Eseje pozostałe

- filozofia, etyka
- Klasyka filozofii (seria UMK)
- 2020-01-01
- 2020-01-01
- Adam Grzeliński, Justyna Van den Abbeel, Dominika Kosiewicz, Anna Markwart, Marta Szymańska-Lewoszewska, Marcin T. Zdrenka, Daniel Żuromski
Prezentowane w tym tomie eseje można podzielić na kilka grup. Do pierwszej z nich należą trzy teksty o tematyce historycznej i moralizatorskiej: O ludności starożytnych narodów, O uprzedzeniach moralnych, O kilku godnych uwagi zwyczajach, w których Hume wyraża przekonanie o stałości zasad ludzkiej natury; ta jednak, poddana różnym okolicznościom, prowadzi do odmiennych zjawisk historycznych czy politycznych. Przeświadczenie o istnieniu owej stałości, a także o stopniowym rozwoju ludzkości każe autorowi esejów przeciwstawić się panującej w jego czasach opinii, wedle której w starożytności ludność była bardziej liczna niż w jego czasach. Druga grupa tekstów jest poświęcona filozofii politycznej oraz współczesnej filozofowi sytuacji w Wielkiej Brytanii; składają się na nią eseje: Idea doskonałego państwa, O partiach w Wielkiej Brytanii, O koalicji partii oraz O sukcesji protestanckiej. Wreszcie pięć ostatnich esejów prezentuje poglądy ekonomiczne Hume’a. Szkocki filozof przedstawia w nich zarówno ogólne zasady rządzące gospodarką, jak i praktyczne wnioski, mające zapewnić rozwój gospodarczy kraju (są to eseje: O pieniądzu, O procencie, O bilansie handlowym, O kredycie publicznym, O zawiści w handlu). Taka różnorodność tematyki wynika zarówno z rozległości zainteresowań samego Hume’a, jak i z tego, że przygotowując tłumaczenia, chcieliśmy zwiększyć dostępność dzieł szkockiego filozofa w Polsce – większość z nich pojawia się w polskim przekładzie po raz pierwszy.
Prezentowany tom dopełnia publikacje wcześniejsze, gdyż czytelnik ma obecnie możliwość zapoznania się z polskimi przekładami wszystkich esejów, które wyszły spod pióra autora Traktatu o naturze ludzkiej. Z tego powodu zdecydowaliśmy się zatytułować niniejszy tom Eseje pozostałe.
Kup Eseje pozostałe w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Eseje pozostałe
Katedra filozofii Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu od wielu już lat działa prężnie na polu badań nad dorobkiem myślicieli brytyjskich w XVIII wieku. Oprócz typowej pracy tamtejszych profesorów, czyli prowadzenia wykładów, ćwiczeń, odbywania sympozjów, spotkań oraz pisania publikacji, uczeni ci poświęcają swój czas i energię na tłumaczenie na język polski brytyjskiej literatury filozoficznej ze wspomnianego okresu. Jedną z pozycji w tym zakresie są po raz pierwszy udostępnione publiczności w naszym kraju eseje Dawida Hume'a, które nie zostały opublikowane wcześniej, kilkadziesiąt już lat temu, w ramach serii Biblioteki Klasyków Filozofii pod tytułem "Eseje z dziedziny moralności i literatury".
Eseje o których tutaj mowa można podzielić na trzy grupy tematyczne: historyczne, ustrojowo-polityczne i ekonomiczne. Czytelnicy, którzy spodziewaliby się po tej pracy i osobie jej autora czystej filozofii, mogliby się zupełnie rozczarować. Jak wiadomo, szkocki filozof był człowiekiem wszechstronnie utalentowanym, a największe laury w swoim życiu odbierał nie za dzieła z dziedziny "miłośników mądrości", lecz właśnie za książki historyczne. Również jego myśl ekonomiczna miała doniosłe znaczenie. Otóż stanowiła ona (m.in.) natchnienie dla Adama Smitha, który przyjaźnił się z Humem i uważał się za jego ucznia. Tą drogą, koncepcje ekonomiczne wielkiego Szkota dostały się do dzieł, z których do dzisiaj szerokimi garściami czerpią ideolodzy liberalizmu, a także wszyscy inni epigoni brytyjskiej myśli ekonomicznej XVIII wieku (chociaż ostatnio nie w USA).
Tak więc "Eseje pozostałe" to praca, która może zadowolić historyka, politologa i ekonomistę. Mało w nich Hume'a, jeśli patrzymy tylko przez pryzmat samej jego filozofii.
Mimo wszystko warto po nie sięgnąć, choćby z uwagi na przenikliwość myśli, jaką zawsze wyróżniał się ten genialny człowiek.
Sądzę, że dla humanistów szczególnie zainteresowanych XVIII wiekiem książka ta powinna stanowić odpowiednią wartość. Natomiast osoby zawężające się do samej tylko filozofii nie stracą za wiele, gdy skupią się na innych dziełach Hume'a. Aczkolwiek zawsze wychodzę z założenia, że aby dokładnie poznać czyjeś myśli, należy na nie spojrzeć z wielu stron, a nie jedynie w zakresie ich głównego nurtu. W tym przypadku na pewno nie jest to stracony czas.