Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Wielka księga fantasy, tom 1

, Ursula K. Le Guin, Theodore R. Croswell, George MacDonald, Lord Dunsany, Jack Vance, Fritz Leiber, James Cawthorn, Roger Zelazny, praca zbiorowa
zwiń 384 str. 6 godz. 24 min.
- fantasy, science fiction
- Antologie
- The Mammoth Book Of Fantasy
- 2011-02-11
- 2011-02-11
- Milena Wójtowicz
Jedenaście wyśmienitych tekstów, które utorowały drogę dzisiejszym mistrzom.
Fantasy. Zrodzona z mitów, legend i upiększanych opowieści o przygodach herosów w dalekich krainach. Odrywa od szarości dnia powszedniego i porywa w krainy niezwykłe. Ale to nie tylko historie zaludniane przez elfy i gobliny. To każda opowieść ze szczyptą magii, odrobiną niezwykłości, która sprawia, że świat jest o wiele dziwniejszy, niż nam się wydawało.
Czas przekroczyć mur oddzielający nasz świat od fantazji.
Pora stawić czoło potworom, czarodziejom i tajemnicom ukrytym po drugiej stronie.
Sięgnij po złoty klucz i poznaj sekrety władców oraz magów.
Le Guin, Howard, Zelazny i inni roztoczą przed Tobą panoramę światów fantasy.
Czas przekroczyć mur oddzielający nasz świat od fantazji.
Sięgnij po złoty klucz i poznaj sekrety władców oraz magów.
Le Guin, Howard, Zelazny i inni roztoczą przed Tobą panoramę światów fantasy.
Kup Wielka księga fantasy, tom 1 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Wielka księga fantasy, tom 1
268 użytkowników ma tytuł Wielka księga fantasy, tom 1 na półkach głównych- Chcę przeczytać 174
- Fantastyka 7
- Fantasy 5
- Antologie 2
- Mam 2
- Mam i nie oddam 1
Tagi i tematy do książki Wielka księga fantasy, tom 1

Roger Zelazny
Amerykański pisarz science fiction i fantasy. Używał również pseudonimu Harrison Denmark.
Urodził się w Euclid w Ohio jako jedyne dziecko Josephine Sweet oraz Josepha Franka Zelazny’ego (Żelaznego). Jego ojciec był emigrantem z Polski, z Rypina, a matka amerykańską Irlandką.
W liceum Roger redagował szkolną gazetkę, dołączył również do klubu Creative Writing Club. Jesienią 1955 roku zaczął uczęszczać do Case Western Reserve University, którą ukończył w 1959 roku. Dostał się na Uniwersytet Columbia w Nowym Jorku, który ukończył w 1962 roku.
W fanzinie „Thurban 1” (#3, 1953 r.) pojawiła się pierwsza część jego opowiadania Conditional Benefit. Jego pierwsze opublikowane opowiadanie to Mr. Fuller’s Revolt („Literary Calvalcade”, 1954 r.). Jako profesjonalny pisarz zadebiutował opowiadaniami Jego wielki wyścig (Passion Play – „Amazing Stories”, sierpień 1962 r.) oraz Jeźdźcy (Horseman! – „Fantastic”, sierpień 1962).
Roger Zelazny w wieku 38 lat przeniósł się do Santa Fe. Zmarł w 1995 roku z powodu niewydolności nerek spowodowanej rakiem jelita grubego. Inne źródła błędnie podają raka płuc.
Gatunek skorupiaków z gromady małżoraczków został nazwany przez doktora Koena Martensa na cześć Rogera Zelaznego; jego łacińska nazwa to Sclerocypris zelaznyi.
Roger Zelazny został wyróżniony nagrodą Nebula trzykrotnie, a nagrodą Hugo sześciokrotnie.

Opinie i dyskusje o książce Wielka księga fantasy, tom 1
Bardzo ciekawe zestawienie autorów i ich opowiadań. Szczególnie godny polecenia Robert E. Howard i "Dolina Czerwia" oraz George MacDonald i "Złoty Klucz". Zaskoczeniem była historia "Mur wokół świata" Theodore'a Cogswell'a, opublikowana po raz pierwszy w magazynie "Beyond Fantasy Fiction" w 1953 roku, o trzynastoletnim sierocie, wychowywanym przez ciotkę i wuja Veryla. Chłopiec latał na miotle do szkoły, gdzie m.in. przyzywali żywioły piątego rzędu (poza tym dużo magii i lewitacja). Nauczyciel ostrzega go przed nadejściem Czarnego Człowieka, którego "przyjście będzie straszliwe. W jego oczach zapłonie ogień i żadne zaklęcie cię przed nim nie obroni". Powstaje pytanie, czy Joanne Rowling inspirowała się tym opowiadaniem przy pisaniu serii o Harrym Potterze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo, bardzo fajny zbiór. W ogóle nie czuć w nim upływu czasu.
Bardzo, bardzo fajny zbiór. W ogóle nie czuć w nim upływu czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom antologii "Wielka Księga Fantasy" to jedenaście opowiadań... opowiadania dobrane do siebie ze względu na styl w jakim są napisane... łączy je to że głównie jest to literatura magii i miecza...
Wśród tej jedenastki na wyróżnienie dla mnie zasługują:
- Mur wokół świata - Theodore R. Cogswell - czyli magia kontra technika... czy świat jest w stanie pogodzić te dwie zwaśnione ze sobą dziedziny
- Złoty Klucz - George MacDonald - bajka dla dzieci i dorosłych... i przez nich powinna być czytana i zapamiętana
- Skarb Gibbelinów - Lord Dunsany - bo nie wszystkie opowiadania muszą być o herosach z happy endem...
Reszta opowiadań również wciąga choć niektóre - dokładnie Królowie w Mroku - ma w sobie coś z typowych "blogasków" piętnastoletnich "aŁtorek"... wiem że czepiam się jednego imienia oraz niefortunnego zwrotu - co nie zmienia faktu że czytając je ubawiłem się co nie miara
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWśród tej jedenastki na wyróżnienie dla mnie zasługują:
tak jako dodatek do porannej kawy, nic specjalnego
tak jako dodatek do porannej kawy, nic specjalnego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór zawiera naprawdę ciekawe teksty i moim zdaniem nie widać w nich "przestarzałości". Jeśli jest się miłośnikiem fantasy, to naprawdę warto do niego zajrzeć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsięga Fantasy nie jest kolejnym zbiorem opowiadań, który świecąc kilkoma dobrymi nazwiskami z okładki niesie ze sobą jedynie kilkanaście przeciętnych opowiadań. Zbiór jest pozycją obowiązkową dla każdego pasjonata fantasy, a także wszystkich skłonnych poznać starych mistrzów nurtu.
Na uwagę zasługują świetne opisy przedstawiające sylwetkę autora oraz tłumaczące wybór opowiadania.
Mówi się, że współczesne fantasy to dziecko Tolkiena, Howarda czy Lovecrafta. Poczytajmy więc, jakie opowiadania spłodziły dzieła tych twórców.
Mur wokół świata - chłopiec marzący o maszynach w świecie magii, mocno w stylu J.K.Rownling
Czarna róża i diament - osadzony w świecie Ziemiomorza epizod opowiadający o poświęceniu dla miłości
Dolina Czerwia - przed Conanem był Niord
Złoty klucz - abstrakcyjna podróż przez baśniowy świat niemal całkowicie oderwany od rzeczywistości
Skarb Gibbelinów - heroic/dark fantasy z przymrużeniem oka
Ostatni hieroglif - dark fantasy bez przymrużenia oka ;)
Czarodziej Pharesm - łotrzykowska historia z bardzo specyficznymi dialogami
Zakład króla Yvoriana - mocna historia króla, który postanowił poskromić boga
Wyjąca wieża - klasyczne heroic fantasy
Królowie w mroku - ciekawe heroic fantasy, w którym głównym bohaterem jest... nekromanta, czarnoksiężnik i miecznik w jednym :)
Dzwony Sherodan - jedno z najbardziej kultowych opowiadań w dorobku Zelaznego
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa uwagę zasługują świetne opisy przedstawiające sylwetkę autora oraz tłumaczące wybór...
Tytuł "Wielka księga" to raczej chwyt marketingowy - opowiadania takie sobie, jako wypełniacz czasu może być.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoryczna przebieżka po fantastyce. Możemy zaobserwować jak z biegiem lat fantasy ewoluowało do obecnej formy. Niektóre teksty dobrze zniosły próbę czasu, inne już niekoniecznie. W gruncie rzeczy pozycja tylko dla fanów fantasy, ot tak w ramach ciekawostki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW związku z napisaniem tej recenzji jak i również z własnej chęci zapytałem się swoich znajomych, którzy nie czytają fantastyki, z czym kojarzą im się książki fantasty. Dostałem mało satysfakcjonujące odpowiedzi, zaczynając od: „Jakaś tam magia i dziwne stwory, tak?”, przez: „ miecze, elfy, krasnoludy…” i niepewne: „ no to coś jak Władca Pierścieni?”- dodam, że osoba ta oglądała tylko i wyłącznie filmy (i to tylko dwa pierwsze) - do: „Tak oglądałem Harry’ego Pottera”. I jak tu rozmawiać z takimi ludźmi?! Przecież fantasty to nie tylko Tolkien, czy Rowling, ale osoby, które tworzyły przed nimi (tak, istnieją tacy autorzy),jak i po nich. Twórczość tych pisarzy możemy poznać, choć trochę, w antologii „Wielka Księga Fantasy t.1” wydanej przez Fabrykę Słów.
Na początku rzuca się nam w oczy mnogość nazwisk i co za tym idzie różnorodność tekstów. Znajdziemy tu osobistości znane (Le Guin, Howard, Zelazny),jaki i trochę mniej czy w ogóle nieznane na polskim rynku (Lord Dunsany, Clark Ashton Smith czy Jack Vance),nad czym ubolewam, bo chciałbym bardziej poznać ich twórczość.
Poziom antologii jest równy - wszystkie opowiadania są wyśmienite! A każde z nich jest inne. Mamy tutaj przygody wojaków z historii typu „magia i miecz” („Dzwony Shoredan”, „Wyjąca wieża”),mroczne i przejmujące teksty z nutką tajemniczości („Dolina czerwia” – mój ulubiony Howarda za lovecraftowskie zakończenie),dla młodszych i nie tylko („Mur wokół świata”, „Czarna Róża i Diament” czy „Złoty klucz” – pełen analogii do religii chrześcijańskiej),czy bardzo groteskowe, albo wręcz humorystyczne („Królowie w mroku”, „Skarb Gibbelinów”, „Czarodziej Pharesm” i „Ostatni hieroglif”).
Osoby, które już mają ten tom za sobą zauważą, że nie wspomniałem o tekście Darrell’a Schweitzera „Zakład króla Yvoriana”, który zasługuje na osobną recenzję. A nie wspominałem o tej opowieści, dlatego, że po przeczytaniu jej brak mi słów. Dawno nie czytałem tak dobrego, krótkiego tekstu. Nowoczesny, szczegółowo wykreowany świat, mityczni bogowie oraz niebanalna historia z przesłaniem. Ewidentnie jest to najlepsze opowiadanie w antologii.
Na oklaski zasługuje również wykonanie książki. Daniel Grzeszkiewicz, ilustrator, znów przerósł samego siebie, idealnie oddając w swoich rysunkach charakter tekstów, a krótkie notki o autorze przed każdym opowiadaniem pozwalają odnaleźć się w tekście.
„Wielka księga fantasy t.1” to zbiór dla każdego. Coś dla siebie znajdą tutaj zarówno osoby, które z fantasy nie miały wiele wspólnego, jak i starzy wyjadacze. A ja sam poznałem nowych autorów, których tekstów będę zażarcie poszukiwał.
W związku z napisaniem tej recenzji jak i również z własnej chęci zapytałem się swoich znajomych, którzy nie czytają fantastyki, z czym kojarzą im się książki fantasty. Dostałem mało satysfakcjonujące odpowiedzi, zaczynając od: „Jakaś tam magia i dziwne stwory, tak?”, przez: „ miecze, elfy, krasnoludy…” i niepewne: „ no to coś jak Władca Pierścieni?”- dodam, że osoba ta...