Christine

- 83-7180-907-7
- Arkadiusz Nakoniecznik
- Ekranizacje:
- Christine (1983)
To była miłość od pierwszego wejrzenia. Siedemnastoletni Arnie Cunningham zobaczył Christine i zdecydował, że musi ona należeć do niego. Zafascynowany, nie słuchał ostrzeżeń najlepszego przyjaciela ani swojej dziewczyny, która go w końcu opuściła, pokonana przez rywalkę. Rodzice, nauczyciele i wrogowie Arniego przekonali się, co znaczy stanąć na drodze mściwej i bezlitosnej Christine. Bo Christine to nie kobieta. To siejący zło i śmierć Plymouth fury rocznik 1958, samochód widmo.
Kup Christine w ulubionej księgarni
- Stephen King 52

OPINIE i DYSKUSJE o książce Christine
Trzyma w napięciu!
Trzyma w napięciu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka w wydaniu Kinga - solidna, wciągająca, momentami przerażająca i nieco obrzydliwa. Pozycja obowiązkowa dla każdego fana Kinga, horroru i motoryzacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Myślę, że jego samochód żyje, z każdym dniem coraz bardziej i wyraźniej. To coś w rodzaju okropnego wampira, który żywi się umysłem Arniego. Umysłem i duszą.”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka naprawdę solidna. Pomimo dosyć nietypowego antagonisty, książka daje radę. Jest przyjemną niezbyt wymagającą powieścią grozy.
Samochód złośliwy, napięcie jest – solidne 7
Samochód złośliwy, napięcie jest – solidne 7
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z moich ulubionych ksiazek Kinga. Ten to potrafi straszyć nawet samochodem ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby historia o opętanym aucie, a tak naprawdę o obsesji, samotności i tym, jak łatwo coś potrafi przejąć nad nami kontrolę. Trochę retro klimatu, sporo niepokoju i powolne, ale satysfakcjonujące narastanie grozy. Świetna, jeśli lubi się Kinga w bardziej „oldschoolowym” wydaniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest z pewnością lepsza od ekranizacji. Niestety mnie ta historia aż tak bardzo nie urzekła. Zdecydowanie wolę dramaty Kinga.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKingowi chyba ZAWSZE wychodzą historie o nastolatkach. Wyszła i ta.
Kingowi chyba ZAWSZE wychodzą historie o nastolatkach. Wyszła i ta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy po raz pierwszy, wiele lat temu, zetknąłem się z twórczością Stephena Kinga, Christine była jedną z moich ulubionych książek autora. Zresztą zawsze bardziej gustowałem w jego wcześniejszych dziełach niż w tych późniejszych.
Siłą tej książki, jak to często bywa u Kinga, są postacie. Na kartach tej dość obszernej powieści poznajemy bohaterów, których losy wciągają i angażują. Sam temat i kluczowe wydarzenia mogłyby spokojnie zmieścić się w opowiadaniu, ale to, co dzieje się pomiędzy, stanowi prawdziwą wartość. King z wprawą snuje opowieści o codziennym życiu mieszkańców niewielkiego miasteczka — ich sukcesach, porażkach, zwyczajności. Stopniowo odkrywamy też historię Christine i jej poprzedniego właściciela.
Jak to u Kinga, nie ma tu miejsca na cudowne zakończenia. Autor nie oszczędza swoich bohaterów — nie wszystko kończy się dobrze, a „zły” (czy raczej „zła” w tym przypadku) niekoniecznie zostaje pokonany w klasycznym sensie.
Dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z twórczością Kinga, Christine to pozycja obowiązkowa.
Chyba czas odświeżyć film Johna Carpentera.
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz, po wielu latach, wracając do tego tytułu, nadal bardzo mi się podoba — choć już nie tak mocno, jak za pierwszym razem.
Siłą tej książki, jak to...
Nie ukrywam, że po Bastionie Kinga, to właśnie Christine jest jedną z moich ulubionych powieści. Jestem świeżo po przeczytaniu. Mega się fajnie czytało. Trochę się zżylem z Dennisem Guilderem. Świetnym chłopakiem, lojalnym przyjacielem. Szkoda, że z Leigh mu nie wyszło, ale tak to bywa u Kinga.