Bezlitosny

Okładka książki Bezlitosny autora Jack Campbell, 9788375742909
Okładka książki Bezlitosny
Jack Campbell Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Zaginiona flota (tom 5) Seria: Obca Krew fantasy, science fiction
Zaginiona flota (tom 5)
Robert J. Szmidt

Kup Bezlitosny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bezlitosny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bezlitosny

Typowe zabili go i uciekł w kosmicznym wydaniu, ale jak na taką literaturę dobrze napisane

Daje radę, ale nadal to średnia książka sf, przyjemny pożeracz czasu.

Daje radę, ale nadal to średnia książka sf, przyjemny pożeracz czasu.

„Bezlitosny” to piąta odsłona epickiej sagi o flocie Sojuszu, dowodzonej przez nieustraszonego Johna "Black Jacka" Geary'ego. Seria zbliża się do kulminacyjnego momentu, gdyż z zaplanowanych sześciu tomów pozostaje już tylko jeden. W tej części akcja nabiera jeszcze większego tempa, a napięcie rośnie z każdą stroną. Geary, mimo ogromnego zmęczenia, konsekwentnie prowadzi swoje okręty w kierunku systemów Sojuszu, gdzie czeka na nich nadzieja na powrót. Jednak droga ta jest usłana niebezpieczeństwami – zmagają się z brakami zaopatrzenia, a morale załogi jest na wyczerpaniu.
W „Bezlitosnym” pojawia się nowy, nieprzewidziany przeciwnik – potężna flota rezerwowa Syndyków, która niespodziewanie wyłania się na horyzoncie. To zagrożenie sprawia, że Geary musi wykazać się jeszcze większym sprytem i dowodzeniem, aby przechytrzyć wroga. Czy uda mu się znaleźć kolejny genialny fortel, który zapewni zwycięstwo flocie Sojuszu? Tego dowiemy się, śledząc rozwój wydarzeń, które stają się coraz bardziej dramatyczne i pełne niepewności.
W tej części widoczna jest nie tylko zewnętrzna walka, ale i wewnętrzne zmagania Geary'ego. Jego zmęczenie i obawy przed popełnieniem błędów, które mogą kosztować życie jego ludzi, są coraz bardziej odczuwalne. Jednak największym wyzwaniem stają się dla niego relacje z kapitan Desjani. Choć uczucia między nimi są coraz silniejsze, to jednak surowe przepisy wojskowe stawiają barierę nie do pokonania. Ten wątek, choć początkowo intrygujący, z czasem może zacząć męczyć niektórych czytelników – ciągłe przypominanie o niemożności spełnienia ich pragnień w cieniu regulaminu sprawia, że ich relacja staje się nieco monotonna.
Pomimo tych drobnych zastrzeżeń, „Bezlitosny” jest obowiązkową lekturą dla każdego, kto śledził dotychczasowe przygody "Black Jacka" Geary'ego i jego floty. Napięcie osiąga tutaj punkt krytyczny, a finał całej serii zapowiada się niezwykle emocjonująco. Z niecierpliwością sięgnę po ostatni tom, aby zobaczyć, jak zakończy się ta epicka podróż przez bezmiar kosmosu.

1288 użytkowników ma tytuł Bezlitosny na półkach głównych
326 użytkowników ma tytuł Bezlitosny na półkach dodatkowych

Jack Campbell
Jack Campbell
John Hemry (bo tak brzmi jego prawdziwe nazwisko) jest autorem militarnych powieści science fiction. Tworzy opierając się na swoich doświadczeniach – uczęszczał do US Naval Academy, był oficerem US Navy (obecnie na emeryturze),a jego ojciec służył w siłach zbrojnych USA. Stworzył dwie książkowe serie: Stark’s War i Paul Sinclair. Pod pseudonimem Jack Campbell, opublikował wielotomową serię Lost Fleet, które szybko zyskały sobie tytuł bestsellerów i zostały przetłumaczone na kilkanascie języków (w tym także rosyjski, fancuski i polski). Obecnie mieszka w Maryland wraz z żoną i trójką dzieci.

Cytaty z książki Bezlitosny

Dodaj cytat z książki Bezlitosny