Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2

Okładka książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2 autora Shoko Yoshinaka, 8389505045
Okładka książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2
Shoko Yoshinaka Wydawnictwo: J.P. Fantastica Cykl: Magiczni wojownicy - Slayers (tom 2) komiksy
komiksy
Magiczni wojownicy - Slayers (tom 2)
スレイヤーズ Sureiyāzu

Oceny książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2

Super książka😻

Super książka😻

Pierwszy tom „Magiczny wojowników” był tak naprawdę zbiorem historyjek, które łączyła dwójka głównych bohaterów. Drugi tom prezentuje już pewną większą ciągłość fabularną, która będzie kontynuowana w następnym tomie. Czy potrafi wciągnąć czytelnika?

Tom otwiera krótka opowieść o poszukiwaniu ksiąg niedostępnych w bibliotece. Jest to historia o włamaniu z pewnym dosyć oczywistym zwrotem akcji w finale. Warto jednak zapoznać się z tą opowieścią, bo przedstawione tam zostają zasady rządzące światem przedstawionym.

Następnie zaczyna się główna fabuła tomu. Lina i Gourry są ścigani przez tajemniczego Zelgadisa, któremu zależy na jednym z przedmiotów, który trafił w ręce bohaterów. Problem w tym, że nie wiedzą o który przedmiot chodzi.

Pod względem fabuły jest to głównie seria starć z Zelgadisem i jego podwładnymi. Część walk okazuje się zaskakująco pomysłowa jak chociażby spotkanie z Dilgearem czy z Nunsą. Trochę mniej emocjonujące są pojedynki z Zelgadisem, ale on jest tutaj kreowany bardziej na rozważnego stratega.

Mam mieszane uczucia co do postaci wprowadzonej w końcowej części tomu. Stanowi trochę deus ex machinę i wydaje się nie mieć charakteru. Z drugiej jednak strony wiem jak zostanie potem rozwinięta i zdaję sobie sprawę, że celowo jest tak przedstawiana.

W dalszym ciągu nie do końca przemawiał do mnie humoru. Na szczęście mniej tu jest dowcipów z biustu Liny. Szkoda, że zostały one zastąpione męczącym przekręcaniem imienia „Zelgadis”. Za to całkiem zabawne są interakcje między dwójką bohaterów.

Rysunki są dosyć nierówne. Różne spokojne sceny są narysowane bardzo dokładnie i na twarzach bohaterów dobrze udaje się przedstawić ich uczucia. Niestety sceny akcji są bardzo chaotyczne i ciężko zorientować się co się dzieje.

W ramach ciekawostki warto wspomnieć, że pod koniec tego tomu pojawia się oświadczenie wydawnictwa. Dotyczy ono jednego z odcinków programu „Uwaga” dotyczącego „Dragon Balla” i wyemitowanego na kanale TVN. Była to bardzo niesławna sprawa, ale tutaj podoba mi się jak dojrzale wydawnictwo podeszło do sprawy broniąc swojego dobrego imienia.

Fabuła tego tomu przypomina już bardziej to co można było znać z serialu animowanego. Przez to mi osobiście czytałem się to z przyjemnością. Dla czytelników jednakże bez sentymentu do kreskówki może to być tylko kolejna historia o pogoni za artefaktem.

Prawie klasyczna fantasy z punkty widzenia Japończyków. Osia zdarzeń jest para gównych bohaterów, czyli podstępna czarodziejka i prostoduszny rycerz. Są tam smoki, orki inne potwory, ale też od czasu do czasu zjawia się też jakieś inne dziwne stworzenie, które nawet trudno określić. Wydarzenia dramatyczne mieszają się z momentami komediowymi. Świetna seria na poprawe humoru.

182 użytkowników ma tytuł Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2 na półkach głównych
138 użytkowników ma tytuł Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2

Cytaty z książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 2