Shakespeare's Landlord

- Lily Bard (tom 1)
- 2007-04-11
- 2007-04-11
- angielski
Lily Bard is a loner. Other than the day-to-day workings of her cleaning and errand-running service, she pays little attention to the town around her. But when her landlord is murdered, Lily is singled out as the prime suspect, and proving her innocence will depend on finding the real killer in quiet, secretive Shakespeare.
Kup Shakespeare's Landlord w ulubionej księgarni
Oceny książki Shakespeare's Landlord
2217 użytkowników ma tytuł Shakespeare's Landlord na półkach głównych- Przeczytane 1 398
- 2011 28
- 2013 17
- 2012 17
- Kryminał 17
Cytaty z książki Shakespeare's Landlord
Czasami bywają takie poranki - przychodzą po naprawdę złych nocach - zaglądam w lustro i nie poznaję kobiety, którą w nim widzę.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Shakespeare's Landlord
Harlequina tu więcej niż śledztwa. Świat widziany z punktu sprzątaczki - to nie to czego oczekujesz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Czysta jak łza” to pierwszy tom serii z Lily Bard. Choć w fabule pojawia się zagadka i trup, całość znacznie bliżej ma do literatury obyczajowej z kryminalną nutą niż do klasycznego kryminału. Śledztwa jest tu raczej niewiele, a historia skupia się przede wszystkim na głównej bohaterce.
Lily Bard to sprzątaczka mieszkająca w małym miasteczku Shakespeare w Arkansas. Prowadzi ciche, uporządkowane życie, trzymając ludzi na dystans i ukrywając bolesną przeszłość, która zostawiła po sobie nie tylko traumę, ale i blizny. Jest silna, odważna i zahartowana przez doświadczenia - a jednocześnie bardzo zamknięta w sobie 🥺
Spokój miasteczka zostaje zakłócony, gdy Lily znajduje w parku zwłoki sąsiada przewiezione… wózkiem na śmieci. Kiedy podejrzenia zaczynają krążyć wokół niej, bohaterka musi spróbować odkryć, kto naprawdę stoi za zbrodnią.
To krótka książka (niecałe 300 stron),nieskomplikowana, ale bardzo przyjemna w odbiorze. Lekka historia z nutą tajemnicy i delikatnym wątkiem romantycznym - idealna na jeden lub dwa wieczory.
Sięgnęłam od razu po drugi tom, bo dokładnie takiej „książki bez zobowiązań” w tamtym momencie potrzebowałam.
Jeśli lubisz kameralne opowieści z małych miasteczek, silne bohaterki z trudną przeszłością i kryminalną zagadkę podaną w spokojniejszej, bardziej obyczajowej formie - seria o Lily Bard będzie dobrym wyborem 💀👀
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLily Bard to sprzątaczka mieszkająca w małym miasteczku Shakespeare w Arkansas....
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todość słaba, niezbyt wciągająca
dość słaba, niezbyt wciągająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże być, choć szału nie ma. Po dwóch dniach od przeczytania, nie bardzo pamiętam, jakie było zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj, sądzę, że ocena mówi sama za siebie. Ale ponadto zapomniałam całkowicie, że to czyta lam. Co znaczy, że było nudno, żmudno i nie sięgnę po raz kolejny po tą autorkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po audiobook z powieścią „Czysta jak łza” niczego nie wiedziałem o jej autorce. Okazuje się, że Charlaine Harris jest współczesną (ur. 1951) amerykańską pisarką, bardzo znaną, dobrze notowaną na listach bestsellerów, a jej książki doczekały się również zainteresowania ze strony HBO, które zekranizowało jedną z jej serii powieściowych. Wybrałem audioboka wydanego przez Gyldendal Astra na podstawie tłumaczenia Rafała Śmietany i z głosem Marty Wągrockiej.
Tytuł polskiego wydania, jak to zwykle u nas bywa, nie ma niczego wspólnego z tytułem oryginału („Shakespeare's Landlord”). Ta chora moda naszych wydawców, rodem z Zulu-Gula, coraz bardziej mnie denerwuje, ale na szczęście tym razem rodzimy tytuł przynajmniej jest oparty w treści książki.
„Czysta jak łza” otwiera serię kryminalnych powieści, których protagonistką jest Lily Bard, amerykańska sprzątaczka po przejściach, która ma pecha by wplątywać się w coraz to nowe problemy. W tej książce będzie zamieszana w zabójstwo właściciela kamienicy w małym miasteczku Shakespeare w Arkansas. Przy okazji wydarzeń, które nastąpią, główna bohaterka zawrze nowe znajomości rokujące na romans, a może nawet coś więcej, z których oczywiście jedne okażą się pomyłką, a inne – kto to wie? Już poznajecie schemat? To podgatunek ostatnio modny i dobrze się sprzedający, który nazwałbym „samotne wojowniczki po przejściach”. Od razu kojarzy się Lisa Gardner czy Tess Gerritsen. Jeśli podobały się Wam dzieła tych autorek, to i proza Harris się Wam spodoba, gdyż nie ustępuje im w niczym.
Fabuły, ani tym bardziej intrygi kryminalnej stanowiącej jej znaczącą część, nie będę Wam przybliżał. W tym kanonie im mniej wie przyszły czytelnik i słuchacz, tym lepiej. Jeśli macie jak ja, to po tygodniu niewiele już będziecie z „Czystej jak łza” pamiętać, poza tym, że powieść była wciągająca, protagonistka sympatyczna, inne postacie przekonujące, i że bardzo dobrze się tego słuchało. Trzeba zaznaczyć, że wydanie pozytywnie odstaje od tego, co zwykle znajdujemy na półce z etykietką „kryminał”. Tłumacz się sprawdził i, co mnie zaskoczyło, lektorka również. Na ogół w tym kanonie literatury kryminalnej do książki czytanej wybiera się kobiety, gdyż kobietami są protagonistki, ale lektorki, które być może uszłyby w ckliwym kryminale, nie przystają do swej roli, gdyż próbują aktorzyć jęcząc aż do przesady, co absolutnie nie pasuje do głównych bohaterek – kobiet straumatyzowanych, ale silnych, odważnych i gotowych do walki. O dziwo - Marta Wągrocka pięknie zinterpretowała tekst i chyba panowie, nawet najlepsi, mieliby problem, by zrobić to lepiej. Polecam, a sam już wpisuję autorkę i serię „Lily Bard” na moją czytelniczą listę z dopiskiem „rozrywka”.
źródło: https://klub-aa.blogspot.com
Sięgając po audiobook z powieścią „Czysta jak łza” niczego nie wiedziałem o jej autorce. Okazuje się, że Charlaine Harris jest współczesną (ur. 1951) amerykańską pisarką, bardzo znaną, dobrze notowaną na listach bestsellerów, a jej książki doczekały się również zainteresowania ze strony HBO, które zekranizowało jedną z jej serii powieściowych. Wybrałem audioboka wydanego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba bardziej odebrałam ją jako obyczajówkę z wątkiem kryminalnym, ale czytało się szybko i nie uznaję jej za stracony czas. Jedynie... była u mnie tyle lat na liście "do przeczytania", że oczekiwałam raczej czegoś więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciągnęła mnie bardzo szybko, ale do końca nie wiedziałam co czytam. Miał to być kryminał, więc nie podobał mi się monolog głównej bohaterki, który prowadziła przez całą książkę i częstobyło to denerwujące. Poza tym jest masa opisów wszystkiego i tego jak sprząta. Momentami miałam też wrażenie że to bardziej erotyk niż kryminał😆
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby nie jest źle, ale brakuje mi tutaj jakiś większych emocji, tego uczucia, że chcę już poznać prawdę. Czytanie trochę się dłużyło, opisy dnia pracy sprzątaczki, wizyty na siłowni, jakoś nie bardzo w to wpadłam.