Badania dotyczące rozumu ludzkiego

Okładka książki Badania dotyczące rozumu ludzkiego autora David Hume, 8373897879
Okładka książki Badania dotyczące rozumu ludzkiego
David Hume Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Wielkie dzieła filozoficzne filozofia, etyka
filozofia, etyka
Wielkie dzieła filozoficzne
An enquiry concerning human understanding
2004-01-01
1977-01-01
Dawid Misztal, Tomasz Sieczkowski

Kup Badania dotyczące rozumu ludzkiego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Badania dotyczące rozumu ludzkiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Badania dotyczące rozumu ludzkiego

Świetna książka filozoficzna. Dużo pytań , różnych tez i rozważań na temat ludzkiego umysłu. W jaki sposób odbieramy otaczającą nas rzeczywistości. Przez jaki pryzmat oceniamy prawdziwość lub słuszność naszych doświadczeń.

Możliwe, że w czasie, gdy była pisana, to była rewolucyjna (ok 1750 rok). Przemyślenia jednak wydają się teraz oczywiste.

Bardzo fajnie przedstawione spostrzeżenia na temat cudów, wyciągania wniosków z doświadczenia, itd.

W sposobie myślenia, ludzie wiele się nie zmienili. Jednak to o czym myślą już uległo zmianie. Wtedy zastanawiano się nad sprawami, które obecnie przyjmujemy jako pewnik (np. prawa fizyki).

Zdążyłem już (w opinii o "Esejach") nazwać Davida Hume'a jednym z najlepszych umysłów, jakie znam z historii filozofii. "Badania dotyczące rozumu ludzkiego" nie tylko potwierdzają te słowa, ale wnoszą je na pewien (jeszcze) wyższy poziom poznania. Być może dlatego, że dzieło to nie ma aż tak lekkiej formy jak "Eseje", natomiast nie jest też tak "groźne", jak mógłby wskazywać jego tytuł.
Cóż więc kryje się pod tak enigmatycznym sformułowaniem? Badania te należy rozumieć jako, w istocie, pewien obraz właściwego, poprawnego i rzetelnego rozumowania - takiego, który dąży do ścisłych i trafnych (z punktu widzenia określonych założeń) wniosków, przy użyciu krytycyzmu i "kilku kropelek pyrronizmu".
Właśnie postawa sceptyczna, jako remedium na "pychę i upór" wszelkiej maści uczonych, których "wiedza" ma swą genezę w "pewnikach", a efekt rozmyślań zdeterminowany jest dogmatami, sterującymi ich poczynaniami niejako z tylnego fotela, jest tu na wskroś polecana. Hume zauważa, że "Istnieje w ogóle pewien stopień wątpienia, ostrożności i skromności, który nie powinien nigdy opuszczać dobrego myśliciela we wszelkiego rodzaju badaniach i sądach". Niestety, piękna ta teoria, w praktyce ma się zwykle nijak do rzeczywistości.
Jak zwykle też u Hume'a, mamy w "Badaniach" kilka subtelnie złośliwych uwag o religii. Aczkolwiek nie znaczy to, że ich trafność traci przez to na znaczeniu - wręcz odwrotnie. Myśliciel potrafi utrafić w sedno sprawy, przy pomocy niewielkiej ilości słów. Zauważa, że nie sposób na gruncie religii używać argumentów racjonalnych. Błędy takie były nagminne w całej historii filozofii przed Hume'em, nie przestały się również pojawiać i po nim. "Wyłożony tutaj sposób rozumowania podoba mi się tym lepiej, że, jak sądzę, może pomieszać szyki tym niebezpiecznym przyjaciołom lub zakapturzonym wrogom religii chrześcijańskiej, którzy podjęli się jej bronić przy pomocy zasad rozumu ludzkiego. Najświętsza nasza religia opiera się na wierze, nie na rozumie; jest to pewny sposób narażania jej, jeśli poddaje się ją próbie, której żadną miarą sprostać nie potrafi". Niby takie proste, a ileż tych "prób" ciągle i z uporem maniaka jest podejmowanych?
Szkocki filozof stara się także logicznie wyjaśnić, to co w kilkadziesiąt lat później stanie się istotą filozofii i stosunku do religii Ludwika Feuerbacha: "Przyznając zatem, że twórcami bytu albo ładu wszechświata są bogowie, otrzymujemy wniosek, że posiadają dokładnie taki stopień mocy, inteligencji i dobroci, jaki się przejawia w ich dziele; niczego więcej tym sposobem dowieść nie można, chyba że przywołamy na pomoc przesadę i pochlebstwo, aby wypełnić braki dowodzenia i rozumowania. (…) Skoro nasza znajomość przyczyny opiera się wyłącznie na skutku, muszą one dokładnie do siebie pasować - przyczyna nie może nigdy wskazywać na nic, co wykracza poza skutek, ani dostarczyć podstaw do jakichś nowych wniosków i konkluzji".

Niech te kilka fragmentów będzie zachętą do sięgnięcia po doskonałe pisarstwo Hume'a. Warto go czytać, bo można się odeń nauczyć więcej i lepiej, niż z niejednego powszechnie dostępnego źródła "wiedzy".

460 użytkowników ma tytuł Badania dotyczące rozumu ludzkiego na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Badania dotyczące rozumu ludzkiego na półkach dodatkowych

Okładka książki Personal Identity Joseph Butler, Paul Grice, David Hume, John Locke, Thomas Nagel, Derek Parfit, John Perry, Anthony Quinton, Thomas Reid, Sydney Shoemaker, William Uzgalis
David Hume
David Hume
Brytyjski filozof, historyk i pisarz. Przyszedł na świat w Edynburgu, w rodzinie szkockiej. Absolwent Uniwersytetu Edynburskiego (University of Edinburgh). Od strony filozoficznej poglądy Hume'a oscylowały wokół empiryzmu i sprzeciwiały się racjonalizmowi Kartezjusza. Wg Hume'a świat składał się z czterech rodzajów informacji: impresje zmysłowe (bezpośrednie),impresje reflektywne, idee wyobraźni i idee pamięci. Hume zajmował się także historią, przez osiem lat wydawał kolejne tomy "The History of England". David Hume nigdy się nie ożenił. Wybrane dzieła: "Essays, Moral, Political, and Literary" (1742, polskie wydanie: "Eseje z dziedziny moralności i literatury", PWN, 1955),"An Enquiry Concerning Human Understanding" (1748, polskie wydanie: "Badania dotyczące rozumu ludzkiego", Wydawnictwo "Zielona Sowa", 2004),"An Enquiry Concerning the Principles of Morals" (1751, polskie wydanie: "Badania dotyczące zasad moralności", Wydawnictwo "Zielona Sowa", 2005),"Dialogues Concerning Natural Religion" (1779, polskie wydanie: "Dialogi o religii naturalnej", PWN, 1962).

Cytaty z książki Badania dotyczące rozumu ludzkiego