Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir

Okładka książki Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir autora Joseph Heller, 0743240081
Okładka książki Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir

Oceny książki Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir

OPINIE i DYSKUSJE o książce Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir

1938
1938

Autor kultowego bestselleru " Paragrafu 22 ".
Książka pozwala zrozumieć źródła inspiracji, jednego z największych amerykańskich pisarzy XX wieku.
Jak osobiste przeżycia podczas II wojny światowej i służba w lotnictwie wpłynęły na jego najsławniejsze dzieło.
To nie " sucha " relacja, ale osobista często humorystyczna i refleksyjna relacja spisana charakterystycznym dla pisarza stylem.
POLECAM !!!

Autor kultowego bestselleru " Paragrafu 22 ".

Uwielbiałem Paragraf 22 Josepha Hellera, choć powrót do niego po latach, był jednak pewnym rozczarowaniem, o czym wspominam w podlinkowanej notce. Generalnie z prozą Hellera miałem problem. Pamiętam, jak bardzo męczyłem się przy Gold jak złoto. Była to jedna z pierwszych książek, której nie skończyłem. To było w czasach nastoletnich, gdy uważałem, że każdą zaczętą lekturę należy skończyć (zwłaszcza, gdy był to autor, którego się ceniło). Ale już Nie ma się z czego śmiać, będąca opisem zmagania się pisarza z zespołem Guillaina-Barrégo, ostrym zapaleniem nerwów, była świetną rozrywką. Choć temat wcale nie był do śmiechu.

Zupełnie nie pamiętam Namaluj to, która przez lata stała na półce, podobnie jak Bóg wie. No i teraz wpadła mi w ręce, wydana w czasie, gdy czytałem wspomniane wyżej, czyli w połowie lat 90 Teraz i wtedy od Coney Island do “Paragrafu 22”.
[...]
całość:

57 użytkowników ma tytuł Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir

Joseph Heller
Joseph Heller
Jeden z najwybitniejszych pisarzy amerykańskich XX wieku. W trakcie II wojny światowej służył jako bombardier w 488. Dywizjonie stacjonującym na Korsyce; uczestniczył w misjach bojowych nad Francją i Włochami. Po zwolnieniu ze służby ukończył New York University; studiował literaturę amerykańską na Columbia University i angielską na Oxfordzie. W latach 50. pracował w działach reklamy czasopism „Time”, „Look” i „McCall’s”, publikował opowiadania. W 1961 roku ukazała się jego pierwsza powieść Paragraf 22, z czasem uznana za literackie arcydzieło. Przełożona na szereg języków, doczekała się licznych adaptacji radiowych, telewizyjnych i teatralnych oraz milionowych nakładów. Głośną filmową wersję książki zrealizował Mike Nichols. Kolejne powieści, m.in. Coś się stało, Gold jak złoto, Bóg wie oraz Ostatni rozdział, czyli paragraf 22 bis też święciły sukcesy czytelnicze. W 2003 roku ukazał się wybór niepublikowanych wcześniej opowiadań zatytułowany Paragraf 23.

Cytaty z książki Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir

Dodaj cytat z książki Now & Then. From Coney Island to Here: A Memoir