Archipelag GUŁag 1918-1956. Tom 1

Okładka książki Archipelag GUŁag 1918-1956. Tom 1 autora Aleksandr Sołżenicyn, 9788375103434
Okładka książki Archipelag GUŁag 1918-1956. Tom 1
Jerzy Pomianowski

Kup Archipelag GUŁag 1918-1956. Tom 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Archipelag GUŁag 1918-1956. Tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Archipelag GUŁag 1918-1956. Tom 1

Pierwsza część „Archipelagu GUŁag” A. Sołżenicyna to wstrząsający dokument epoki terroru, który pełni rolę nie tylko literackiego świadectwa, ale przede wszystkim jest aktem oskarżenia wobec totalitaryzmu. Na pewno powinni zapoznać się z nim wszyscy ci, marzący o przywróceniu lewicowych rządów, o ile wpierw przyswoją sobie ówczesne nazwy różnych partii i nurtów ideowo-polityczych, a także znajdą w sobie wystarczająco dużo samozaparcia, by brnąć przez szergi procesów oraz niezliczoną liczbę nazwisk ofiar i ich katów. Bolszewickie obietnice równości, wolności i sprawiedliwości okazały się zwykłymi frazesami, bo oskarżonym mógł być każdy i o wszystko, według zasady “przyprowadźcie nam człowieka, a paragraf się znajdzie”. Karykatura niezalażnego sądu łącznie z brakiem adwokata (względnie wyznaczeniem takiego, ktôry jeszcze bardziej niż oskarżony bał się o własną skórę) to fundament bezprawia, uniemożliwiający jakąkolwiek linię obrony. Sołżenicyn znakomicie pokazuje mechanizm aresztowań, śledztw i wyroków jako bezduszną machinę niszczącą ludzkie życie — bez dowodów, bez sprawiedliwości, bez sumienia. Zabieram się za część drugą.

Zaskakująca, drobiazgowa(ale tylko pozornie, bo nie można jej traktować jako typowego źródła historycznego),łączy w sobie różne gatunki. Wstrząsająca!

Przebrnąłem przez 2 tomy, 3 odpuściłem. Jak dla mnie zbyt szczegółowe omawianie poszczególnych spraw/procesów/sytuacji. Ale może tak musiało być, żeby pokazać prawdę o tamtym czasie.

10951 użytkowników ma tytuł Archipelag GUŁag 1918-1956. Tom 1 na półkach głównych
1324 użytkowników ma tytuł Archipelag GUŁag 1918-1956. Tom 1 na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Archipelag GUŁag 1918-1956. Tom 1