Powrót władcy wampirów

Okładka książki Powrót władcy wampirów autora Justin Richards, 9788310113894
Okładka książki Powrót władcy wampirów
Justin Richards Wydawnictwo: Nasza Księgarnia literatura dziecięca
literatura dziecięca
The Parliament of Blood
2008-01-01
2008-01-01
Anna Klingofer

Kup Powrót władcy wampirów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powrót władcy wampirów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót władcy wampirów

Bogu dziękuję za tanie źródła książek, ponieważ gdybym dał więcej niż 3 złote za „Powrót władcy wampirów”, byłbym bardzo zły zarówno na siebie jak i na Pana Justina Richardsa za stratę pieniędzy.

Niestety nasz tłumacz postanowił wrzucić spojlera tłumacząc tytuł. Oryginał nazywa się „Krwawy parlament”. Nie jest to jednak jakiś poważny zarzut, ponieważ pierwsza część książki próbuje nieudolnie malować jakąś tajemnicę, którą każdy rozszyfruje bez problemu, niestety, ale subtelność tego pana pozostawia wiele do życzenia. Oczywiście wrzucenie Lorda Ruthvena Polidoriego jest jednym ze sztandarowych przykładów. Pozostał jedynie rzut monetą czy jest on faktycznie tym co sugeruje jego nazwisko czy też jest to wybieg i jest to zwyczajnie ślepy zaułek.

W tej książce wyjątkowo rozdrażniły mnie schematy. Podejrzewam, że to oznaka coraz mniejszej tolerancji na te bzdury. Wampiry stanowczo za dużo monologowały, były zwyczajnie głupie i choć książka zaznaczała, że są silniejsze od ludzi to jakoś ludzie nie mieli z nimi problemu w bezpośrednim starciu. Nawet gdy wampir miał cholerną broń palną w dłoni to wolał monologować zamiast zwyczajnie od razu zastrzelić ludzi, którzy bezpośrednio zagrażali ich planom. Kolejnym schematem który mnie drażnił to typowy dla książek które dzieją się w tym okresie pomocnik, który jest sierota wychowaną na ulicy. Chyba wszyscy wiemy gdzie to prowadzi.

Niestety fabuła również pozostawia wiele do życzenia. Autor chyba nie wiedział co chciał osiągnąć, ponieważ tajemnice, które podsuwa da się rozszyfrować od razu. Jest łatwa do przewidzenia, a bohaterom z opałów pomagają deus ex machiny wielkie niczym silniki Titanica. Pomijam również błędy, które popełnia Richards, dla przykładu wampiry są zimne, kiedy wymaga tego fabuła. Raz wampir dotknie bohatera jest lodowaty, raz nie ma kompletnie o tym wzmianki.
Jest jeszcze kwestia przedstawionego świata, który jest niestety nieprzemyślany. Ot wampirów jest dużo, ponieważ się rozmnożyły, żyją w podziemiach i absolutnie nikt tego nie odkrył… Boże drogi.

Przejdźmy teraz do kwestii wampiryzmu. Najwyraźniej będąc martwymi wampiry muszą oddychać. Wiadomo przeklęta zasada „nasze wampiry są inne” w akcji. Ewentualnie niezrozumienie słabości wampira odnośnie cieknącej/biegnącej wody, tam nic nie było, że wampir może się utopić. Jednak to co mnie rozbawiło to motyw z nietoperzami. Ci którzy twierdzą, że on jest ciekawy mam do powiedzenia dwie rzeczy:
1) Jest zwyczajnie głupi, nawet nie trzeba za dużo nad tym myśleć by dojść do tego wniosku.
2) Nie jest nawet oryginalny, ponieważ gwarantuję wam, że Justin Richards obejrzał kiepski film Hammera pod tytułem „Kiss of the Vampire” i postanowił sobie przenieść ten motyw jednocześnie pomijając to co nadawało mu jako taki (niedorozwinięty) sens.

Jest to dość przeciętne czytadło, które jest napisane – nie ośmielę się nawet użyć stwierdzenia – prostacko. Schematy bolą, fabułę popychają deus ex machiny, wampiry bardziej irytują swoją głupotą i te głupie nietoperze… (Nie) Polecam tylko dla zatwardziałych fanów wampiryzmu, którzy tak jak ja czują potrzebę przeczytania jak najwięcej dostępnego materiału.

P.S.
Wiem, że edytowanie recenzji po opublikowaniu może wydać się niezbyt eleganckie, ale chciałem jeszcze o czymś wspomnieć. Autor najwyraźniej nie uważał w szkole albo nie przeprowadził badań, ale nietoperze pijące krew żyją jedynie w Ameryce. Także dołóżcie kolejną cegiełkę do durnoty tego wątku.

Na półkach: , , , ,

Klimatyczna opowieść z powiewem grozy, opowiadająca o wampirach. Bardzo podobał mi się pomysł na fabułę, zakończenie, a także nietoperze! <3
Po paru stronach wpadłam i przepadłam.
Idealna lektura na zimowe wieczory, przy kawie czy herbacie :D

Po paru stronach wpadłam i przepadłam.
Idealna lektura na zimowe wieczory, przy kawie czy herbacie :D

Na półkach: , , , ,

Świetna książka. Wszystko mi się tutaj podobało. Klimat, tajemniczy świat wampirów,miejsce i czas akcji, główni bohaterowie o niezłomnych charakterach i świat wampirów wydawałoby się tak dobrze nam znany z podobnych powieści,a mimo to ekscytujący i wciągający bez reszty. Zakończenie też na plus, tak samo jak pomysł z nietoperzami. I to wszystko sprawiło,że od książki ciężko było się oderwać.
Ja przeczytałam ją w jeden wieczór. Polecam!

222 użytkowników ma tytuł Powrót władcy wampirów na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Powrót władcy wampirów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powrót władcy wampirów

Okładka książki Doctor Who: The Official Guide Julian Richards, Justin Richards
Doctor Who: The Official Guide Julian Richards, Justin Richards
Okładka książki Jago & Litefoot Series 14 Simon Barnard, Jonathan Barnes, Paul Morris, Julian Richards, Justin Richards
Okładka książki The Sarah Jane Adventures Audio Collection Peter Anghelides, Jason Arnopp, Stephen Cole, Martin Day, Scott Handcock, Justin Richards, Gary Russell, Cavan Scott, Mark Wright
Okładka książki Doctor Who: The Fourth Doctor Adventures Series 07 Volume 02 Guy Adams, Justin Richards, Dan Starkey
Okładka książki Doctor Who: 100 Illustrated Adventures Jon Green, Justin Richards
Doctor Who: 100 Illustrated Adventures Jon Green, Justin Richards

Cytaty z książki Powrót władcy wampirów

Dodaj cytat z książki Powrót władcy wampirów