Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców?

Okładka książki Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców? autora Jesper Juul, 9788362445509
Jesper Juul Wydawnictwo: MIND nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Schulinfarkt. Was wir tun können, damit es Kindern, Eltern und Lehrern besser geht
2014-12-04
2014-12-03
Dariusz Syska

Kup Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców?

Ważna książka nie tylko dla nauczycieli, polecam również wszystkim rodzicom.

Ważna książka nie tylko dla nauczycieli, polecam również wszystkim rodzicom.

Jest to zaledwie zadrapanie powierzchni problemu. Gdy wracam pamięcią do czasów szkolnych - jeśli przyłożyć zasady antymobbingowe obecne w kodeksie pracy do oświaty, to resort edukacji chyba musiałby utworzyć osobny departament tylko do reprezentowania szkół w postępowaniach przed sądami. Czasem aż mi się głupio robi, że pozwalałem sobie tak wchodzić na głowę, na tyle chamstwa, bezczelności i złośliwości pozwalał - no ale, nastolatkiem był, o żadnej pozycji w starciu z jaśniepaństwem. Bo wiadomo, słabszego to zawsze łatwiej tyrać. A że chodziłem do integracyjnej, to przemocy psychicznej wobec niepełnosprawnych uczniów też się naoglądałem. Z resztą nie tylko psychicznej, ale akurat za fizyczną to jeden wyleciał, więc choć raz coś zadziałało.

Sama książka nie jest jakoś wybitna, ale porusza bardzo ważny i palący temat, a to zawsze zasługuje na uwagę.

Czyta sie szybko. Teoretycznie bardzo dobra, wcielenie tego w praktykę juz pewnie nie jest takie proste przy systemie który jest tak zepsuty. Ale ponoć kropla draży skałę... wiec warto przeczytać :)

493 użytkowników ma tytuł Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców? na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców?

Jesper Juul
Jesper Juul
Duński terapeuta rodzinny i pedagog, europejski autorytet w dziedzinie wychowania dzieci. Kieruje siecią poradni wychowawczych Family-Lab International w ponad piętnastu krajach świata. Prowadzi wykłady, seminaria i warsztaty dla rodziców. Studiował historię, filozofię i historię idei na Uniwersytecie w Aarhus. Już w czasie studiów pracował w opiece społecznej. Na jednym z kursów dokształcających poznał amerykańskiego psychiatrę Waltera Keplera, z którym nawiązał bliską współpracę. W 1979 roku założyli Skandynawski Instytut Kemplera, którym kształcili przyszłych pedagogów. Po kilku latach Juul przejął kierowanie Instytutem i sprawował tę funkcję aż do 2004 roku. W 2007 roku Jesper Juul założył Family-Lab International, które ma swoje placówki nie tylko w Europie, ale także w Ameryce Południowej. Jego celem jest niesienie pomocy rodzicom i dzieciom poprzez popularyzowanie idei wychowania opartej na wzajemnym szacunku wszystkich członków rodziny. Bogate doświadczenie terapeutyczne umożliwiło Juulowi sformułowanie nowego paradygmatu w dziedzinie wychowania, który został wyłożony w książce "Twoje kompetentne dziecko". Stoi on w opozycji zarówno do wychowania autorytarnego, jak i tzw. wychowania bezstresowego. Daje szansę na zrozumienie zachowania dzieci we współczesnym świecie i stanowi wskazówkę dla rodziców szukających zdrowych relacji z dziećmi.

Cytaty z książki Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców?

Jesper Juul Kryzys szkoły. Co możemy zrobić dla uczniów, nauczycieli i rodziców? Zobacz więcej