Polowanie na Czerwony Październik

Okładka książki Polowanie na Czerwony Październik autora Tom Clancy, 8385085157
Okładka książki Polowanie na Czerwony Październik
Tom Clancy Wydawnictwo: GiG Cykl: Jack Ryan (tom 4) Ekranizacje: Polowanie na Czerwony Październik (1990) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Jack Ryan (tom 4)
The Hunt for Red October
1991-01-01
1991-01-01
83-85085-15-7
Dorota Murawska, Krzysztof Murawski
Ekranizacje:
Polowanie na Czerwony Październik (1990)

Kup Polowanie na Czerwony Październik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Polowanie na Czerwony Październik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polowanie na Czerwony Październik

Tom Clancy, kiedyś jednym z najpoczytniejszych pisarzy na świecie, dziś jego gwiazda jest już raczej przebrzmiała. Obok Michaela Crichtona (tego od Parku Jurajskiego),jest on ojcem podgatunku literatury zwanego technothrillerem, w jego współczesnej inkarnacji. Niezaprzeczalnym faktem jest, że odcisnął on swe piętno nie tylko na rynku powieściowym, ale i gamingowym. A to za sprawą jednego z trzech filarów utrzymujących jeszcze przy życiu Ubisoft: serii Tom Clancy’s Rainbow Six.

Pierwszą książką Clancy’ego, która zapewniła mu międzynarodowy sukces, była wydana w 1984 r., przez prestiżowe wydawnictwo Naval Institute Press, Polowanie na "Czerwony Październik". Ktoś mógłby spytać po co w takim razie brać się za taką starą książkę? Otóż uwielbiam jej filmową ekranizację z 1990 roku, jeszcze w czasie prowadzenia zajęć dla studentów w IH UJ polecałem go studentom na zajęciach z popkultury zimnej wojny. Film ten dosłownie zdążył na koniec tego konfliktu, pokazując nam rywalizację dwóch wielkich mocarstw i decyzję jednego człowieka, która może diametralnie zmienić losy świata.

Film wyrasta z książki i… jest od niej lepszy.

Zasadniczy motyw fabularny i bohaterowie są ci sami. Kinematografia ma jednak swoje własne prawa a naczelnym z nich jest ilość czasu ekranowego. „Polowanie…” trwa przeszło 134 minut, ponad dwie godziny. Jest to długi film, powolny, ale i tak można go określić jako dynamiczny w porównaniu do książkowego oryginału. Zostało z niego wycięte całe mnóstwo szczegółów, żargonu technicznego i miniaturowych wątków spowalniających akcję, którymi książka jest dosłownie nabita. Pisząc obrazowo za dużo w niej technicznych rodzynków, podczas gdy film to perfekcyjny czysty sernik. Historia opowiedziana przez Clancy’ego w filmie nadal jest powolna, przegadana, ale i tak szybsza i bardziej skondensowana na głównym wątku. Pozwala to nam go docenić, przyjrzeć się i skupić na głównych bohaterach. Podczas gdy w książce zdarzało mi się zapominać, że jej głównym bohaterem jest tytułowy okręt i dowodzący nim kapitan Marco Ramius. Wraz ze słynnym Jackiem Ryan’em ginęli oni w rwącym, górskim potoku kolejnych bohaterów, sprzętu, systemów i technicznego żargonu. Bardzo często pojawiającego się tylko raz lub w tak dużym odstępie, że w trakcie lektury nie pamiętałem już kim byli i do czego służyli autorowi służyli. W sumie może właśnie taki był ich cel? Ukazanie, jak bardzo skomplikowaną, wielostopniową maszyną jest współczesne wojsko. Zarządzanie różnymi rodzajami wojsk by zatrzymać jednego zdeterminowanego człowieka, który nie ma nic do stracenia.

W efekcie książka Clancy’ego jest trudniej przyswajalna niż film, przydałby się jej wręcz krótki skorowidz postaci i słowniczek terminów/technikaliów na końcu. Kolejnym problemem z mojego punktu widzenia stał się podwójny finał. W filmie ostatnie starcie ucznia z mistrzem, Ramiusa z kapitanem Tupolewem, jest finałem podsumowującym całą produkcję, po którym zwycięscy bohaterowie wpływają do Ameryki. Tymczasem w książce najpierw wpływają do Ameryki, by z niej wypłynąć i wskutek szeregu błędów i zlekceważenia wroga nadziać się na oczekującego na nich Tupolewa i jego „Alfę”, torpedowy okręt podwodny. Tupolewa napędzała rządza chwały, pycha, potrzeba udowodnienia swej wartości i złość za zdradę mistrza. Pojedynek Ramiusa i Tupolewa przypomina wręcz „Gwiezdno Wojenny” pojedynek Obi Wana i Anakina, którego efekt jest dosyć podobny. Służący imperium zła uczeń po katastrofalnym pojedynku zostaje sprowadzony na dno. Dopiero po nim bohaterowie ponownie wpływają do bezpiecznego portu.

Tym, co w filmie tylko zarysowano, jest wątek społeczny. Przez wszystkie strony książki Clancy stara się ukazać zalety życia w USA i kapitalizmie na tle katastrofalnych warunków egzystencji w ZSRR. Mając w pamięci nasze własne, polskie doświadczenia, należy uznać, że Clancy przesadził tylko trochę w swoich porównaniach życia mieszkańców krajów realnego socjalizmu do ówczesnej Ameryki. Gorzej brzmi przy tym, że obecna Ameryka jawi się już jako dużo mniej sprzyjający kraj niż tamta z lat Zimnej Wojny.

Stąd można się zastanawiać czy w dzisiejszych czasach kapitan Ramius i jego oficerowie nadal chcieliby uciec do Ameryki?

Co tu komentować?! Clancy to... Clancy. Nic ująć nic dodać!
Jednak w porównaniu do filmu akcja w książce jest nieco inna niż w filmie. Szczególnie końcówka.

Co tu komentować?! Clancy to... Clancy. Nic ująć nic dodać!

Przyznaję bez bicia, że najpierw obejrzałam film a potem sięgnęłam po książkę i się nie zawiodłam. Genialna powieść sensacyjna, w której napięcie ze strony na stronę jest coraz bardziej odczuwalne.

4171 użytkowników ma tytuł Polowanie na Czerwony Październik na półkach głównych
869 użytkowników ma tytuł Polowanie na Czerwony Październik na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Polowanie na Czerwony Październik

Okładka książki Tryumf postprawdy Tom Clancy, Mark Greaney
Tryumf postprawdy Tom Clancy, Mark Greaney
Tom Clancy
Tom Clancy
Jeden z najlepszych i najsławniejszych światowych twórców literatury sensacyjnej. Każda z jego powieści przez długie tygodnie zajmowała pierwsze miejsca na listach bestsellerów. W 1984 roku opublikował swoją pierwszą książkę pt. Polowanie na „Czerwony Październik”, która przyniosła mu międzynarodową sławę. Clancy jest twórcą postaci Jacka Ryana, historyka, analityka CIA, a później nawet prezydenta Stanów Zjednoczonych. Ten fikcyjny bohater występuje w najbardziej znanych książkach autora, takich jak: Czas patriotów, Polowanie na „Czerwony Październik”, Stan zagrożenia czy Suma wszystkich strachów. W filmowych adaptacjach powieści Clancy’ego w rolę Jacka Ryana wcielali się: Ben Affleck, Alec Baldwin, Harrison Ford i Chris Pine. Autor brał czynny udział w tworzeniu gier komputerowych; na motywach jego powieści pt. Rainbow Six powstała ich cała seria – gracze wcielający się w komandosa dowodzącego elitarnym oddziałem stawiają tam czoła najgroźniejszym terrorystom świata. Swoim nazwiskiem firmował też m.in. serię gier Splinter Cell, serię taktycznych gier akcji Ghost Recon, strategię EndWar czy zręcznościowy symulator lotu H.A.W.X. Tom Clancy jest jednym z trzech autorów (pozostali to John Grisham i J.K. Rowling),którzy w latach 90. XX wieku sprzedali ponad 2 miliony egzemplarzy pierwszego wydania swoich powieści. "W internecie można wszystko znaleźć, trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać" - Tom Clancy

Cytaty z książki Polowanie na Czerwony Październik