Historia filozofii. Tom 3. Od Ockhama do Suareza

- filozofia, etyka
- Historia filozofii (PAX) (tom 3)
- History of philosophy (pol.)
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- Henryk Bednarek, Sylwester Zalewski
11 tomowa "Historia filozofii" F. Coplestona uważana jest za najlepsze i najwszechstronniejsze opracowanie dziejów europejskiej myśli filozoficznej od starożytnych Greków po czasy współczesne. Pełni funkcję zarówno podręcznika akademickiego, jak i gruntownego wprowadzenia w dzieje filozofii przeznaczonego dla średnio wykształconego czytelnika.
W t. 3 mamy filozofię średniowiecza i renesansu.
Kup Historia filozofii. Tom 3. Od Ockhama do Suareza w ulubionej księgarni
Oceny książki Historia filozofii. Tom 3. Od Ockhama do Suareza
57 użytkowników ma tytuł Historia filozofii. Tom 3. Od Ockhama do Suareza na półkach głównych- Przeczytane 34
- Filozofia 7
- Nauka i humanistyka 1
- Mądre książki do przeczytania 1
- Filozofia/Metafizyka/Teologia 1
- Moje, chcę przeczytać 1
- 2) Filozofia 1
- Cyfrowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia filozofii. Tom 3. Od Ockhama do Suareza
Książka napisana przez jezuitę, co niestety widać, słychać i czuć. Niezwykle ciekawy moment w historii europejskiej filozofii jakim jest założenie Akademii Florenckiej i jej działania został pobieżnie omówiony na dwu stronach, bez żadnego tła historycznego i (dalekosiężnych) konsekwencji. Za to ogrom miejsca w stosunku do objętości książki poświęca autor filozofom stricte chrześcijańskim. Widać tu niestety zainteresowania i specjalizację autora, seria powinna nosić tytuł "Historia filozofii z punktu widzenia chrześcijaństwa", byłoby to bardziej adekwatne. Książki nie polecam, chyba, że kogoś szczegółowo interesują dzieje filozofii chrześcijańskiej opisane kosztem innych nurtów.