Flirtując z życiem

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2013-11-04
- 2013-11-04
Piękna, emocjonalna, temperamentna, kobieta sukcesu, gwiazda ekranu. Wykreowany przez media wizerunek Danuty Stenki nawet w połowie nie oddaje prawdy o jej niezwykłej osobowości. Pełne szczerości rozmowy z Łukaszem Maciejewskim odsłaniają jej inne, nieznane oblicze.
Aktorka opowiada o swoim dzieciństwie spędzonym w maleńkiej kaszubskiej wsi, o wyboistej ścieżce kariery, która zaprowadziła ją na najważniejsze sceny stolicy, wreszcie o fascynującej pracy w telewizji, teatrze, na planie filmowym. Anegdoty z życia ludzi kina i teatru przeplatają się z wyznaniami na temat prywatnych spraw.
Stenka nie waha się otwarcie mówić o kosztach, jakie wiążą się z jej wymagającym zawodem – o towarzyszącym jej przez lata stresie, ciągłym braku pewności siebie i o zmaganiach z depresją, z którą od lat walczy o zachowanie radości życia.
Z jej poruszających wspomnień wyłania się opowieść o dojrzewaniu kobiety do niezależności i spełnienia, w której każdy łatwo odnajdzie cząstkę własnego życia.
Kup Flirtując z życiem w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Flirtując z życiem
Ciepła, inspirująca opowieść o życiu, rodzinie, łączeniu pasji z pracą. Szczera, bez patosu. Stanowiąca ciekawą kompozycję sprzeczności. W dodatku spójną. Tak jak jej bohaterka – odnosząca sukcesy jako aktorka dramatyczna i jako odtwórczyni ról romantycznych czy komediowych. Sprawiająca wrażenie silnej kobiety, dobrze osadzonej w rolach wyznaczonych przez życie, a jednocześnie tak niepewnej, niedoceniającej samej siebie. Czytając ma się poczucie, że rzeczywiście jest się uczestnikiem rozmowy Pani Danuty z Panem Maciejem. Poukładane, mądre przemyślenia i spostrzeżenia, dające dobrą perspektywę. „Tak, dom jest moją twierdzą. Zamykam drzwi i jestem człowiekiem prywatnym, mogę chodzić w dziurawej skarpetce… azyl, w którym nie muszę zakładać żadnych masek… czuję się bezpieczna.” Cenię to, iż Pani Danuta chroni prywatność swoich bliskich oraz to, że z sympatią pisze o współpracownikach. Nie narzeka, nie plotkuje. Pozostaje wierna swoim słowom: „Głęboko wierzę, że to, co wysyłamy w eter, zaczyna krążyć w atmosferze. Wysyłasz złą energię, złe myśli, zły przekaz – wisi potem w powietrzu. Oddychamy tym”.
Oceny książki Flirtując z życiem
1256 użytkowników ma tytuł Flirtując z życiem na półkach głównych- Przeczytane 772
- 2014 40
- Biografie 11
- 2013 10
- Biograficzne 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Flirtując z życiem
Bardzo mądry wywiad. Mądra kobieta, pięknie opowiada i życiu i o spektaklach, w których grała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca.
Interesująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam Danutę Stenkę - jako aktorkę filmową. Jako teatralną - nie znam zupełnie. Zapewne byłoby inaczej, gdyby zamiast na karierę w Szczecinie - zdecydowała sie na Kraków. Liczyłam, że książka będzie ciekawa, pełna energii, że dowiem się czegoś więcej niż dotychczas z wywaidów. A tu - marazm totalny. Zaś filmy - tytuły często okraszone hasłem - było tak, ale o tym nie powiem. No bywa... To może trzeba było zrobić wywaid rzekę tylko o rolach teatralnych? Bo o własnym życiu (biografia) też marnie. Szkoda.... I myślę, że to nie czytelnik powinien się kajać, ze chce poczytac w autobiografii o życiu piszacego, tylko piszący, co faktycznie che sprzedac czytelnikom.
Uwielbiam Danutę Stenkę - jako aktorkę filmową. Jako teatralną - nie znam zupełnie. Zapewne byłoby inaczej, gdyby zamiast na karierę w Szczecinie - zdecydowała sie na Kraków. Liczyłam, że książka będzie ciekawa, pełna energii, że dowiem się czegoś więcej niż dotychczas z wywaidów. A tu - marazm totalny. Zaś filmy - tytuły często okraszone hasłem - było tak, ale o tym nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu" Flirtując z życiem" jeszcze bardziej polubiłem i cenię Panią Danutę. Gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFlirtując z tą książką odczuwałam spokój i...momentami znudzenie. Nie było zachwytu, emocji, wypieków na twarzy czy mocniejszego bicia serca ;-) jedynie jednostajność.
Danuta Stenka dzieli się wspomnieniami w sposób wyważony, ale i szczery.
Opowiada o skromnym lecz szczęśliwym dzieciństwie we wsi Gowidlin na Kaszubach, oraz o późniejszych latach. Jak można się spodziewać, na wielu, bardzo wielu kartach Stenka porusza temat aktorstwa (dla mnie najmniej interesująca powtarzalność).
Czasami irytuje prowadząca wywiad, nie samymi pytaniami, a raczej rozwlekaniem tych pytań, czy wręcz przemówień. Moja cierpliwość mówiła dość i momentami odpuszczałam pogrubioną czcionkę, by skupić się jedynie na aktorce. O dziwo zauważyłam ciągłość, która była zrozumiała.
Czytając od czasu do czasu autobiografie znanych, wiedziałam czego się spodziewać, wiedziałam, że temat pracy jest dla nich najważniejszy, jednak zawsze staram się wydobyć coś, co jest poza nią.
Czuję się lekko zawiedziona, pozycja ta nie wzbudziła mojego entuzjazmu. Może dlatego, że nie mam swoich idoli wśród aktorów, czy piosenkarzy. A może dlatego, że brak w niej życia, werwy. Akuratna na leniwy czas wolny, chociaż jest ryzyko zaśnięcia ;-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDanuta Stenka dzieli się wspomnieniami w sposób wyważony, ale i szczery.
Bardzo miło spędziłem czas na tej książce! Uwielbiam panią Danusię i z ciekawością sobie z nią poflirtowałem. Wyciągnąłem z książki bardzo pozytywne dla siebie wątki i wnioski, które na pewno bardziej otworzyły mnie na świat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaśnie skończyłam czytać książkę. Od lat uwielbiam panią Danutę Stenkę jako aktorkę, to jak prawdziwie gra swoje role, uwielbiam słuchać jej wyjątkowego głosu. Teraz miałam okazję poznać ją od innej,bardziej prywatnej strony. I czuję, że teraz lubię ją jeszcze bardziej. Uważam, że to, że prywatnie jest osobą bardzo skromną, prawdziwą i wciąż nie do końca wierzącą w swoje atuty, a potrafiącą tak dobrze wykonywać swoją pracę, tak wspaniale grać swoje role sprawia, że mogę o niej powiedzieć jedno: Pani Danusiu, myślę, że jest Pani wspaniałą kobietą i wspaniałą aktorką. Jedno,czego żałuję to że nigdy nie miałam okazji spotkać pani Stenki osobiście. Ale kto wie, może kiedyś się uda...
Właśnie skończyłam czytać książkę. Od lat uwielbiam panią Danutę Stenkę jako aktorkę, to jak prawdziwie gra swoje role, uwielbiam słuchać jej wyjątkowego głosu. Teraz miałam okazję poznać ją od innej,bardziej prywatnej strony. I czuję, że teraz lubię ją jeszcze bardziej. Uważam, że to, że prywatnie jest osobą bardzo skromną, prawdziwą i wciąż nie do końca wierzącą w swoje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo "fajna" książka.
Bardzo "fajna" książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemnie się czyta, ale dla mnie jest to raczej lektura, która nie wymaga skupienia i refleksji. Niemniej jednak uważam Danutę Stenkę za bardzo ciekawą postać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja książki pt. "Flirtując z życiem" autorzy: Łukasz Maciejewski, Danuta Stenka
Danuta Stenka to znana szerokiemu gronu odbiorców aktorka. Swój niewątpliwy talent, klasę prezentowała w licznych spektaklach teatralnych i produkcjach filmowych. Wciąż zachwyca i wciela się w różne role. Książka pt. "Flirtując z życiem" przybliża nam osobę artystki. Odsłania przed czytelnikiem wątki z życia prywatnego i zawodowego. Dowiadujemy się, jak wyglądało jej dzieciństwo, wchodzenie w dorosłość. Poznajemy mocne i słabsze strony aktorki. Walorem pozycji jest to, że nie została sztucznie przekoloryzowana. Zapoznajemy się licznymi sukcesami Danuty Stenki, ale też z sytuacjami, które działały na nią stresogennie i odbierały pewność siebie. Różnego rodzaju historie przeplatają się z anegdotami. Książka została wzbogacona ciekawymi zdjęciami. Z pewnością spodoba się fanom aktorki, a także zainteresowanym jej życiorysem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tocyt. "Dzisiaj wiem, że moja siła bierze się z wewnętrznej prawdy o mnie samej i zgody na nią "... (cytat zawarty w ww. książce)