Dzienniki Sherlocka Holmesa

Okładka książki Dzienniki Sherlocka Holmesa autora Arthur Conan Doyle, 9788375441352
Okładka książki Dzienniki Sherlocka Holmesa
Arthur Conan Doyle Wydawnictwo: Rea Cykl: Sherlock Holmes (tom 6) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Sherlock Holmes (tom 6)
2009-08-14
2009-08-14
978-83-7544-135-2

Kup Dzienniki Sherlocka Holmesa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzienniki Sherlocka Holmesa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzienniki Sherlocka Holmesa

W tej części zagadki Holmesa były mniej wciągające, jednak nadal podziwiam błyskotliwość autora

Wspomnienia Sherlocka Holmesa to dla mnie tom przejściowy i właśnie przez to ciekawy, taki w którym Conan Doyle nie tyle dorzuca kolejne sprawy, co porządkuje własny mit i dyskretnie uchyla drzwi do tego, co później nazwano legendą Holmesa. Nie ma tu jednego opowiadania które wyrywa z fotela, za to jest kilka bardzo równych historii ustawionych jak kolejne stopnie schodów. Srebrny Płomień z zaginionym koniem wyścigowym pokazuje Holmesa w jego najczystszej postaci, niby prosty rabunek, ale pod spodem sieć powiązań i ten przyjemny moment gdy wszystko wskakuje w prawidłowy układ. Rytuał rodu Musgrave’ów działa bardziej jak klucz do przeszłości, wgląd w wczesne lata detektywa, kiedy metoda dopiero się rodzi, a stary rodowy tekst nagle zmienia się w mapę, którą tylko on potrafi czytać. Pacjent doktora Travelyana zaskakuje tym, jak szybko z klasycznej sytuacji gabinetowej wchodzimy w obszar ludzkiego dramatu, już nie tylko intelektualnej zabawy. Grecki tłumacz i Traktat morski są idealne do osadzenia Holmesa w większym świecie, to tam mocniej czuć obecność Mycrofta i wagę politycznych konsekwencji, a przy okazji dostajemy trochę dyskretnego humoru i rodzinnego tarcia.
Ostatnia zagadka zamyka ten zestaw mocniejszym akcentem, bo wreszcie Moriarty wychodzi z cienia opowieści i przestaje być tylko nazwiskiem podsuwanym mimochodem, nagle czuć że za zwykłymi sprawami od lat stał ktoś, kto układał tę układankę z drugiej strony. Obok tego rdzenia mamy opowiadania, które budują tło bardziej niż zachwyt: Dziedzice z Reigate, Urzędnik maklerski, Żółta twarz czy Kartonowe pudełko dają przyzwoite śledztwa, czasem z bardzo porządnym ładunkiem emocjonalnym, ale raczej dopowiadają kolejne rozdziały biografii niż zostają w głowie na lata. Najsłabiej wypadają Gloria Scott i Garbus, oba oparte na ciekawych pomysłach, lecz bez takiego napięcia, jakie poznaliśmy gdzie indziej, bardziej jak notatki rozszerzające świat niż pełne opowieści. Mimo tych słabszych fragmentów tom jako całość robi wrażenie spójnego portretu Holmesa w ruchu, pomiędzy przeszłością a wielkim finałem, z wyraźniejszą obecnością Mycrofta, z cieniami Moriarty’ego i z całym wachlarzem spraw, których nie kojarzy się od razu z plakatami i ekranizacjami. To nie jest mój ulubiony zestaw, ale to taki punkt, w którym widać jak z prostych kryminalnych łamigłówek powoli powstaje coś, co później nazwano klasyką.

Kolejny bardzo dobry zbiór opowiadań gdzie pomysły na konstrukcję zagadek często przerastają zdolności przeciętnego czytelnika do dedukcji, chociaż zawsze ma się trochę satysfakcji z tego ze rozwiązało się zagadkę przed zakończeniem opowiadania.

Z perspektywy czasu trochę boli jak słabo został nakreślony Moriarty, tzn. wiemy że jest geniuszem ale głównie dlatego że tak mówi o nim Sherlock

5923 użytkowników ma tytuł Dzienniki Sherlocka Holmesa na półkach głównych
1545 użytkowników ma tytuł Dzienniki Sherlocka Holmesa na półkach dodatkowych