Czyściciel

- The Cleaner
- 2011-01-28
- 2011-01-28
- Aleksandra Ring
Morderca poszukuje mordercy. Nieprawdopodobne? A jednak! Joe nie wyróżnia się z tłumu. Wiedzie spokojne, wręcz monotonne życie: dwa razy dziennie karmi złotą rybkę, raz w tygodniu odwiedza matkę i pracuje. Jest wzorowym, choć może nie najbystrzejszym pracownikiem, sprzątaczem w komendzie policji. I robi coś jeszcze – zabija kobiety, metodycznie i zgodnie z planem, sześć, jedną po drugiej. Policja nazywa go nieuchwytnym seryjnym mordercą, Nożownikiem z Christchurch. Kiedy na jaw wychodzi siódme zabójstwo, Joe wpada w szał. Wie, że tym razem ma wspólnika. Ktoś uzurpuje sobie prawo do bycia nim, ktoś podszywa się pod niego! Wstrząśnięty i oburzony bezczelnością śmiałka rozpoczyna własne, jakże ryzykowne śledztwo.
Kup Czyściciel w ulubionej księgarni
Oceny książki Czyściciel
686 użytkowników ma tytuł Czyściciel na półkach głównych- Przeczytane 421
- 2023 6
- Thriller/sensacja/kryminał 5
- 2013 4
- 2012 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czyściciel
Ciekawa pozycja. Wciągająca. Inna niż wszystkie z racji punktu widzenia. Zakończenie też ciekawe, choć wydaje się, że dość szybkie. Bo co z Melissą? Co z mamą Joe?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByłam ciekawa, jak skończy się książka, jak do tego dojdzie, i jak Joe będzie postrzegany. Jestem usatysfakcjonowana. Mogę polecić.
No. Nietuzinkowa. Podobało mi się. Nie wiem na ile wiarygodne spojrzenie i narracja seryjnego mordercy, ale słuchało się bardzo dobrze. No i zamiany ról.
Średnio krwawe. Styl świetny. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚrednio krwawe. Styl świetny. Polecam.
Nurzące i od pewnego momentu męczące.
Nurzące i od pewnego momentu męczące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toScena, w której zwyrol morduje kalekę jak to nazywa poruszyła mnie,bo sama poruszam się na wózku. A tak serio to niezły zwyrol, tak pewny siebie, że aż boli. Zupełnie jak głupi ludzie. ☺️. Przekonani o swojej doskonałości i niestety żyjemy wśród nich. Przerażająca książka, ale bardzo mi się podobała. Aż mi głupio, że coś takiego przeczytalam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajnie opowiada druga strona. Można poczuć nawet sympatię do bohatera któremu wbrew pozorom do serialowego Dextera sporo brakuje.
Mi się podoba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMi się podoba.
Kojarzycie serial "Dexter"? No to coś w ten deseń, tylko że protagonista pali głupa. Początkowo pomysł w porządku, potem tak se, aż do cienkiego zakończenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem zgrabnie ułożona fabuła. Nietypowe podejście do gatunku. Ciekawe zakończenie, na które warto było czekać. Nie żałuję, że mam na półce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toczasami wkurzająca, czasami odrażająca (opis pewnej czynności Melissy),mogę podziwiać, że nie udusił takiej matki. Jakby drugiego kota uśmiercił, przestałabym słuchać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słaba książka. Opis mnie bardzo zachęcił, myślałem, że to będzie coś dość oryginalnego, przemyślanego i w bardzo moim guście. Niestety w praktyce jest to bardzo prostacka, prymitywna opowieść. Ok, bohater udaje dzbana, ale te wszystkie wątki (a jest ich bardzo mało) związanych z morderstwami, są naiwne, jakby dziecko 9 letnie wymyślało to wszystko.
A ta historia z tą kobietą, która jara się policjantami, a jednocześnie jest morderczynią, początkowo wyglądało ok i mogło mieć sens, ale spotkała bohatera w parku, zachowywała się jak upośledzona nimfomanka, okaleczyła bohatera książki, chciała pieniędzy od niego, by ogarnął, on zebrał dowody jak to ona zabiła kogoś tam (prowokacja),przedstawił to jej i co ona na to? stwierdziła, że będzie się rżnąć z bohaterem i kochali się i kochali, bohater nagle stał się szczęśliwy, a później i tak policja rzuciła się na bohatera, który strzelił sobie w łeb. Jakoś tak to szło.
Bardzo odradzam, jedna z najgorszych książek tego typu.
Już książki typu - Callisto - Torsten Krol, wydają się być arcydziełem przy tym czyścicielu. Dużo ciekawsza i dojrzalsza książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA ta historia z tą...
Świetny pomysł na fabułę, niesamowite relacje bohatera z otoczeniem, zwłaszcza matką, mimo przedłużających się wątków nie znużyła mnie ani trochę.