Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku

Okładka książki Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku autora Władysław Czapliński, Józef Długosz, 8306006097
Okładka książki Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku
Władysław CzaplińskiJózef Długosz Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Życie codzienne historia
historia
Życie codzienne
1976-01-01
1976-01-01

Kup Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku

Książka jest dobrym wstępem do dalszego zgłębiania wiedzy na temat magnaterii polskiej w XVII wieku. Sami autorzy zauważają, że nie mieli ambicji wyczerpywać tematu, więc można poszczególne rozdziały potraktować jako pewien zarys licznych kwestii związanych z magnatami.
Pozycja jest przystępnie napisana, tematy opisane są przeważnie na kilku stronach i dotyczą takich spraw jak siedziby, wykształcenie, moda, podróże, rozrywki, wyżywienie, muzyka, teatr, dwór czy stosunków do sejmików i sejmów. Podobało mi się, że autorzy poważnie podeszli do magnackich finansów. Jest rozdział poświęcony temu jakie mogły być roczne dochody najbogatszych osób w państwie, ale też praktycznie przez całą książkę spotykamy się z cenami i wydatkami, które mogły spotykać magnatów czy to w podróży czy chociażby na sejmie, co pozwala zapoznać się ze skalą nakładów jaka towarzyszyła bohaterom książki w ich życiu. Zaciekawiło mnie też jak często ta grupa społeczna niejako "żyła na kredyt".
Ogólnie też podobał mi się wyważony wizerunek magnatów jaki przedstawili Czapliński i Długosz. Są to ludzie wykształceni, wrażliwi na sztukę i piękno, ale też autorzy zauważają ich brak zaangażowania w sprawy państwowe czy po prostu zwyczajną chciwość, która prowadziła do wielu dziwnych sytuacji opisywanych w książce.

Książka opisuje różne aspekty życia XVII – wiecznej magnaterii, poczynając od życia rodzinnego poprzez rozrywki, czy pracę oraz ukazujac stosunek magnatów wobec króla i ojczyzny. Autor prezentuje postacie znanych magnatów polskich oraz powołuje się na notatki i pamiętniki ówczesnych możnowładców.
Powyższa publikacja napisana jest w sposób przystępny, czyta się ją dobrze, jednak dla osoby zaznajomionej już z inną literaturą XVII wieku, książka ta nic nowego nie wnosi.

Powyższa publikacja napisana jest w sposób przystępny, czyta się ją dobrze,...

Ciekawy, bez szukania sensacji, opis życia magnaterii. Książka była wielokrotnie cytowana w ,,Niezwyciężonym" Englunda.

214 użytkowników ma tytuł Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku

Okładka książki Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku Władysław Czapliński, Józef Długosz
Okładka książki Historia Niemiec Władysław Czapliński, Adam Galos, Wacław Korta
Historia Niemiec Władysław Czapliński, Adam Galos, Wacław Korta
Okładka książki Atlas historyczny Polski Władysław Czapliński, Irena Gieysztorowa, Tadeusz Ładogórski
Okładka książki Atlas historyczny Polski Władysław Czapliński, Irena Gieysztorowa, Józef Humnicki, Rudolf Jamka, Julian Janczak, Bogusław Kaczmarski, Michał Komaszyński, Tadeusz Ładogórski, Józef Mitkowski, Władysław Pałucki, Henryk Rutkowski, Zbigniew Rzepa, Halina Szulc, Anna Żaboklicka

Cytaty z książki Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku

Dodaj cytat z książki Życie codzienne magnaterii polskiej w XVII wieku

Ciekawostki historyczne