Antykwariat pod Błękitnym Lustrem

- Antikvariat Blå Spegeln
- 2014-09-29
- 2014-09-29
- Barbara Gawryluk
Trzynastoletni Dawid pod nieobecność rodziców zamieszkuje u ich znajomego, Melchiora Rasmusena, właściciela Antykwariatu pod Błękitnym Lustrem w podupadłej dzielnicy portowej. Pewnego ranka Melchior znika. Pozostawiona przez niego krótka wiadomość pozwala Dawidowi i jego nowej koleżance Larisie podjąć poszukiwania. Stopniowo zaczynają oni odkrywać dziwne okoliczności zaginięcia Melchiora. Wkrótce będą się musieli zmierzyć z niełatwymi pytaniami na temat ludzkiego życia.
Dawid i Larisa to nowa seria Martina Widmarka – autora bestsellerowej serii Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Tym razem książki przeznaczone są dla nieco starszych czytelników, a zatem wszystkich tych, którzy nauczyli się czytać, poznając kolejne przygody Lassego i Mai, i chcą przejść na kolejny poziom czytelniczych wyzwań i doznań.
Dawid i Larisa to świetnie skonstruowane, trzymające w napięciu historie, w których wątek detektywistyczno-przygodowy prowokuje do refleksji nad współczesnym światem i mechanizmami jego funkcjonowania. Bohaterowie, uwikłani w skomplikowane intrygi, zmuszeni są do postawienia sobie pytań dotyczących ludzkiej egzystencji. Ciekawe tło przygód nastolatków Dawida i Larisy stanowi problematyka popularnonaukowa, np. eksperymenty genetyczne czy ekologia.
Ilustracje: Katarina Strömgård.
Kup Antykwariat pod Błękitnym Lustrem w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Antykwariat pod Błękitnym Lustrem
Na tropach wiedzy
Uważa się, że kryminały są obecnie tym gatunkiem literatury pięknej, który najszybciej odnotowuje i opisuje zmiany społeczne, a w tafli jego słów najpełniej odbijają się nie tylko przemiany mentalne i kondycja człowieka XXI wieku, lecz także problemy lokalne danego społeczeństwa. Stąd zapewne bierze się zainteresowanie czytelników tą literaturą i moda na powieści kryminalne jako takie, ze szczególnym uwzględnieniem kryminałów z konkretnych krajów, krain czy miast. Tendencja ta nie ominęła również literatury dla dzieci i młodzieży, a zainteresowanie autorów i czytelników skupiło się głównie na książkach detektywistycznych. Jednym z ciekawszych twórców tego nurtu jest szwedzki autor Martin Widmark. Po cyklu książek dla młodszych czytelników (w wieku wczesnoszkolnym) „Biuro detektywistyczne Lassego i Mai”, z mieszaną parą detektywów i akcją rozgrywającą się w małym miasteczku, pisarz stworzył książki dla gimnazjalistów, również oparte na pomyśle pary rozwiązującej zagadki kryminalne – cykl Dawid & Larisa. Zmienił się jednak nie tylko odbiorca tych książek, ale i ich funkcja oraz tematyka.
Książki o parze Lasse i Maja napisane są prostym językiem, idealnym dla początkujących czytelników i wspierają się ilustracjami, które mogą zawierać wskazówki o dalszym przebiegu fabuły. Akcja koncentruje się na jednym wątku, o charakterze kryminalnym oczywiście, a sposób rozwiązania zagadki pokazuje krok po kroku przebieg śledztwa małych detektywów-amatorów i jest swego rodzaju instruktażem. Dzieła te mogą być nie tylko ciekawą rozrywką, ale także pomocą w ćwiczeniu czytania. Oprócz tego świetnie sprawdzają się jako teksty o treściach edukacyjnych - każdy tom rozgrywa się w innej przestrzeni, np. cyrku, kawiarni, hotelu itd., dzięki czemu czytelnicy mogą poznać specyfikę pracy w danym miejscu, a śledząc poczynania głównych bohaterów zgłębić etapy i sposoby prowadzenia śledztwa.
Pierwszy tom nowego cyklu o Dawidzie i Larisie zapowiada zmiany w treści i formie książek. Fabuła jest wielowątkowa - oprócz zagadki kryminalnej znajdziemy tu także ciekawe tło obyczajowe (szkoła, rodzina i relacje z rówieśnikami) i społeczne (wielokulturowości, emigracja, rodziny migracyjne, opiekunowie zastępczy, bycie outsiderem),a także problemy dorastania oraz pierwszą młodzieńczą miłość. Najciekawiej przedstawia się jednak pomysł na wiodący temat poszczególnych tomów – zamysł autora jest taki, by za każdym razem intryga kryminalna wiązała się z jakąś dziedziną wiedzy. W tomie pierwszym poznamy wiele faktów z dziedziny biologii, a ściślej mówiąc zoologii, filogenezy i ontogenezy. Tytuł woluminu - „Antykwariat pod Błękitnym Lustrem” – jednoznacznie sugeruje, że zwłaszcza bibliofile i miłośnicy książek, których akcja rozgrywa się w bibliotekach, księgarniach czy antykwariatach, znajdą tu coś dla siebie. Warto przy tym dodać, że bohaterowie często się przemieszczają, a miejsce akcji się zmienia. Narratorem książki jest trzynastoletni Dawid, jego opowieść cechuje się subtelnym humorem i dystansem do samego siebie, zatem lektura przebiega szybko i przyjemnie.
Ogromnym atutem tomu są bardzo klimatyczne ilustracje, przywodzące na myśl ryciny czy prace dziewiętnastowiecznych ilustratorów, co przydaje opowieści tajemniczości oraz nieco mroku i wiąże się z tematyką dzieła. Świetny jest też bez wątpienia pomysł, by proces nabywania wiedzy i odkrywania kolejnych faktów powiązać ze śledztwem kryminalnym, dzięki czemu doświadczamy na sobie, że uczenie się i własne odkrycia mogą być tak sensacyjne i dostarczać podobnych emocji, jak historie z dreszczykiem. Czytelnicy z pewnością docenią także poręczny, kieszonkowy format książki, dzięki któremu młodsi bez trudu zmieszczą ją w niewielkiej dziewczęcej torebce czy większej kieszeni chłopięcej kurtki, a starsi bez problemu ukryją na wysuwanej półce od klawiatury w służbowym biurku.
Polecam gorąco, również wyrośniętym już nieco wielbicielom Lassego i Mai, ale także wszystkim miłośnikom dobrych książek młodzieżowych. Z ciekawością czekam na dalsze niespodzianki w kolejnych tomach.
Jowita Marzec
Oceny książki Antykwariat pod Błękitnym Lustrem
485 użytkowników ma tytuł Antykwariat pod Błękitnym Lustrem na półkach głównych- Przeczytane 313
- Dziecięce 6
- Dla dzieci 6
- 2020 5
- Z biblioteki 5
- 2018 4
Tagi i tematy do książki Antykwariat pod Błękitnym Lustrem
Cytaty z książki Antykwariat pod Błękitnym Lustrem
Liść na drzewie jest jak ludzkie życie, pomyślałem. Rozwija się, zielenieje, żółknie, aż w końcu opada na ziemię. Liście umierają, ale drzewo żyje dalej. Podobnie jak ludzie - umierają, ale ludzkość żyje nadal i jest coraz potężniejsza tak jak pień drzewa.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Antykwariat pod Błękitnym Lustrem
Kocham! Jedna z moich ulubionych książek! Polecam ♥︎
Kocham! Jedna z moich ulubionych książek! Polecam ♥︎
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem przyjemna książka napisana prostymi językiem.
Całkiem przyjemna książka napisana prostymi językiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli Wasze dzieci znają serię o Lasse i Mai, wyrosły z niej i szukają czegoś nowego, to ogromnie polecam Wam „Antykwariat pod Błękitnym Lustrem”. Jest to pierwszy tom serii „Dawid i Larisa” (cała seria liczy sześć tomów),przeznaczony dla nieco starszych czytelników.
Głównym bohaterem jest 13-letni Dawid. To spokojny, nieco wycofany i dobrze uczący się chłopiec. Pod nieobecność rodziców, którzy w celach zawodowych wyjechali do Afryki, Dawid zamieszkuje u Melchiora, właściciela Antykwariatu pod Błękitnym Lustrem. W między czasie poznaje w klasie nową koleżankę. Larisa, to bardzo rezolutna, żądna wiedzy i przygód dziewczynka.
Kiedy Melchior nagle znika, dwójka nastolatków próbuje rozszyfrować zagadki i wskazówki zostawione przez antykwariusza, które mają pomóc im go odnaleźć.
Nie ukrywam, że fabuła była dość przewidywalna, ale jestem pewna, że dla młodych czytelników będzie ona bardzo interesująca. Autor używa prostego, zrozumiałego języka, dostosowanego do wieku czytelników.
Książka porusza bardzo ciekawe aspekty naukowe, takie jak układ okresowy pierwiastków, pojawiło również kilka wzmianek na temat genetyki, zoologii, biologii. Wspomniano nawet pewną sławną prastarą bibliotekę.
Połączenie przyjemnej akcji detektywistycznej z przekazanymi wartościami edukacyjnymi stanowi niezwykle ciekawą lekturę dla nastoletnich młodych czytelników.
To dopiero pierwszy tom serii, więc widzę w niej duży potencjał i jestem bardzo ciekawa kolejnych przygód Dawida i Larisy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównym bohaterem jest 13-letni Dawid. To spokojny, nieco wycofany i dobrze uczący się chłopiec. Pod...
Jeśli Wasze dzieci powoli wyrastają już z serii Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai, to koniecznie musicie im pokazać tę książkę. Jest to pierwszy z sześciu tomów serii Martina Widmarka dla nieco starszych czytelników.
Główny bohater - trzynastoletni Dawid pod nieobecność rodziców wynajmuje pokój u ich znajomego, Melchiora Rasmusena - właściciela Antykwariatu pod Błękitnym Lustrem. Pierwszego dnia gimnazjum poznaje nową koleżankę Larisę. Jest to niezwykle mądra i odważna dziewczynka, która szybko skradła serce Dawida. Ich znajomość szybko zamienia się we współpracę. Niczym detektywi muszą odkryć tajemnicze okoliczności zaginięcia właściciela antykwariatu.
Ta pełna tajemnic i przygody książka wciąga czytelnika od pierwszych stron. Jeśli lubicie książki pełne tajemnic, to jestem przekonana, że ten tytuł przypadnie wam do gustu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówny bohater - trzynastoletni Dawid pod nieobecność rodziców wynajmuje pokój u ich znajomego, Melchiora Rasmusena - właściciela Antykwariatu pod...
Opinia Czytelnika:"Ciekawa i zagadkowa"
Opinia Czytelnika:"Ciekawa i zagadkowa"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgrabnie napisana książka przygodowo-detektywistyczna dla dzieci (3-4 klasa?). Dorosły czytelnik raczej nic w niej ciekawego nie znajdzie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie rozpoczynająca się seria
Fajnie rozpoczynająca się seria
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemnie i szybko się czytało. Ta książka ma naprawdę mały format, dzięki czemu zmieści się wszędzie. Podczas czytania można poczuć dziwny klimat, do czego z pewnością przyczynił się autor. Można było zauważyć także romantyczny wątek, dzięki czemu książka staje się jeszcze bardziej interesująca. Nie sposób oderwać się od lektury i na pewno wielu zwolenników tej powieści będzie miało zamiar przeczytać kolejny tom (W tym ja).
Do widzenia i dziękuję :)
Bardzo przyjemnie i szybko się czytało. Ta książka ma naprawdę mały format, dzięki czemu zmieści się wszędzie. Podczas czytania można poczuć dziwny klimat, do czego z pewnością przyczynił się autor. Można było zauważyć także romantyczny wątek, dzięki czemu książka staje się jeszcze bardziej interesująca. Nie sposób oderwać się od lektury i na pewno wielu zwolenników tej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper książka do przeczytania w jeden wieczór. Szybka akcja i brak zbędnych opisów. Polecam dla młodszych czytelników, ale również tych starszych!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się czytało, krótka ciekawa historia detektywistyczna :D
Świetnie się czytało, krótka ciekawa historia detektywistyczna :D