Wiatr

- Cykl meteo (tom 1)
- 2014-03-17
- 2014-03-17
Marcin Ciszewski – autor bestsellerów „www.ru2012.pl” i „Upał” – powraca z thrillerem, który niczym podmuch lodowatego wiatru przyprawi was o gęsią skórkę.
Jakub Tyszkiewicz nie chciał tam jechać. Nadkomisarz wolałby spędzić wolny czas z ukochaną żoną, ale dał się namówić na imprezę na Kasprowym Wierchu.
Kiedy wściekłe porywy wiatru odetną szczyt od reszty świata, miejsce zabawy zamienia się w pułapkę. Ktoś atakuje Tosię, jedną z imprezowiczek. W budynku wysiada prąd, a w stronę Kasprowego zmierza ciskany wichrem wagonik kolejki linowej.
Kto jest na tyle zdeterminowany, aby podjąć się samobójczej podróży kolejką?
Kto pośród uczestników przyjęcia odpowiada za tajemnicze ataki?
Jak uciec z pułapki bez wyjścia?
Kup Wiatr w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Wiatr
Jakub Tyszkiewicz wraca do gry
Fani Marcina Ciszewskiego prawie dwa lata czekali na powrót do akcji Jakuba Tyszkiewicza i jego ludzi. Choć autor nie dał o sobie zapomnieć za sprawą wydanej w międzyczasie książki „Gliniarz”, to z pewnością wielu ucieszy fakt powrotu do „starej” konwencji thrillera politycznego i niezrównanego duetu stołecznych śledczych Tyszkiewicz-Krzeptowski.
Sceneria „Wiatru” odrobinę przypomina tę, którą znamy już z powieści „Mróz”. Noc, szalejący żywioł, doskonale wyszkoleni zabójcy i polityczna gra o najwyższą stawkę. Jakub Tyszkiewicz i Staszek Krzeptowski tym razem trafiają w sam środek wspomnianej gry zupełnym przypadkiem. Jest sylwestrowa noc, a oni wraz z grupką znajomych wybierają się na imprezę na szczycie Kasprowego Wierchu, w górnej stacji kolejki linowej. Wkrótce jednak zwyczajną zabawę przerywa tragiczny wypadek, a policjanci decydują się na karkołomny zjazd nartostradą z Kasprowego, by ratować życie jednej z uczestniczek zabawy. To niezwykle niebezpieczna misja - jest noc, a na zewnątrz szaleje śnieżyca i wichura - widoczność niemal zerowa, szansa na wypadek bliska pewności. Na domiar złego nikt z imprezowiczów nie zdaje sobie sprawy, że wśród nich jest ktoś, kim niezwykle interesują się pewne tajne służby. Ich żołnierze nie cofną się przed podjęciem nawet najbardziej radykalnych kroków, by osiągnąć swój cel - wyeliminować wspomnianego członka zabawy na Kasprowym. Jednak Tyszkiewicz i Krzeptowski nie są pierwszymi lepszymi stójkowymi i zawsze próbują znaleźć wyjście z choćby i zupełnie beznadziejnej sytuacji. I tym razem zrobią wszystko, by właściwie wypełnić swoją policyjną powinność, nawet jeśli mieliby zagrać na nosie najbardziej doświadczonym politycznym graczom.
„Wiatr”, podobnie jak pozostałe powieści Ciszewskiego z Jakubem Tyszkiewiczem w roli głównej, czyta się z naprawdę zapartym tchem. Autor ma bardzo rozpoznawalny styl i świetny warsztat (znakomity research, bogata wiedza w kwestiach służb specjalnych, taktyk walki i działań operacyjnych policji oraz wojska),dzięki czemu jego historie śmiało mogą konkurować z powieściami najbardziej znanych twórców thrillerów (zarówno o zabarwieniu typowo kryminalnym, jak i political-fiction). Napięcie rośnie ze strony na stronę, a autor w kulminacyjnych momentach przenosi akcję na inny plan, jeszcze bardziej podsycając ciekawość czytelnika. Dodatkowo świetnie wykreowani - choć może odrobinę wyidealizowani - bohaterowie doskonale wpasowują się w opisywaną historię. Tyszkiewicz, choć zazwyczaj rzeczowy i opanowany, potrafi dać się porwać fantazji, gdy w grę wchodzi bezpieczeństwo jego ukochanej, a Staszek Krzeptowski to lekko stereotypowy góral, w którego żyłach płynie naprawdę gorąca krew, ale mimo to potrafi być chłodny niczym wiejący na Kasprowym wiatr. Są od siebie zupełnie różni, a mimo to (lub może - dzięki temu) idealnie do siebie pasują i żadne wyzwanie nie jest ponad ich siły.
Najnowsza powieść Marcina Ciszewskiego to świetny thriller z naprawdę wysokiej półki. Czyta się go jednym tchem, jakby oglądało się dobry film akcji - nie ma tu zapychaczy i przydługich opisów (no dobra, są - ale naprawdę nieliczne!),a nawet opisy broni i działań taktycznych są bardzo zgrabnie wkomponowane w akcję, by nie zakłócać rytmu opowieści. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko napisać zdecydowane: Polecam!
Paweł Kukliński
- Literatura polska 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiatr
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajny thriller z akcją na stoku Kasprowego Wierchu. Trzyma w napięciu, cała akcja dzieje się w Sylwestrowy wieczór i Nowy Rok. Chociaż zakończenie niezbyt do mnie trafiło, motyw pościgu na tatrzańskim stoku nie był zły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo interesująca książka i szybko się czyta.
Bardzo interesująca książka i szybko się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła mocno naciągana, negatywni bohaterowie całkiem z kosmosu, ale dla mnie klimat nocnej jazdy z Kasprowego był plusem, bo wspominałam mój pierwszy zjazd na nartach z tej góry
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja political-fiction. Słuchało się przyjemnie. Nieco za długie, jednak powrócę do kolejnych części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba dać trochę stron na rozbujanie tego wiatru, potem leci grubo ;) tylkowątek polityczny w tle miałem ochotę przewinąć za każdym razem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę szkoda czasu...
Naprawdę szkoda czasu...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpisy przeciągnięte maksymalnie, jakby autor na siłę musiał wyrobić ilość słów, żeby książka poszła do druku.Akcja niby jest ale taki poziom, że nie wiesz "czy się cieszyć czy płakać" nad jej treścią ://
Wybrałam tę książkę w bibliotece, bo zainteresował mnie opis akcji. Niestety, od początku styl bardzo mnie męczył. Jakiś taki ciężki, niewdzięczny. Dużo osób, przeskoki od jednej do drugiej jednak bez jakiejś akcji. Nie dałam rady zmóc. Jeśli taki styl jest charakterystyczny dla wszystkich książek tego autora, to już raczej nie sięgnę po jego inne powieści
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiatr to powieść, w której Ciszewski znów udowadnia, że potrafi pisać o chaosie zarówno tym militarnym, jak i ludzkim. To historia, w której napięcie nie wynika tylko z wybuchów i strzałów, ale z nieustannego poczucia zagrożenia, jakie niesie nieprzewidywalność. Gdzieś pomiędzy historią alternatywną a współczesnym thrillerem autor snuje opowieść o wojnie, która wcale nie musi się wydarzyć, by zostawić po sobie zgliszcza.
Wiatr to powieść, w której Ciszewski znów udowadnia, że potrafi pisać o chaosie zarówno tym militarnym, jak i ludzkim. To historia, w której napięcie nie wynika tylko z wybuchów i strzałów, ale z nieustannego poczucia zagrożenia, jakie niesie nieprzewidywalność. Gdzieś pomiędzy historią alternatywną a współczesnym thrillerem autor snuje opowieść o wojnie, która wcale nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem fajna książka i fabuła w formie "kina akcji". Dość angażuje czytelnika i przez to szybko się czyta. Oczywiście pojawiają się pewne sytuacje typu "niepokonany" coś w rodzaju głównych bohaterów z filmów typu "Szklana Pułapka" itp. Ale sama akcja i fabuła dość szybka i ciekawa. Jednakże zdecydowanie nie jest to książka dla wszystkich. Trzeba lubić tego typu książki jak ta - typowo sensacyjna, raczej nie kryminał.
Całkiem fajna książka i fabuła w formie "kina akcji". Dość angażuje czytelnika i przez to szybko się czyta. Oczywiście pojawiają się pewne sytuacje typu "niepokonany" coś w rodzaju głównych bohaterów z filmów typu "Szklana Pułapka" itp. Ale sama akcja i fabuła dość szybka i ciekawa. Jednakże zdecydowanie nie jest to książka dla wszystkich. Trzeba lubić tego typu książki jak...