Na tropie Tutenchamona

- l'affeire toutankhamon
- 2002-01-01
- 2002-01-01
- Wanda Błońska
"Młodego archeologa Howarda Cartera i lorda Carnarvona - milionera, miłośnika podróży i przygód - połączyła wspólna pasja: fascynacja Egiptem i jego historią. Mimo wojny i działań zawistnych ludzi, dzięki swemu uporowi wydobędą z zapomnienia faraona w złotej masce, od tysiącleci spoczywającego w ciemnościach nietkniętego grobowca w sercu Doliny Królów. Faraona obłożonego klątwą, władcę, który stanie się bohaterem współczesności i przedmiotem pożądania. Historia poszukiwań grobowca Tutenchamona to pół wieku dramatów i szaleństw, wydarzeń nieprawdopodobnych i prawdziwych, epicka legenda, w której jest miłość, pragnienie absolutu, złoto i wieczność."
(cyt z okładki)
Kup Na tropie Tutenchamona w ulubionej księgarni
Oceny książki Na tropie Tutenchamona
239 użytkowników ma tytuł Na tropie Tutenchamona na półkach głównych- Przeczytane 142
- Historyczne 7
- Przygodowe 3
- Z historią w tle 3
- Powieść historyczna 3
- 2019 2
- Egipt 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na tropie Tutenchamona
Po wizycie w grobowcach w Dolinie Królów, oraz w nowo otwartym Wielkim Muzeum Egipskim w Gizie i zobaczeniu tysięcy przedmiotów znalezionych w grobowcu Tutenchamona, musiałem przeczytać książkę, którą jak większość powieści autora posiadam.
Autor, egiptolog przybliża nam zmagania Howarda Cartera, który przez ponad dwadzieścia lat z uporem poszukuje grobowca Tutenchamona, wbrew wszystkim twierdzących że wszystkie grobowce zostały odkryte. Odkrycie grobowca w ostatnim roku koncesji na wykopaliska, jego ogromny skarb, wstrząsa światową opinią, a mało znany faraon który zmarł w wieku 19 lat staje się najsłynniejszym władcą starożytnego Egiptu.
Krótkie panowanie Tutenchamona opisane jest także w innej powieści autora "Królowa Słońce" w której główną rolę odgrywa małżonka młodego Faraona.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor, egiptolog przybliża nam zmagania Howarda Cartera, który przez ponad dwadzieścia lat z uporem poszukuje grobowca...
Momentami czytało mi się niezwykle ciekawie - jak książkę przygodową o poszukiwaczach skarbów! Zwłaszcza początek malował mi wypieki na twarzy :) Momentami jednak mój zapał gasiła jakaś taka rzeczowość, sprawozdawczość oraz bardzo dziwne dialogi. Często odnosiłem wrażenie, że postaci nie rozmawiają ze sobą, ale obok siebie. Każda z nich wygłaszała kwestię, która była co najwyżej lekko odnosząca się do wcześniejszych słów współrozmówcy. Wyjątkiem był Lord Carnarvon, który mówił błyskotliwie, z humorem, swadą.
Lubię starożytny Egipt, pół gwiazdy za to ★ Świat przedstawiony opiera się o życia prawdziwych ludzi - to niezwykle ciekawe! Czy rzeczywiście tak to wyglądało? Żałuję, że nie ma posłowia, które wyjaśnia, jak dużo w tej książce jest biografii, a jak dużo fantazyjnej przygody.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ przyjemnością przeczytałam jak Howard Carter odkrył grobowiec Tutenchamona.Jak jego pasja i niezłomne dążenie do celu zostało ukoronowane tak wielkim sukcesem. Była to prawdziwa podróż do ekscytującego świata archeologii i odkrywania starożytnych skarbów. Jak ktoś interesuje się starożytnym Egiptem to serdecznie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem fanatyczką historii starożytnego Egiptu. Jednak czytanie tej książki było bardzo żmudne. Szkoda, bo początek fabuły zapowiadał się naprawdę ciekawie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam z wielką przyjemnością. Polecam
Przeczytałam z wielką przyjemnością. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna, wciągająca "bez pamięci". Przez chwilę nie było mnie w domu - towarzyszyłam Carterowi, razem z nim wsłuchując się w mowę Doliny Królów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę uwikłana akcja i nadmiar fantazji. Zupełnie inny klimat niż w książkach, które czytałam i posiadam. Bardziej Indiana Joens :-) na tropie kolejnej zagadki niż historia, ale... wszystkiego trzeba spróbować.