Historia filozofii. Tom 1. Grecja i Rzym

- filozofia, etyka
- Historia filozofii (PAX) (tom 1)
- History of philosophy
- Instytut Wydawniczy PAX, Palabra
- 2010-01-01
- 1998-01-01
- Henryk Bednarek
11 tomowa "Historia filozofii" F. Coplestona uważana jest za najlepsze i najwszechstronniejsze opracowanie dziejów europejskiej myśli filozoficznej od starożytnych Greków po czasy współczesne. Pełni funkcję zarówno podręcznika akademickiego, jak i gruntownego wprowadzenia w dzieje filozofii przeznaczonego dla średnio wykształconego czytelnika.
W t. 1 mamy starożytna filozofię Grecką i Rzymską
Ja przeczytałam w 2001 r. tom I oraz IX.
więcej Pokaż mimo toJa przeczytałam w 2001 r. tom...
Niewątpliwie monumentalna. Jest to podręcznik i tak trzeba ją traktować. Warto natomiast mieć na uwadze kwestię światopoglądową od której w/w historia nie zawsze jest wolna. ( dotyczy to wszystkich tomów)
Pokaż mimo toZa jakiś czas zabiorę się do tomu 2. Przystępnie napisane, polecam.
Za jakiś czas zabiorę się do tomu 2. Przystępnie napisane, polecam.
Pokaż mimo toŚwietna monografia, ale brakuje transliteracji greckich pojęć, więc osoba nieznająca języka greckiego niestety przez całą książkę będzie podziwiała wspaniałe, dziwne znaczki
Pokaż mimo toŚwietna. Obowiązkowa dla studenta filozofii.
Świetna. Obowiązkowa dla studenta filozofii.
Pokaż mimo toSzczegółowa, dobrze napisana.
Szczegółowa, dobrze napisana.
Pokaż mimo toLepsza od Tatarkiewicza, mniej ciekawa od pozycji Russella "Dzieje filozofii Zachodu"