Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1

Okładka książki Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1 autora Andrzej Bursa, Stanisław Grochowiak, Jan Marx, Halina Poświatowska, Kazimierz Ratoń, Edward Stachura, Rafał Wojaczek, 8371792085
Jan MarxAndrzej Bursa Wydawnictwo: poezja
poezja
2000-01-01
2000-01-01
83-7179-208-5

Kup Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1

Autor "nie bierze jeńców". Bardzo, czasem zbyt bardzo, krytyczne eseje, które mogą jednak stanowić jakiś rodzaj przeciwwagi dla tendencji "pisz dobrze albo wcale" w naszej szkole pisania biografii czy raczej hagiografii.

Moje drugie i prawdopodobnie ostatnie spotkanie z twórczością Jana Marxa. Autor bardzo subiektywnie i niesprawiedliwie potraktował biografie niektórych twórców, wysnuwając często wnioski dla nich krzywdzące. Nie wiem czy J.M bardziej zabrakło obiektywności czy może samej wrażliwości dla zrozumienia historii niektórych poetów.

Tak niska ocena przede wszystkim ze względu na subiektywny i niesprawiedliwy rozdział o Wojaczku. Wstęp świetny, niestety później jest tylko gorzej.

356 użytkowników ma tytuł Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1 na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1

Okładka książki Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 2 Andrzej Babiński, Stanisław Czycz, Jan Marx, Ryszard Milczewski-Bruno, Marian Ośniałowski, Jan Rybowicz, Stanisław Swen-Czachorowski, Włodzimierz Szymanowicz
Jan Marx
Jan Marx
Krytyk i eseista. Ukończył zaocznie polonistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Studiował również na Wydziale Maszynowym Politechniki Gdańskiej. Jako krytyk zadebiutował w 1968r. we „Współczesności”. Przekłada prozę francuską, niemiecką i rosyjską. Pracował w kilku zawodach, był m. in. mechanikiem silników lotniczych i konstruktorem maszyn, nurkiem, wykładowcą nauk politycznych na Politechnice Warszawskiej oraz teorii i historii literatury w Wyższej Szkole Pedagogicznej w Siedlcach. Od 1979 do 1986 roku kierował działem krytycznym miesięcznika „Poezja”, a od 1987 do 1990 roku działem zagranicznym tygodnika „Kultura”. Przez sześć lat pisywał tam swoje słynne „Rzeczy najgorsze”, które wśród koterii literackich zyskały mu reputację najbardziej znienawidzonego krytyka w Polsce. Od 1990 do 1993 roku kierował działem krytycznym miesięcznika „Dziś”, w 1990 roku wszedł również do zespołu założycielskiego tygodnika „NIE”, w którym drukował do 1992 roku, natomiast od 1990 do 1996 roku kierował działem literacko-artystycznym „Nowego Tygodnika Popularnego”, gdzie zamieszczał szkice i recenzje oraz prowadził stały felieton pod szyldem „Małpie zwierciadło”. Począwszy od debiutu swe prace krytyczne i przekłady podpisywał również kilkunastoma pseudonimami, najczęściej używając czterech: Marcin Kogge, Michał Küchmeister, Konrad Lang, Mikołaj Morski. Wydrukował ponad tysiąc dwieście recenzji, felietonów, szkiców i esejów oraz wydał siedem książek krytycznych: „Grupa literacka «Kwadryga»”, „Gry krytyczne”, „Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych”, „Skamandryci”, „Dwudziestoletni poeci Warszawy”, „Młoda Polska”, „Romantycy”. Ułożył także kilka antologii poetyckich. Opracowana przezeń w 1993 roku obszerna dwutomowa „Antologia polskiej poezji miłosnej od Kochanowskiego do Barańczaka «Twój czar nade mną trwa»” była czterokrotnie wznawiana.

Cytaty z książki Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1

Jan Marx Legendarni i tragiczni. Eseje o polskich poetach przeklętych. Tom 1 Zobacz więcej