Skarb świątyni

Okładka książki Skarb świątyni autora Eliette Abécassis, 8373592008
Okładka książki Skarb świątyni
Eliette Abécassis Wydawnictwo: Albatros Cykl: Qumran (tom 2) Seria: Kremowa kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Qumran (tom 2)
Kremowa
Le trésor du temple
2005-01-01
2005-01-01
8373592008
Wiktoria Melech

Kup Skarb świątyni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Skarb świątyni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skarb świątyni

Interesująca.

Interesująca.

To już druga książka tej pisarki, którą czytałem z dużą przyjemnością. Jest to kontynuacja przygód Aryego Cohena. W poprzedniej powieści ten były żołnierz armii izraelskiej nawrócony na chasydyzm musiał pomóc Szin Beth w rozwiązaniu sprawy serii makabrycznych morderstw na tle religijnym. W tej książce Ary wiedzie spokojne życie w grocie na Pustyni Judzkiej. Przyłączył się do Esseńczyków, którzy w ukryciu przed światem nadal mieszkają na pustyni zgodnie z regułami ich sekty. Oczywiście izraelskie tajne służby znowu potrzebują pomocy Aryego. Ktoś zamordował archeologa Petera Ericsona (właściwie został złożony w ofierze tak, jak byk wg tradycji biblijnej). Ary trafia na ślad kolejnych tajnych sekt i stowarzyszeń. Tym razem chodzi o odbudowę Świątyni Salomona. Esseńczycy, Samarytanie, Masoni, Templariusze i nawet Asasyni mają swój udział w przechowywaniu bezcennych skarbów i przedmiotów rytualnych ze świątyni. Wszyscy oczekują odpowiedniego momentu, kiedy odbudowa świątyni będzie możliwa. Są gotowi zabijać, żeby nikt przypadkowy nie odkrył ich sekretów.
Ciekawy jest też zwyczaj Aryego, żeby porównywać linie na czołach spotykanych ludzi do liter alfabetu hebrajskiego. W ten sposób próbuje odgadywać charakter i cele rozmówców.

1949

Siedem lat temu czytałam inna książkę Eliette Abecassis.
Niestety mojego drugiego spotkania z jej twórczością nie mogę zaliczyć do bardzo udanych. Została mi jeszcze jedna jej książka i pewnie kiedyś tam ją przeczytam.
W powieści tej najbardziej przeszkadzało mi to, że sama akcja zagubiła się gdzieś pomiędzy.
Wybierając książkę z gatunku historyczno-przygodowych, liczę na ciekawy wątek sensacyjno-przygodowy i sporą dawkę ciekawostek historycznych, które może zachęcą mnie do dalszego zgłębienia tematu.
W tej książce przytłacza duchowość głównego bohatera. Jego rozważania nad kabałą, wymową i znaczeniem każdej litery, która urasta wręcz do czynnika decydującego o życiu i istnieniu świata, to jednak nie dla mnie.
Doceniam wiedzę autorki na ten temat. Być może jest ona wyznawczynią kabały, ale przeciętnego czytelnika w ten sposób raczej nie zachęci, prędzej już znudzi.
Ucierpiał na tym główny wątek powieści, bo ma się odczucie, że został potraktowany po macoszemu.
A szkoda, bo mogła to być całkiem dobra powieść.
Raczej nie polecam, chyba że ktoś jest w większym stopniu zainteresowany kabałą.

Siedem lat temu czytałam inna książkę Eliette Abecassis.
Wybierając książkę z gatunku historyczno-przygodowych, liczę na...

341 użytkowników ma tytuł Skarb świątyni na półkach głównych
75 użytkowników ma tytuł Skarb świątyni na półkach dodatkowych