Labirynt śmierci

2008-03-27
2008-03-27
978-83-241-3031-3
Cezary Frąc

Kup Labirynt śmierci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Labirynt śmierci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Labirynt śmierci

Tą książkę mogę polecić czytelnikom którzy kochają kryminały, historie i nietuzinkowych bohaterów.
Moja ulubiona Wezuwia Adelia Rachela Ortese Aguilar staje przed kolejnym wyzwanie. Tym razem potrzebna jest aby rozwikłać zabójstwo nie byle kogo bo brutalnie otrutej kochanki króla Henryka II.O śmierć kochanki oskarżono królową, ktoś chce aby obalić króla a Anglia pogrążyła sie w krwawej wojnie domowej. Czy to nie za wiele na kobietę która zmuszona została zostać w tym ponurym, pełnym zabobonów kraju. Zwłaszcza jezeli jest sie kobieta światłą, inteligentna, wykształconą , znacznie odbiegajaca od świata ja otaczającego. Czy prosba byłego kochanka teraz biskupa by chronc Anglie przed wojna bedzie silniejsza od troski o bliskich?.Czy tych dwoje coś jeszcze łaczy? Czy Adelia podejmie sie tak niebezpiecznego wyzwania? Tego wszystkiego dowiesz sie czytąc Labirynt śmierci pełny zwrotów akcji, intryg ,tajemnic, walki o władzę. Ta cześć zdecydowanie mniej drastyczna od pierwszej, zwłaszcza w opisie ludzkich zwłok. Polecam

Po rozwiązanej zagadce morderstw dzieci w Cambridgeshire, Adelia pragnie wrócić do rodzinnego Salerno. Jej decyzja spotyka się z gorącym sprzeciwem króla Henryka II, który uważa, że medyczka ze swoim niecodziennym talentem może być jeszcze potrzebna.
Tak więc Adelia w towarzystwie Mansura, Gylthy oraz swojego dziecka, osiedla się na mokradłach i tam niesie pomoc chorym i cierpiącym do czasu gdy były kochanek Rowley Picot a obecnie biskup St. Albans prosi ją o pomoc.
Sprawa jest delikatna a chodzi o królewską kochankę, piękną Rozamundę, którą ktoś otruł. Sposób w jaki umarła wskazuje, że zbrodnia została starannie zaplanowana, a główną podejrzaną staje się Eleonora, królowa i żona Henryka II. Potężna władczyni podpadła już mężowi buntując przeciwko niemu syna, dlatego wszyscy sądzą, że za morderstwem może stać właśnie ona.

I po raz kolejny los Anglii złożony zostaje w ręce Wezuwii Adelii Rachelii Ortese Aguilar, poniekąd uważam, że autorka zrobiła z Plantagenta szuje. Nie pozwala dziewczynie wracać do ojczyzny, bo w każdej chwili może się przydać... irytujące. Bardzo ciekawie się czytała aczkolwiek pierwsza część była bardziej dynamiczna, intryga mocniej zagmatwana a prawda porażała do głębi. Teraz na warsztacie piękna Rozamunda, kochanka króla, wiadomo jak był do niej przywiązany i jakim uczuciem ją darzył mimo to, nie odniosłam takiego wrażenia podczas lektury.
Najbardziej natomiast podobało mi się i chyba poniekąd rozczuliło jak Franklin poprowadziła wątek Adelii oraz Rowleya, obecnie biskupa St. Albans. Choć w Mistrzyni sztuki śmierci połączyło ich uczucie a nie mogli się dogadać rozstali się w tzw przyjaźni. Teraz spotykają się ponownie a ich dawne uczucia ożywają na nowo :)

Trochę historii, trochę fikcji, sporo zagadek do wyjaśnienia w niewielkiej objętości. Adelia ma mało czasu (i mało miejsca ;) ) żeby rozwiązać zagadkową śmierć i odkryć zdrajcę króla. A to wszystko wśród mas śniegu :)
Zakończenie mnie nie zawiodło.

Zakończenie mnie nie zawiodło.

326 użytkowników ma tytuł Labirynt śmierci na półkach głównych
91 użytkowników ma tytuł Labirynt śmierci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Labirynt śmierci

Ariana Franklin
Ariana Franklin
Naprawdę nazywa się Diana Norman. Znana brytyjska autorka powieści historycznych i biografii, która zadebiutowała w literaturze sensacyjnej pod pseudonimem literackim Ariana Franklin. Jej pierwszy thriller Mistrzyni sztuki śmierci stał się sensacją wydawniczą jeszcze przed wydaniem. Był „najgorętszym” tytułem Międzynarodowych Targów Książki we Frankfurcie w 2005 roku. Wielu wydawców od razu podpisało kontrakt na drugą nienapisaną jeszcze powieść Ariany Franklin.

Cytaty z książki Labirynt śmierci

Dodaj cytat z książki Labirynt śmierci