Dwudziestolecie międzywojenne

- językoznawstwo, nauka o literaturze
- Wielka Historia Literatury Polskiej
- 2008-01-01
- 2008-01-01
Tom zamykający cykl syntez akademickich Wielkiej Historii Literatury Polskiej, którego publikację rozpoczęło Wydawnictwo w 1995 roku. Książka omawia całokształt życia literackiego międzywojennej Polski: podstawowe rodzaje literackie (poezję, prozę, dramat),bogate w tym czasie programy literackie oraz twórczość krytyczną. Pracę wzbogacają załączone na końcu biogramy najwybitniejszych twórców dwudziestolecia, bibliografia, indeksy, liczne ilustracje czarno-białe w tekście.
Kup Dwudziestolecie międzywojenne w ulubionej księgarni
Oceny książki Dwudziestolecie międzywojenne
349 użytkowników ma tytuł Dwudziestolecie międzywojenne na półkach głównych- Przeczytane 237
- Studia 8
- Filologia polska 4
- 2014 4
- Literaturoznawstwo 3
- Podręczniki 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dwudziestolecie międzywojenne
Książka Kwiatkowskiego to podręcznik do literatury dwudziestolecia międzywojennego dla studentów polonistyki. Nie jest to zdecydowanie książka dla wszystkich: wymaga ona od czytelnika znajomości literaury i najważniejszych prądów literackich, sam język jest również wymagający. To, co jednak wyróżnia tę pozycję na duży plus, to doskonałe ustrukturyzowanie tego podręcznika, po kolei mamy więc rozdziały o programach literackich, poezji, prozie, dramacie, krytyce literackiej. Wywód autora jest bardzo klarowny i zrozumiały. Warto przeczytać posłowie, w którym wytłumaczono, co zostało w książce pominięte. I to jest całkiem ciekawe- autor pominął pisarzy popularnych jak Tadeusz Dołęga-Mostowicz. Szkoda, bo są to nadal lubiane i czytane książki. Należy ogólnie też dodać, że ten podręcznik jest już stary (z 1986 roku),więc myślę, że nie wszystkie sądy autora o literaturze i autorach dwudziestolecia przetrwały próbę czasu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozdziały o programach literackich, poezji i krytyce literackiej świetne, niestety mam wrażenie, że w rozdziałach o prozie i dramacie głównie wyliczono powstałe dzieła, a nie zagłębiono się w ich tematykę czy problematykę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj, jak bardzo ta książka przydała mi się podczas egzaminu tydzień temu! Polecam wszystkim, których intersuje temat Polski w czasach dwudziestolecia międzywojennego. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ulubiona epoka literacka. Niby krótka, a obfituje w mnogość wspaniałych dzieł, także w lit. światowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW porównaniu ze świetnością podręcznika do Romantyzmu, czy Młodej Polski, toż to jest NIC, ot cot.
Edit: Po lekturze podręcznika Święcha o II wojnie światowej podwyższam ocenę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEdit: Po lekturze podręcznika Święcha o II wojnie światowej podwyższam ocenę.
Tak naprawdę to raczej zbiór tytułów XX-lecia niż synteza tego okresu. Ale czyta się całkiem przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam, jeden z najciekawszych podręczników do historii literatury. Wypożyczyłem żeby przeczytać dwa rozdziały w liceum a przeczytałem całość, wciąga lepiej niż kryminały, Kwiatkowski potrafi zainteresować.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChociaż grubość książki wskazywałaby na dużą ilość znajdujących się w niej informacji, bardzo trudno jest je w niej znaleźć. Na pewno nie jest to książka, którą można by czytać dla przyjemności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWymęczyłam całość, w ramach powtórki przed drugim egzaminem z literatury XX-lecia. Podręcznik jak podręcznik... dobrze, że najważniejsze rzeczy są w jednym miejscu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRespect.
Respect.