Pomnik Cesarzowej Achai - Tom IV

Okładka książki Pomnik Cesarzowej Achai - Tom IV autora Andrzej Ziemiański, 9788379640232
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Pomnik Cesarzowej Achai - Tom IV
Andrzej Ziemiański Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Pomnik Cesarzowej Achai (tom 4) fantasy, science fiction
Pomnik Cesarzowej Achai (tom 4)
2014-11-28

587 33 105

Oceny książki Pomnik Cesarzowej Achai - Tom IV

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pomnik Cesarzowej Achai - Tom IV

WOJNA Z JAJAMI

Czwarty tom „Pomnika cesarzowej Achai”, może i ździebko krótszy od poprzednika, ale też epicki. Rozpisał się tu Andrzej na sporo stron, pięć tomów liczących od 688 do 996 (tyle w kolejnej odsłonie będzie),ale co się dziwić, to pewnie wysoki pomnik był i pisać było o czym. A o czym Ziemiański pisze w tej części? A no dalej o tym samym, ale dorzuca parę drobiazgów, jak skoki na spadochronie czy wspinaczka wysokogórska. Przede wszystkim jednak dorzuca więcej, niż dotychczas humoru. Właściwie co dramatyczne, co mocne i w ogóle, przełamywane jest humorem. Trochę dziwi aż taka ilość, pewnie niejednemu będzie to zgrzytać, ale dobrze jest, poziom utrzymana, a zabawa nadal przyjemna i świetnie to wchodzi.

Po ostatnich odkryciach Polacy szykują się do akcji szpiegowskiej na innym kontynencie. Chcą odkryć tajemnicę przybyszów zza gór, którzy mówią po angielsku. Kim są? Jakie są ich cele? I o co w tym wszystkim chodzi? Przecież nie mogli użyć tej samej technologii, więc jak im się udało? Poza tym Polacy z misją udać się nie mogą, bo zostaną od razu rozpoznani nawet w obcym miejscu. Potrzeba kogoś stąd, ale kto sobie z tym poradzi? Jednocześnie w góry wyrusza misja, która ma pomóc dowiedzieć się więcej o wyprawach czarowników na drugą stronę gór i zdobyć ich szyfr i informacje. Co jednak odkryją wspinacze?
Tymczasem Rand musi w końcu coś wymyślić, by odbudować swoją pozycję na dworze. Jedyną nadzieją jest zlecenie zamachu na samego siebie, by wrobić w to siły specjalne, ale jak ktoś taki, jak on, tchórz i człowiek niezdolny do osobistego działania, może sobie poradzić w takiej sytuacji? Co więcej, nie wie jeszcze, co szykuje dla niego los…
Gdy wydarzenia łączą się i splatają, a nieoczekiwane sojusze zawiązują, akcja nabiera tempa, a pytań przybywa, choć zdawało się, że niemal wszystko już wiadomo. Co spotkało człowieka, który twierdzi, że wrócił z piekła? O co chodzi z dziwną machiną latającą, która w ogóle nie powinna istnieć? I do czego wszystko to doprowadzi?

WOJNA Z JAJAMI

Przedostatni tom wydaje się być ciekawszy, trochę przytłacza wielość wątków, jeśli ktoś nie czyta ciągiem, a tomy wydawane są w długich odstępach czasowych może się pogubić, stylowo stary dobry Ziemiański i chwała mu za jego charakterystyczny styl, polecam

Klasyk, mocna kontynuacja, mocnej serii

Klasyk, mocna kontynuacja, mocnej serii

5683 użytkowników ma tytuł Pomnik Cesarzowej Achai - Tom IV na półkach głównych
1412 użytkowników ma tytuł Pomnik Cesarzowej Achai - Tom IV na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pomnik Cesarzowej Achai - Tom IV

Cytaty z książki Pomnik Cesarzowej Achai - Tom IV