Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2

- komiksy
- Magiczni wojownicy - Slayers (tom 2)
- スレイヤーズ Sureiyāzu
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- Rafał Rzepka
Przed Wami szalone fantasy na wesoło. Panie, Panowie - oto "Slayersi"!
Ruda i blondyn. Kurdupel i dryblas. Wredna i... prostoduszny. Magiczka i rycerz. Kłopoty.
Tyle właściwie wystarczyłoby napisać o serii "Slayers". Ewentualnie z dopiskiem "bum!". Czarodziejka Lina Inverse nie stroni bowiem od bardzo efektownych zaklęć, równie wybuchowych jak jej charakterek. A że przy okazji walki ze smokiem zdarza się Linie wysadzić jedną czy dwie chatki... no dobrze, może i wioski... cóż, bezduszni ludzie rzadko kiedy potrafią okazać wdzięczność, pamiętając tylko o skutkach ubocznych zaklęcia. Ale od czego szybkie nogi i ochroniarz pokroju Gourry'ego u boku?
Z jednej strony smok, z drugiej wściekli wieśniacy, a po środku osobliwa mieszanka bohaterów, jak to mawiają, "z różnych ścieżek życia". Mieszanka na tyle niebezpieczna, że zarówno smok, wieśniacy, jak i wszyscy w promieniu paru mil powinni poważnie rozważyć strategiczny odwrót...
Kup Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2
182 użytkowników ma tytuł Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2 na półkach głównych- Przeczytane 170
- Manga 37
- Mangi 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2
Super książka😻
Super książka😻
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom „Magiczny wojowników” był tak naprawdę zbiorem historyjek, które łączyła dwójka głównych bohaterów. Drugi tom prezentuje już pewną większą ciągłość fabularną, która będzie kontynuowana w następnym tomie. Czy potrafi wciągnąć czytelnika?
Tom otwiera krótka opowieść o poszukiwaniu ksiąg niedostępnych w bibliotece. Jest to historia o włamaniu z pewnym dosyć oczywistym zwrotem akcji w finale. Warto jednak zapoznać się z tą opowieścią, bo przedstawione tam zostają zasady rządzące światem przedstawionym.
Następnie zaczyna się główna fabuła tomu. Lina i Gourry są ścigani przez tajemniczego Zelgadisa, któremu zależy na jednym z przedmiotów, który trafił w ręce bohaterów. Problem w tym, że nie wiedzą o który przedmiot chodzi.
Pod względem fabuły jest to głównie seria starć z Zelgadisem i jego podwładnymi. Część walk okazuje się zaskakująco pomysłowa jak chociażby spotkanie z Dilgearem czy z Nunsą. Trochę mniej emocjonujące są pojedynki z Zelgadisem, ale on jest tutaj kreowany bardziej na rozważnego stratega.
Mam mieszane uczucia co do postaci wprowadzonej w końcowej części tomu. Stanowi trochę deus ex machinę i wydaje się nie mieć charakteru. Z drugiej jednak strony wiem jak zostanie potem rozwinięta i zdaję sobie sprawę, że celowo jest tak przedstawiana.
W dalszym ciągu nie do końca przemawiał do mnie humoru. Na szczęście mniej tu jest dowcipów z biustu Liny. Szkoda, że zostały one zastąpione męczącym przekręcaniem imienia „Zelgadis”. Za to całkiem zabawne są interakcje między dwójką bohaterów.
Rysunki są dosyć nierówne. Różne spokojne sceny są narysowane bardzo dokładnie i na twarzach bohaterów dobrze udaje się przedstawić ich uczucia. Niestety sceny akcji są bardzo chaotyczne i ciężko zorientować się co się dzieje.
W ramach ciekawostki warto wspomnieć, że pod koniec tego tomu pojawia się oświadczenie wydawnictwa. Dotyczy ono jednego z odcinków programu „Uwaga” dotyczącego „Dragon Balla” i wyemitowanego na kanale TVN. Była to bardzo niesławna sprawa, ale tutaj podoba mi się jak dojrzale wydawnictwo podeszło do sprawy broniąc swojego dobrego imienia.
Fabuła tego tomu przypomina już bardziej to co można było znać z serialu animowanego. Przez to mi osobiście czytałem się to z przyjemnością. Dla czytelników jednakże bez sentymentu do kreskówki może to być tylko kolejna historia o pogoni za artefaktem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom otwiera krótka opowieść o poszukiwaniu ksiąg niedostępnych w bibliotece. Jest to historia o włamaniu z pewnym dosyć...
Prawie klasyczna fantasy z punkty widzenia Japończyków. Osia zdarzeń jest para gównych bohaterów, czyli podstępna czarodziejka i prostoduszny rycerz. Są tam smoki, orki inne potwory, ale też od czasu do czasu zjawia się też jakieś inne dziwne stworzenie, które nawet trudno określić. Wydarzenia dramatyczne mieszają się z momentami komediowymi. Świetna seria na poprawe humoru.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom lepszy od poprzedniego. Więcej informacji o świecie i pojawiają się najistotniejsze elementy pierwszej intrygi w serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna seria. Sporo humoru, jest też miejsce na powagę. Super!
Świetna seria. Sporo humoru, jest też miejsce na powagę. Super!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z mang, których anime "leciało kiedyś na RTL7". Manga była spoko, anime to moje dzieciństwo, także wspominam bardo dobrze. Choć może nieobiektywnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOto i drugi tom serii o Magicznych Wojownikach. Tym razem przechodzimy do właściwej fabuły, bazującej na oryginalnej powieści Hajime Kanzaki. Na scenę wkracza tajemniczy Zelgadis Greywords wraz ze swoją ekipą cudaków, którzy z niewiadomego powodu obrali sobie za cel naszą dwójkę zabijaków. Jednocześnie poznajemy też inną ważną postać: Czerwonego Kapłana Rezo, którego motywy działania są równie niejasne, co Zelgadisa. Co naprawdę planują ci dwaj? Co ich łączy? Jaką tajemnicę skrywa w sobie miecz Gourry'ego? Historia właśnie zaczyna się rozkręcać!
Oto i drugi tom serii o Magicznych Wojownikach. Tym razem przechodzimy do właściwej fabuły, bazującej na oryginalnej powieści Hajime Kanzaki. Na scenę wkracza tajemniczy Zelgadis Greywords wraz ze swoją ekipą cudaków, którzy z niewiadomego powodu obrali sobie za cel naszą dwójkę zabijaków. Jednocześnie poznajemy też inną ważną postać: Czerwonego Kapłana Rezo, którego motywy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWersja Japońska
Wersja Japońska