My z kosmosu

Arnold Mostowicz Wydawnictwo: Krajowa Agencja Wydawnicza popularnonaukowa
popularnonaukowa
1984-01-01
1984-01-01

Kup My z kosmosu w ulubionej księgarnii

Oceny książki My z kosmosu

OPINIE i DYSKUSJE o książce My z kosmosu

Przegląd badań porównawczych, analiz, interpretacji, teorii archeologów, badaczy, dziennikarzy tak ze świata zachodniego jak i bloku wschodniego n.t. cywilizacji z otchłani czasów, potencjalnych kontaktów ludzkości z przybyszami z innych planet, interesujących powtarzalnych motywów wypełniających różne mitologie, raportów pilotów i specjalnych komisji wojskowych... Mnóstwo danych zebranych, zanalizowanych i opisanych przy użyciu przepięknej polszczyzny przez znanego polsko-żydowskiego dziennikarza i pisarza, Arnolda Mostowicza. Książka prezentuje stan wiedzy i interpretacji faktów sprzed roku 1984. Choć kilka z poruszonych tez zostało już obalonych, wiele z postawionych pytań do tej pory nie znalazło sensownej odpowiedzi.

Niezwykłą zaletą książki jest krytyczny i niefanatyczny stosunek autora do prezentowanych treści. Da się odczuć sporą dozę sympatii wobec teorii Danikena czy Bergiera, niemniej jednak Mostowicz dba o właściwe uzasadnianie swojego stanowiska i niejednokrotnie wskazuje na słabe punkty tez lub teorii, które sam przytacza. Oby wszyscy zajmujący się tą problematyką przejawiali podobny poziom szacunku tak wobec inteligencji czytelnika, jak i argumentów swoich adwersarzy.

Publikacja "My z kosmosu" (1984 r.) sprawia wrażenie rzetelnej, a w każdym razie starannie przygotowanej. Choć autor wysuwa śmiałe hipotezy, próbuje opierać je na solidnych fundamentach (liczne, różnorodne źródła) i unikać tonu sensacji.

Całość osadzona jest w nurcie paleoastronautyki, kłaniają się nam zatem Zecharia Sitchin i Erich von Däniken. Mostowicz przytacza wiele przykładów możliwej obecności obcych na Ziemi i ich potencjalnego wpływu na ludzi.

Artefakty (np. przypominające maszyny latające),rysunki naskalne i słynne geoglify z Nazca, budowle megalityczne (Giza, Machu Picchu, Stonehenge),tajemna wiedza i praktyki religijne, legendy i mity (o potopie czy Atlantydzie) – to tradycyjne źródła poszukiwań dowodów na kontakty z UFO.

Być może najciekawszym z opisanych przypadków jest plemię Dogonów zamieszkujące Mali (znane m.in. z charakterystycznych drewnianych masek). "Już pierwsi europejscy badacze, którzy dotarli do kraju Dogonów w latach 30. XX w., byli pod wrażeniem posiadanych przez nich informacji na temat Syriusza, czyli najjaśniejszej gwiazdy nocnego nieba. Można ją oglądać gołym okiem, ale Dogonowie wiedzą również, że Syriuszowi A towarzyszy Syriusz B, biały karzeł odkryty dopiero w 1862 r. i widoczny tylko za pomocą teleskopu. Jak to możliwe, że Dogonowie wiedzą o tym od pokoleń? Dogonowie twierdzą, że istnieje również Syriusz C - gwiazda, która zakłóca układ Syriusza A i Syriusza B. Do tej pory współcześni astronomowie nie odkryli tej gwiazdy" (www.jedynka.polskieradio.pl).

Ponadto Mostowicz, opierając się na badaniach francuskich antropologów Marcela Griaula i Germaine Dieterlen, przekonuje, że mit kosmogoniczny tego plemienia jest ni mniej, ni więcej precyzyjnym opisem Wielkiego Wybuchu, oczywiście wyrażonym językiem symboli i metafor. Nawiasem mówiąc Dogonowie nie znają alfabetu. Skąd zatem mają tak rozległą wiedzę z zakresu fizyki i astronomii?

Te i mnóstwo innych ciekawostek znajdziemy w artykułach zebranych w książce Mostowicza. Warto wiedzieć, że autor był nietuzinkową postacią: z wykształcenia lekarz, z zamiłowania popularyzator nauki (biologia, medycyna) i zjawisk niewyjaśnionych (UFO),do tego tłumacz z języka francuskiego, a co równie istotne: jako łódzki Żyd ofiara holocaustu (był lekarzem w Ghetto Litzmannstadt, a po jego likwidacji trafił do Auschwitz i potem innych obozów, które na szczęście przeżył).

Należy zaznaczyć, że pod pewnymi względami praca Mostowicza się zdezaktualizowała (np. niektóre odkrycia Dänikena nie wytrzymały próby naukowej weryfikacji). Jej minusem jest również nadmiar prezentowanych przykładów kosztem warstwy analitycznej i konkluzywnej.

Mimo to warto sięgnąć po tę zapomnianą dziś pozycję, sytuującą się gdzieś na granicy literatury popularnonaukowej i naukowej fikcji. Choćby dlatego, że napisana jest przyjemnym, eleganckim językiem i pobudza wyobraźnię, ożywiając w nas pragnienie poznania odpowiedzi na pytanie: Czy jesteśmy sami w kosmosie?

Czy ktoś ufo doniesieniom o UFO? Bo jak ufo, to niech czyto.

Dla miłośników Daenikena. Nie wierzę, ale i tak mi się podobało.

Czy ktoś ufo doniesieniom o UFO? Bo jak ufo, to niech czyto.

Dla miłośników Daenikena. Nie wierzę, ale i tak mi się podobało.

136 użytkowników ma tytuł My z kosmosu na półkach głównych
38 użytkowników ma tytuł My z kosmosu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki My z kosmosu

Okładka książki Ekspedycja. Ostatni rozkaz Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Ekspedycja. Ostatni rozkaz Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Okładka książki Ekspedycja. Tajemnica piramidy Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Ekspedycja. Tajemnica piramidy Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Okładka książki Ekspedycja. Planeta pod kontrolą Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Ekspedycja. Planeta pod kontrolą Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Okładka książki Ekspedycja. Zagłada wielkiej wyspy Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Okładka książki Ekspedycja. Bunt olbrzymów Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Ekspedycja. Bunt olbrzymów Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Okładka książki Ekspedycja. Walka o planetę Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Ekspedycja. Walka o planetę Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Okładka książki Ekspedycja. Ludzie i potwory Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch
Ekspedycja. Ludzie i potwory Alfred Górny, Arnold Mostowicz, Bogusław Polch

Cytaty z książki My z kosmosu

Dodaj cytat z książki My z kosmosu

Ciekawostki historyczne