Spójrz na mnie

Okładka książki Spójrz na mnie autora Yrsa Sigurðardóttir, 9788374955133
Okładka książki Spójrz na mnie
Yrsa Sigurðardóttir Wydawnictwo: Muza Cykl: Thora (tom 5) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Thora (tom 5)
Horfðu á mig
2011-01-01
2011-01-01
Jacek Godek

Kup Spójrz na mnie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Spójrz na mnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spójrz na mnie

„Spójrz na mnie” to jedna z najmocniejszych i najlepiej skonstruowanych powieści Yrsy. Autorka ponownie stawia na dobrze znaną bohaterkę, prawniczkę Thorę, która tym razem mierzy się z niezwykle poruszającą i moralnie niejednoznaczną sprawą. Thora zostaje zaangażowana przez skazanego na dożywocie mężczyznę, który twierdzi, że inny osadzony – chłopak z zespołem Downa – niesłusznie został uznany za winnego tragicznego pożaru ośrodka dla osób z niepełnosprawnościami. Pożar pochłonął kilka ofiar, a chłopak został obarczony winą. Thora zaczyna drążyć sprawę i dociera do rodzin ofiar, w tym do wpływowej rodziny polityka, którego syn również przebywał w ośrodku. I powoli zaczyna odkrywać prawdę. A na drugim planie mamy historię młodej kobiety, która twierdzi, że dom jej rodziny nawiedza duch tragicznie zmarłej niani. Czy ma to związek z głównym wątkiem? Zdecydowanie polecam przeczytać, bo fabuła jest bardzo ciekawa.

Bardzo dobra o ile nie najlepsza część serii. Metodyczne śledztwo prowadzone przez Thore odsłania tajemnice ośrodka dla osób niepełnosprawnych. Wstrząsające fakty, próby zatarcia śladów, niewinny człowiek ukarany za pożar. Świetnie zbudowane wątki, które Thora łączy i doprowadza sprawę do końca.

Uwielbiam takie zaskoczenia, książka zgarnięta z bookcrossingowej półki na PKP. Strzał w dziesiątkę "Islandzka odpowiedź na Stiega Larssona" - to nie przesada.

1825 użytkowników ma tytuł Spójrz na mnie na półkach głównych
432 użytkowników ma tytuł Spójrz na mnie na półkach dodatkowych

Yrsa Sigurðardóttir
Yrsa Sigurðardóttir
Pisarka islandzka, absolwentka inżynierii budowlanej na Uniwersytecie Islandzkim. Pracowała na budowie największej tamy w Europie (Karahnjukur). Debiutowała w 1998 roku. "Trzeci znak" (MUZA 2007),jej pierwsza książka, której bohaterką jest prawniczka Thora, od chwili wydania nieprzerwanie znajduje się na islandzkiej liście bestsellerów i została entuzjastycznie przyjęta przez polskich czytelników. Kolejnymi powieściami były "W proch się obrócisz", "Weź moja duszę" i "Lód w żyłach". Szwedzki tygodnik "Allas" nazwał autorkę nową królową powieści kryminalnej. Yrsa jest zamężna i ma dwójkę dzieci. Na zaproszenie wydawnictwa MUZA SA autorka gościła w Polsce w 2008 r.

Okładka książki Dziewczyna, która chciała się zemścić Börge Hellström, Anders Roslund
Dziewczyna, która chciała się zemścić Börge Hellström, Anders Roslund
Okładka książki Ciemna strona. Szwedzcy mistrzowie kryminału. Zbrodnia, tajemnica, suspens Tove Alsterdal, Cilla Börjlind, Rolf Börjlind, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Eva Gabrielsson, Anna Jansson, Åsa Larsson, Stieg Larsson, Henning Mankell, Magnus Montelius, Håkan Nesser, Dag Öhrlund, Malin Persson Giolito, Maj Sjöwall, Sara Stridsberg, Johan Theorin, Per Wahlöö, Katarina Wennstam, Veronica von Schenck

Cytaty z książki Spójrz na mnie