Retrogenetyka i inne opowiadania

Okładka książki Retrogenetyka i inne opowiadania autora Kir Bułyczow, 8320703670
Okładka książki Retrogenetyka i inne opowiadania
Kir Bułyczow Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry Seria: Fantastyka - Przygoda fantasy, science fiction
Fantastyka - Przygoda
Retrogenetika W : Chimija i žizn'
1983-01-01
1983-01-01
8320703670
Tadeusz Gosk

Kup Retrogenetyka i inne opowiadania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Retrogenetyka i inne opowiadania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Retrogenetyka i inne opowiadania

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Opowiadania bardzo nierówne. Jedne zapadły mi w pamięć, a nawet wywołały na twarzy uśmiech, a czytanie innych okazało się stratą czasu. Nie znajdziecie w nich niczego bardzo odkrywczego, ani zachwycającego, ale przeczytać się da.
Opis świata w dużej mierze bazuje na rosyjskiej (przedawnionej, czy nie – nie ocenię, bo nie mam odpowiedniej wiedzy) mentalności i takowych realiach życia.

Doskonały zbiorek opowiadań jednego z najlepszy pisarzy fantastyki radzieckiej. W tym zbiorku większość opowiadań należy do cyklu guslarskiego. Naturalnie zawsze, jak to w zbiorach bywa, jedne opowiadania podobają się bardziej inne mniej. Ja tam lubię je wszystkie, ale zdecydowanie moimi faworytami są "Sztuka rzucania piłki" oraz "Parowóz dla cara".

Pierwsze jest najdłuższym opowiadaniem zbioru. Bułyczow świetnie w nim powiązał "realistyczną obserwację obyczajową" z fantastyką, okraszając "dobrotliwą satyrą". To bardzo rosyjskie opowiadanie ale w swym ładunku emocjonalnym przypomina amerykańskie filmy o zawodach. Tym bardziej, że mowa jest o koszykówce.

"Parowóz dla cara" zawiera świetne spostrzeżenie - dzisiaj korzystamy z dóbr cywilizacji nawet nie mając pojęcia o zasadach ich działania. Większość z nas, będąc przeniesiona do przeszłości, próbując wyjaśnić zasady ich działania, równie dobrze mogłaby opowiadać bajki. Współcześnie, pewien pan napisał: "Dostatecznie zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii" i chociaż wiemy, że to technika a nie magia... nie potrafimy ogarnąć zasady jej działania. no magia :)

Czytanie Bułyczowa, zawsze wprawia mnie w melancholijny nastrój, jest on bardzo rosyjskim pisarzem. Ale jakby mnie spytać co takiego bardzo rosyjskiego jest w jego literaturze... powiedziałbym: przeczytaj sam/sama :P

Pierwsze jest...

230 użytkowników ma tytuł Retrogenetyka i inne opowiadania na półkach głównych
94 użytkowników ma tytuł Retrogenetyka i inne opowiadania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Retrogenetyka i inne opowiadania

Okładka książki Rakietowe dzieci. Antologia science fiction. Poul Anderson, Jerome Bixby, Ray Bradbury, Wiktor Bukato, Mark Clifton, Gardner Dozois, Fritz Leiber, Frederik Pohl, Theodore Sturgeon

Cytaty z książki Retrogenetyka i inne opowiadania

Kir Bułyczow Retrogenetyka i inne opowiadania Zobacz więcej