Eri i smok

Eri i smok (tom 1)
2009-01-01
2009-01-01
978-83-7437-369-2

Kup Eri i smok w ulubionej księgarnii

Oceny książki Eri i smok

OPINIE i DYSKUSJE o książce Eri i smok

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Czytałam jako dziecko, i z tego co pamiętam, to podobała mi się, ale bez większego szału. Miło spędziłam przy niej czas

Na półkach: , , , ,

Eri jest niezwykłą dziewczynką, która mocno różni się od pozostałych dzieci z wioski. Ma rude włosy i nie boi się lokalnej szeptuchy Maruszy. Chętnie spędza z nią czas, przy okazji dowiadując się wielu ciekawych rzeczy o leczniczych roślinach. Potrafi również porozumiewać się ze zwierzętami, które są jej posłuszne. Wydaje się, ze dziewczynka obdarzona jest pewnymi umiejętnościami, nieco magicznymi, które dobrze byłoby rozwijać pod okiem kogoś, kto się na tym, zna. Dlatego też Eri trafia pod opiekę Maruszy.

Dziewczynka w skupieniu poznaje tajniki wiedzy szeptuszej. Mimo iż większość czasu jest grzeczna i posłuszna, jest tylko dzieckiem. Ciekawym i czasami działającym nierozważnie. I to właśnie te cechy powodują, ze dziewczynka odkrywa skrzętnie skrywaną tajemnicę Maruszy - dziwny, pulsujący ciepłem jajowaty kamień. Wkrótce okazuje się, że to jajo smoka, które szeptucha otacza opieką i pilnuje, by nie wpadło w niepowołane ręce. Ale zły czarnoksiężnik Widukind tylko czyha na możliwość przejęcia jaja. Legenda głosi, że kto będzie przy wykluciu smoka i nada mu imię, stanie się wszechpotężny i będzie mógł władać całym światem. Wkrótce okazuje się, że jakimś sposobem Widukind wyczuł, gdzie może zdobyć jajo. Szeptucha nakłada na Eri ważną misję uchronienia jaja i dostarczenia go do Ewanny, siostry Maruszy. Tam podobno smok ma być bezpieczny.

"Eri i smok" to powieść drogi, z magicznymi elementami i stworzeniami charakterystycznymi dla gatunku fantasy. Niektórzy przyrównują tę historię do tej z "Władcy Pierścieni". Jednak należy pamiętać, że "Eri i smok" przeznaczona jest dla najmłodszego czytelnika. Mimo iż jest to opowieść fantastyczna, tak naprawdę jest bajką. Porusza ważne kwestie, jak przyjaźń, moralność, lojalność, problem z odróżnieniem dobra od zła. Pokazano, że inność i jej piętnowanie potrafi krzywdzić, a to co wydaje się dobre, nie zawsze takim jest.

210 użytkowników ma tytuł Eri i smok na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Eri i smok na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Eri i smok

Okładka książki Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2023 Tomek Bilski, Michał Cetnarowski, Andrzej Drzewiński, Łukasz Marek Fiema, Marta Gidyńska, Jacek Inglot, Rafał Kosik, Marta Magdalena Lasik, Jan Maszczyszyn, Radek Rak
Jacek Inglot
Jacek Inglot
Pojawił się dość niespodziewanie w fazie zaawansowanego Klubu Fantastyki przy Indeksie. Człowiek, który jest niezastąpiony podczas publicznych wystąpień: gdy prowadził spotkanie autorskie z Eugeniuszem Dębskim, nikomu nie oddał głosu, ani EuGeniuszowi, ani publiczności. Poza tym autor kilkunastu opowiadań oraz książek "Inquisitor" i "Quietus" (obie nominowane do Nagrody im. Janusza A. Zajdla),nieustraszony i nieprzekupny recenzent, który nikomu i niczemu nie daruje. A oto, co Jacek mówi na własny temat: „Ongiś pisarz miał być wieszczem, prorokiem, wiodącym naród wybrany ku świetlanej przyszłości — dziś został zredukowany do roli błazna, dostarczającego tłumom lekkostrawnej rozrywki. A cóż mają robić ci, którzy nie chcą być ani jednym, ani drugim? Ja, wybierając los swój, wybrałem szyderstwo”.

Cytaty z książki Eri i smok

Dodaj cytat z książki Eri i smok