Zachód - 10 lat przed totalnym bankructwem?

- biznes, finanse
- 2010-10-01
- 2010-10-01
Książka ukazała się we Francji 19 maja br. , do tej pory sprzedano już 200 tys. egzemplarzy. Głównym walorem książki jest jej absolutna aktualność. Istotę książki stanowi teza, iż świat stoi wobec zasadniczych wyborów. Zachód, czyli Europa i USA nie chcą zrezygnować z wysokiego standardu życia, ale żyją ponad stan, coraz bardziej się zadłużając. Autor kreśli bardzo obszerną i wnikliwą historię długu publicznego od starożytności, przez wszystkie epoki aż po chwile obecną dowodząc, że zbyt wielkie długi publiczne prowadziły każdorazowo do wielkich konfliktów a nawet światowych wojen. Dziś najgorszego scenariusza tez wykluczyć się nie da - autor opisuje stopniowo jego fazy. Ale z historii należy wyciągnąć wnioski, nazwane przez Attalego lekcjami. Dramatu można uniknąć jeśli podejmie się w porę odpowiednie kroki. Ta pasjonująca i pobudzająca intelektualnie lektura napisana jest stosunkowo dostępnym językiem, nie wymagającym głębokiego ekonomicznego przygotowania. Dla Polaków pozycja ważna, bo tłumaczy dlaczego i u nas konieczne jest inne spojrzenie na finanse publiczne i niezbędność głębokich reform.
Kup Zachód - 10 lat przed totalnym bankructwem? w ulubionej księgarni
Oceny książki Zachód - 10 lat przed totalnym bankructwem?
66 użytkowników ma tytuł Zachód - 10 lat przed totalnym bankructwem? na półkach głównych- Chcę przeczytać 42
- Ekonomia 2
- ◄ Rok 2018 ► 1
- Mmmmm 1
- XX wiek+ 1
- Posiadam (papier) 1
- Bardzo 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zachód - 10 lat przed totalnym bankructwem?
Książka z 2010. Dobrze opisuje przyczyny kryzysu, wirtualny pieniądz, dług państw, nadmierne wydatki. Recepta jednak, jak wyjść z sytuacji, jest iście francuska, więcej regulacji, więcej Unii w Unii itp.