Kobieta bez cienia

Okładka książki Kobieta bez cienia autora Hugo von Hofmannsthal, 8373890467
Okładka książki Kobieta bez cienia
Hugo von Hofmannsthal Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Arcydzieła Literatury Światowej [Zielona Sowa] literatura piękna
Arcydzieła Literatury Światowej [Zielona Sowa]
Die Frau ohne Schatten
2003-01-01
2003-01-01
Lech Czyżewski

Kup Kobieta bez cienia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kobieta bez cienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobieta bez cienia

W tej migoczącej znaczeniami opowieści zawarto odwieczną tajemnicę łańcucha istnienia. Jednocześnie ukazano, jak czuła i przesiąknięta smutkiem literatura jest w stanie uwolnić wszystkie żywioły. W pochlebstwie i podstępie, w ciągłym ruchu i przepływie widać dobro i zło. Pełen wieloznaczności i metafor język Hugo von Hofmannsthala sprowadził na ziemię czarodziejską pramoc, której żaden śmiertelnik nie potrafi zrozumieć. To coś w rodzaju gwałtownego i dręczącego snu w którym rozdwojenie jaźni wprowadza nas w otchłań czegoś nieprzekraczalnego. Czyżby ta wydzielająca woń tęsknoty i braku spełnienia tajemnica nie mogła zostać nigdy rozwikłana? Piękne przesłanie przynosi baśń austriackiego poety, można do niej podejść z lękiem i zachwytem. Można być na granicy dwóch światów, nienawidzić i kochać. Nie trzeba do tego zostać wybrańcem Hofmannsthala. Wystarczy dać się uwieść jego misternemu i pełnemu zagadek utworowi.

Wciągnęła mnie misterna gra o szczęście i miłość. Moje odczucia balansowały na styku przestrachu i ciekawości. Jakby z głębi snu, czas podnosił do mnie swoje ramiona, zachęcając do tego aby zapaść bez tchu w uciszających zmysły baśniowych krajobrazach. Tymczasem między snem a jawą narodziło się czarowne przesłanie dla którego warto było zatopić się w historii pewnego polowania i pierwszych godzin miłości. W "Kobiecie bez cienia" każdy rozdział przynosi kolejną przemianę. Czasami to nagłe przeistoczenia z towarzyszącymi im nieprzeniknionymi znakami. Innym razem powolne zmiany stanów duszy, budujące napięcie i szepczące do ucha o naszych marzeniach. Zawsze jednak jak kropla drążąca skałę, nieuchronnie i z delikatnością przynosząca odmianę.

Trucizną i wybawieniem jest w tym utworze konieczność zdobycia cienia. Ten motyw rzuca czar na zmysły i podporządkowuje sobie pod karą posępnej groźby wszystko, co dobre i piękne. Wszystko o czym pisze Hofmannsthal, przenika się ze sobą wzajemnie i trwa w uścisku. Zmuszając czytelnika do najwyższej uwagi sprawia, że "Kobietę bez cienia" czyta się z bezwstydnym pragnieniem jak najszybszego poznania zakończenia. Całość sprawia wrażenie wspaniałego dzieła, utkanego z niekończących się podróży w krainie ducha. Każdy nawet najmniejszy ruch bohaterów "Kobiety bez cienia" przybliża nas do momentu, kiedy dokona się cudowna i wyczekiwana rzecz. W tym wszystkim zadziwia mnie umiejętność dawkowania czarodziejskiej trucizny po której zażyciu odsłaniają się tajniki najgłębszej mrocznej natury. Hugo von Hofmannsthal jawi się wtedy nie tylko jako obrońca dobra.

Cień jest tożsamy z duszą a jego utrata oznacza zatracenie własnego człowieczeństwa. Wiedząc o tym, Hugo von Hofmannsthal napisał opowieść ku przypomnieniu tym wszystkim, którzy eksperymentując z definicją człowieka nie liczą się z konsekwencjami naruszenia starych praw. Poruszając temat zawarcia paktu z nieznanym przypomniał tym samym, że dokonując niektórych wyborów, szybujemy przez mrok. Zaciekawiła mnie pokazana przez poetę delikatność myśli i uczuć. Chociaż wydobywane z głębi snu obrazy są groźne i obdarzone niepojętymi mocami, to jednak ich ulotność świadczy o lekkości z jaką Hofmannsthal tworzył swoją prozę. Blisko jej do poezji, dla której to, co jest obrzydliwe oczom, bywa piękne dla duszy. Dlatego też posłuchajcie szeptania o radosnym życiu, bo takie jest możliwe nie tylko w baśniowym życiu wykreowanym przez tego austriackiego poetę.

Na półkach: , , , , ,

Niełatwa lektura, wręcz najeżona zdaniami wielokrotnie złożonymi często gubiącymi właściwy podmiot oraz bogatą symboliką rzeczywistych wydarzeń i onirycznych wizji.

Ujęła mnie jednak niepowtarzalnym i nieco orientalnym klimatem, żywcem zaczerpniętym z dawnych baśni i z obrazów symbolistów, a przede wszystkim pozytywnym zakończeniem. Cieszę się, że decyzja cesarzowej odwróciła bieg zdarzeń i przyczyniła się do rozkwitu miłości dwóch małżeńskich par.

Zastanawiam się, czy Hofmannsthal pisząc tę opowieść inspirował się Dalekim Wschodem?
Królestwo Wysp Południowo-Wschodnich, niebieski pałac cesarza oraz czarka złocistej wody nasuwają mi od razu skojarzenia z Chinami i Japonią.
Polowanie z sokołem z kolei przywołuje mi na myśl Fryderyka II Hohenstaufa i jego traktat o m.in. sokolnictwie.
Łowy z udziałem sokołów urządzano także na Wschodzie, np. w starożytnych Chinach, więc nie jest to wyznacznik "zachodniości" tej opowieści.

Ps. Obraz Gustava Klimta na okładce mi nie pasuje do zawartości tej cieniutkiej książeczki pomimo jego zbieżności tematycznej i czasowej (początek XX stulecia). Według mnie jest zwyczajnie brzydki i przygnębiający - o ponurych barwach i suchych, geometrycznych wzorach. W mojej opinii znacznie bardziej odpowiednia byłaby ilustracja autorstwa Gustave'a Doré, Gustave'a Moreau lub któregoś z Prerafaelitów.

Libretto do opery Straussa; pomimo baśniowego klimatu nie tak łatwo podzielić postacie na "dobre i złe", co uważam za jedną z głównych zalet tej opowieści.

146 użytkowników ma tytuł Kobieta bez cienia na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Kobieta bez cienia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kobieta bez cienia

Okładka książki Spotkanie poza czasem. Antologia fantastycznej noweli austriackiej Ilse Aichinger, Gerhard Amanhauser, Hans Carl Artmann, Ingeborg Bachmann, Herbert Eisenreich, Hans Flesch-Brunningen, Erich Fried, Peter Handke, Marlen Haushofer, Hugo von Hofmannsthal, Franz Kafka, Stefan H. Kaszyński, Helene Lahr, Alexander Lernet-Holenia, Jakov Lind, Peter Marginter, Gustav Meyrink, Leo Perutz, Herbert Rosendorfer, George Saiko, Oskar Jan Tauschinski, Ilse Tielsch, Walter Toman, Alois Vogel, Franz Werfel, Peter Daniel Wolfkind, Stefan Zweig, Heimito von Doderer, Fritz von Herzmanovsky-Orlando, Peter von Tramin
Okładka książki Górski kryształ. Antologia dawnej noweli austriackiej Ludwig Anzengruber, Marie von Ebner-Eschenbach, Karl Emil Franzos, Franz Grillparzer, Friedrich Halm, Hugo von Hofmannsthal, Peter Rosegger, Ferdinand von Saar, Leopold Sacher-Masoch, Arthur Schnitzler, Charles Sealsfield, Adalbert Stifter

Cytaty z książki Kobieta bez cienia