momencie zaczyna to zwyczajnie męczyć.
Książka jest krótka, ma około 240 stron, więc akcja pędzi na łeb na szyję. Między bohaterami wszystko dzieje się błyskawicznie. I paradoksalnie właśnie przez to ja przez jakieś trzy czwarte książki nie widziałam między nimi żadnej chemii. Brakowało mi budowania relacji, napięcia, emocji. Mam wrażenie, że autorki wyszły z założenia, że skoro to erotyk, to emocjonalna strona nie jest potrzebna, a sam seks wystarczy. No niestety dla mnie to tak nie działa. Jest masa świetnie napisanych erotyków, które potrafią oddać ogrom emocji, a tutaj było po prostu płasko jak naleśnik.
Niestety całość okazała się dla mnie nudna i bardzo przewidywalna. Fabularnie nic mnie nie zaskoczyło, nic nie sprawiło, żebym naprawdę się wciągnęła. To erotyk maksymalnie spłaszczony, skupiony tylko na jednej rzeczy, bez głębi i bez emocji.
Podsumowując, Zmysłowa dziewczyna to książka, która może spodobać się osobom szukającym lekkiego, szybkiego erotyku bez większych oczekiwań. Dla mnie jednak było tu za mało relacji, za mało chemii i za dużo powtarzalności.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest skomplikowana książka i nie ma tu nic odkrywczego....
Tytuł: "Zmysłowa dziewczyna z miasta"
Autor: Meredith Wild, Chelle Bliss
Data premiery: 10.09.2025r.
Wydawnictwo: @purple_book_wydawnictwo
Macie czasami tak, że przeczytacie jakąś książkę i nie wiecie co o niej napisać?
Ja właśnie mam tak z powyższym tytułem...
O ile opis brzmi super... zapowiada się dobry romans z naciskiem na DOBRY...tak w praktyce...🤦♀️
Średnio co kilka stron były sceny €rotyczne! Gdybym wiedziała... Nie brałam bym jej do recenzji.
Totalnie nie moja bajka.
Ok, ktoś może mi zarzucić, że tytuł "zmyslowa" może coś sugerować... ale on w połączeniu z opisem naprawdę na nic takiego nie wskazywał..
A szkoda ;(
Poza tym... bohaterowie.
Madison jest świeżo po rozwodzie i postanawia spędzić miesiąc z dala od domu. Wyjeżdza.
Na miejscu oddala się od pensjonatu... tam znajduje jezioro...A później na skale... jest sama i postanawia... miło spędzić "czas ze sobą" (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi 🤭). A w tym czasie podglądał ją człowiek z lasu... Luke...
No i wyobraźcie sobie, że ona następnego dnia z samego rana odnaduje go w jego chatce i mówi mu, że ona go pragnie. Od tego momentu są same gorące sceny 🙈
No cóż..
Czasami zdarzają się lektury, które do nas nie trafiają.
Tak było ze mną...
Ale zdarza się!
Oczywiście jeżeli ktoś z Was lubi tyle gorących scen to jak najbardziej polecam! Będziecie zadowoleni 🥰
Tytuł: "Zmysłowa dziewczyna z miasta"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: Meredith Wild, Chelle Bliss
Data premiery: 10.09.2025r.
Wydawnictwo: @purple_book_wydawnictwo
Ja właśnie mam tak z powyższym tytułem...
Średnio...
Jesienny chłód i brak słońca wyzwalają różne emocje i myśli. By je ukoić, by zatrzymać się w codziennym biegu, sięgnęłam po „zmysłową dziewczynę”. Zatapiając się w lekturze, w której miałam nadzieję znaleźć zmysłowy romans, bardzo szybko zorientowałam się, że mało w tej powieści zmysłowości. To zdecydowanie mocna, obdarta ze zmysłowości historia o miłości. Erotyk, przepełniony ordynarnym językiem, seksapilem, testosteronem, nagością. Jednocześnie ma w sobie drugie dno, dno, które pokazuje bezbronność, budowanie zaufania, samoświadomości. Między wierszami przekazuje ważne wartości.
To nietypowy romans. Trudno jest go włożyć do szufladki erotyków, ponieważ po obdarciu z całej cielesności, okazuje się, że pod tą pokrywą znajdziemy mnóstwo kruchości, ckliwości, prawdziwej miłości.
Czy mnie ukoiła? Nie. Zdecydowanie :P zbyt dużo tu ognia, by ukoić 😎 jak dla mnie, trochę zbyt dużo tu ordynarnego języka. Zdecydowanie bardziej podobają mi się delikatniejsze i romantyczne momenty w życiu bohaterów. Całość jednak stanowi bardzo dobrą lekturę. Otwiera oczy na walkę o prawdziwą miłość. Taką, o którą warto walczyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zmysłowa dziewczyna z miasta" to lekki romans erotyczny, w klimacie fast burn, w którym emocje, ładne krajobrazy i chemia między bohaterami stają na pierwszym planie, a wartka akcja i złożona psychologia schodzą na trochę dalszy plan.
Fabuła w zarysie jest prosta: Madison Atwood, świeżo po rozwodzie z hollywoodzką gwiazdą, uciekła od tabloidów i wielkiego miasta, do Avalon Springs, górskiego kurortu w Kalifornii. Tam spotyka Luke’a Dawsona, samotnika żyjącego z dala od cywilizacji, który jest weteranem wojennym. Dwa odrębne światy zaczynają się krzyżować: luksusowe, miejskie doświadczenie Madison i surowa, naturalna prostota Luke’a. Okazuje się, że natura, gorące źródła i zimowa, zimna sceneria mogą być silnym katalizatorem przemian, które prowadzą do żaru namiętności.
Zaczynając od plusów książki, to mogę wymienić:
- Kontrast bohaterów: Madison, przyzwyczajona do wygód i fleszy, musi zmierzyć się z prostotą życia w górskim odosobnieniu. Luke jest skromny, milczący, a jednocześnie pragnący bliskości. To zestawienie buduje ciekawą dynamikę, zwłaszcza w kontekście ich wzajemnego pożądania i prób znalezienia wspólnego języka.
- Tło przyrody: opisy gorących źródeł, chaty na odludziu, śnieżyca – klimat miejsca działa niczym trzeci bohater. Dzięki nim książka zyskuje na barwie i atmosferze, co jest dużym plusem dla romantycznych czytelników poszukujących „czegoś więcej” niż jedynie scen seksu.
- Tempo i forma: wiele krótkich rozdziałów i szybkie tempo sprawiają, że historię łatwo się czyta i pochłania „jednym wieczorem”. Dla fanów erotyku to komfortowa lektura, bez zbędnych przestojów i z dużą ilością namiętnych scen.
Z minusów natomiast mamy:
- Przede wszystkim nadmiar scen seksu i brak tak właściwie jakiejś fabuły, która by wciągnnęła w wir akcji. Autorka ciągle powtarza motyw namiętności i zbliżeń, ale trochę w tym wszystkim gubi emocje i uczucia bohaterów. W ogóle nie wczułam się w ich emocje. W tej powieści pojawia się dużo erotyki, co może być męczące i w pewnym momencie zdominowało całą relację, redukując ją do „szybkich nocy” bez wystarczającej głębi emocjonalnej.
Jeśli chodzi o erotyczne sceny, to klimat psuły słowa typu "Bestia", które określały przyrodzenie mężczyzny czy wypowiedzi takie jak "Wbijam się w nią tak głęboko, że niemal trafiam w jakiś organ.". Zdziwiło mnie również mocno, że główna bohaterka zasypia po najlepszym w życiu szczytowaniu, dosłownie odlatuje.
- Brak wyraźnych zwrotów akcji: to klasyczny romans erotyczny bez znaczących zwrotów fabularnych. Dla czytelników szukających zaskoczeń i dramatów, fabuła może wydać się przewidywalna.
- Zbyt szybkie osadzenie relacji: dla niektórych czytelników tempo rozwoju związku między Madison a Lukiem może być zbyt gwałtowne i nie zawsze przekonujące pod kątem psychologii postaci. Zamiast pogłębiania relacji, dostajemy kolejne „momenty pożądania”, co nie każdemu przypadnie do gustu.
Moje ogólne wrażenia mimo wszystko są całkiem pozytywne. Potraktowałam książkę jako lekturę odmóżdżającą, która mnie zrelaksowała od natłoku obowiązków. To książka idealna dla miłośników lekkiego, romantycznego erotyku z pięknym tłem natury. Kiedy chcesz odpocząć od zawiłości psychologicznych, a jedynie przeżyć prostą, namiętną historię, ta pozycja spełni twoje oczekiwania. Dla poszukiwaczy głębszych relacji, dramatów rodzinnych czy silniejszych twistów fabularnych może okazać się rozczarowująca.
Ocenę książki i chęć sięgnięcia po nią opierałabym na tym czy cenisz sobie szybki, erotyczny romans z piękną scenerią, czy raczej poszukujesz głębszej psychologii i niespodzianek. Jeśli chcesz jednorazowej, lekkiej lektury do zrelaksowania na wieczór, to "Zmysłowa dziewczyna z miasta" będzie odpowiednim wyborem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła w zarysie jest prosta: Madison Atwood, świeżo po rozwodzie z hollywoodzką gwiazdą, uciekła od tabloidów i wielkiego miasta, do Avalon...
Niestety w tej historii nic mnie nie urzekło. Mniej więcej co pięć stron opisy zbliżeń między bohaterami. Przyznam, że nie były ordynarne, ale co za dużo to nie zdrowo. Poprostu ciągnęło ich do siebie i ciągle uprawiali seks. Część intelektualna ich związku bez zaskoczeń, zwrotów akcji,nuda...nie moja bajka...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to klasyczny erotyk w klimacie fast burn, czyli takim, gdzie wszystko dzieje się bardzo szybko.
Madison Atwood po rozwodzie z hollywoodzką gwiazdą marzy o chwili spokoju. Paparazzi nie dają jej oddechu, a życie prywatne trafia na okładki tabloidów. Aby uciec od presji, wybiera Avalon Springs – górski kurort w Kalifornii. Chce ciszy, równowagi i zapomnienia po upokorzeniach zafundowanych przez byłego męża.
Luke Dawson, były wojskowy, od dawna żyje na uboczu. Unika ludzi i cywilizacji, bo tylko w samotności czuje się bezpiecznie. Wszystko zmienia się, gdy spotyka Madison w gorących źródłach na swojej ziemi. Dziewczyna z wielkiego miasta nie pasuje do jego świata, a jednak coś w nim porusza.
Od chwili, gdy trafia do jego chaty, ich losy splatają się coraz mocniej. Nie składają obietnic – ona chce znów czuć się pożądana, on tęskni za bliskością kobiety. Natura sprawia jednak, że muszą spędzić ze sobą więcej niż jedną noc. Ich relacja rozwija się błyskawicznie, a zbliżenia pojawiają się niemal od razu. W typowym erotyku to nie dziwi, choć brakowało mi większej głębi emocjonalnej.
Podobał mi się kontrast między nimi. Luke żyje bez prądu i bieżącej wody, a Madison przywykła do luksusu. Ich światy się ścierają, ale próbują znaleźć kompromis, choć wiedzą, że taki związek nie ma łatwej przyszłości. Kiedy Madison musi wrócić do dawnego życia, Luke odkrywa, że samotność już mu nie wystarcza i że dla niej gotów jest zmienić wszystko.
Ogromnym atutem jest natura, która staje się trzecim bohaterem powieści. Gorące źródła, odludna chata, śnieżyca, wszystkie te opisy pozwalają poczuć klimat miejsca i kontrast między blaskiem fleszy a prostotą życia w górach.
To nie jest historia, która wbija w fotel czy zaskakuje fabularnymi twistami, ale czyta się ją bardzo przyjemnie. Krótkie rozdziały i szybkie tempo sprawiają, że książkę pochłania się w jeden wieczór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMadison Atwood po rozwodzie z hollywoodzką gwiazdą marzy o chwili spokoju. Paparazzi nie dają jej oddechu, a życie prywatne trafia na okładki tabloidów. Aby uciec od presji, wybiera Avalon Springs – górski kurort w Kalifornii. Chce ciszy, równowagi i zapomnienia po...
Człowiek z gór i dziewczyna z wielkiego miasta.
Dwa różne światy, które połączył..... seks .....
Oj tak w tej historii jest go bardzo dużo i nie wiele więcej ponad to. Niemniej przyjemnie się ją słuchało i przy niej odpoczywało.
Człowiek z gór i dziewczyna z wielkiego miasta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwa różne światy, które połączył..... seks .....
Niezbyt skomplikowana, łatwo się czytało. Nie było żadnych zwrotów akcji, zbędnych kłótni, jak to bywa w romansach. Bohaterowie nie ukrywali przed sobą niczego, wszystko fajnie i pięknie. Dużo scen seksu, ale to chyba normalne w tego typu książkach. Nie ma przedłużania powieści na siłę, prosto i szybko. Fajna lektura na jeden wieczór.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety dla mnie tak nudna, że nie dotrwałam do końca, ale jeśli ktoś lubi czytać (głównie) opisy łóżkowych uniesień może być zadowolony z tej książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProsty erotyk na jeden wieczór. Opisy baaardzo częstych zbliżeń pary głównych bohaterów szybko się nużą...