Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1

Okładka książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1 autora Shoko Yoshinaka, 8389505061
Okładka książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1
Shoko Yoshinaka Wydawnictwo: J.P. Fantastica Cykl: Magiczni wojownicy - Slayers (tom 1) komiksy
komiksy
Magiczni wojownicy - Slayers (tom 1)
スレイヤーズ Sureiyāzu
2003-01-01
2003-01-01
Rafał Rzepka

Kup Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1

Dla mnie jedna z lepszych mang.
Zachęcam do przeczytania💗

Dla mnie jedna z lepszych mang.
Zachęcam do przeczytania💗

Klasyka, ale jak rewelacyjna!

Klasyka, ale jak rewelacyjna!

„Magiczni wojownicy” było jednym z anime, które wraz z paroma innymi poznałem na początku XXI w. na RTL7. Wówczas serial robił na mnie duże wrażenie połączeniem epickiego fantasy z humorem, chociaż już wtedy zdawałem sobie sprawę, że w literaturze było to robione wcześniej o wiele lepiej. Dopiero po ponad 20 latach sięgnąłem po komiksową wersję, która z kolei powstała na bazie serii light noveli. Jak przedstawia się pierwszy tom serii w porównaniu z moimi wspomnieniami i serialem?

Akcja osadzona jest w dosyć typowym świecie fantasy. Główna bohaterka to Lina Inverse, nastoletnia łowczyni przygód dysponująca magicznymi zdolnościami. Pewnego dnia podczas starcia z grupą bandytów w jej obronie staje najemnik Gourry Gabriev, z którym ta postanawia nawiązać współpracę.

Serial niemal od początku był powiązany jakiś większym wątkiem, który doprowadzał do spektakularnego finału każdego sezonu. Ten tom jednak to tak naprawdę zbiór luźno związanych ze sobą historyjek. Większość z nich jest bardzo błaha i niezbyt oryginalna, przez co szybko wylatują z pamięci. Wykorzystane są tu najbardziej oklepana motywy fantasy.

Mangę ratuje przede wszystkim humor sytuacyjny, który naprawdę może rozbawić. Niestety zdarzają się też pewne dowcipy z wyglądu fizycznego Liny, które mnie osobiście trochę zniesmaczyły.

Rysunki są tu bardzo nierówne. Spokojne sceny dialogów Liny z Gourrym są rysowane bardzo starannie i nie można się do niczego przyczepić. Jednakże sceny akcji wyglądają bardzo byle jak i nie robią wrażenia.

Jak na razie pierwszy tom bardzo mnie rozczarował. Gdyby nie sentyment do serialu, to chyba bym po niego nie sięgnął. Bardzo średnia lektura.

211 użytkowników ma tytuł Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1 na półkach głównych
146 użytkowników ma tytuł Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1

Cytaty z książki Magiczni Wojownicy - Slayers t. 1