Homo przypadkiem Sapiens

Okładka książki Homo przypadkiem Sapiens autora Tadeusz Bielicki, Konrad Fiałkowski, 9788301156329
Okładka książki Homo przypadkiem Sapiens
Konrad FiałkowskiTadeusz Bielicki Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
2009-01-01
2009-01-01
978-83-01-15632-9

Kup Homo przypadkiem Sapiens w ulubionej księgarnii

Oceny książki Homo przypadkiem Sapiens

OPINIE i DYSKUSJE o książce Homo przypadkiem Sapiens

Bardzo ciekawa otwiera oczy na wiele spraw.
Edytorsko mogłabym być lepsza.

Bardzo ciekawa otwiera oczy na wiele spraw.
Edytorsko mogłabym być lepsza.

Książka jest bardzo ciekawa i można by rzec niepowtarzalna, ale niestety bardzo trudna w odbiorze. Autorzy, antropolog i cybernetyk, chyba obaj ze starej polskiej szkoły cybernetyki, stosują silne skróty myślowe, przeskakują w kierunkach interpretacji, bądź podają argumenty "za", bez rozwinięcia dlaczego są "za" (taki przypadek zapamiętany to stwierdzenie że długość kopulacji seksualnej u człowieka, nieco tylko dłuższa niż u małp, jest przejawem adaptacji na "fitness" - za nic nie znalazłem wytłumaczenia dlaczego..).
Język książki jest, co by nie pisać, trudny w odbiorze, wymaga skupienia, bądź powracania do raz już przeczytanych fragmentów. Trzeba się pogodzić że niejeden , nawet obszerny, fragment pozostanie niezrozumiany.
Nieco o temacie podjętym przez autorów: rozwinięcie koncepcji ewolucji człowieka jako perfekcyjnej maszyny do biegania, a w efekcie czego powstał mózg znacznie wydajniejszy i złożony, niż byłby potrzebny w procesie ewolucji. To jest książka pisana z pozycji naukowo-ewolucyjnych, ale wytrwały czytelnik dostrzeże na ostatnich stronach że autorzy pozostawiają sobie otwarte drzwi na kreacjonizm, sami nie będą pewni czy tak szczególny przypadek jak homo sapiens, nie jest aby przypadkiem sterowania przypadkiem.
Można i cybernetycznie zadać pytanie antyewolucyjne: Czy proces ewolucyjny prowadzi do efektu antyewolucyjnego w postaci homo sapiens? (autorzy wydają się twierdzić że tak jest, szczególnie gdy analizują złożoność kulturowych zachowań homo sapiens sapiens, nawet tych skoncentrowanych na "fitness" grupy społecznej - altruizm, poświęcenie, pomoc, autodestrukcja. itp). Oczywiście ewolucja musi prowadzić do ewolucyjnego efektu, a skoro homo sapiens sapiens nim wydaje się nie być, najwyraźniej ewolucja tutaj nie miała miejsca, w sensie efektu rzecz jasna. Również autorzy dobitnie sugerują że "niezawodnościowa adaptacja mózgu", jest z pochodzenia ewolucyjna, ale pozostaje pytanie do czego jest adaptacją.... Do czego jest człowiek?

Koncepcja interesująca, w miarę dobrze uzasadniona. Mniej więcej 2/3 książki czyta się dobrze, pod koniec tekst staje się coraz mniej ciekawy. Nie mam kompetencji aby oceniać wątki "informatyczne", ale mnie raczej nie przekonują. W sumie całkiem ciekawa książka w warstwie ogólnej, mająca niestety też swoje "mielizny".

136 użytkowników ma tytuł Homo przypadkiem Sapiens na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Homo przypadkiem Sapiens na półkach dodatkowych