Szafranowe niebo

- Saffron Skies
- 2007-03-28
- 2007-03-28
- Bożena Krzyżanowska
Opowiadając dzieje dwóch rodzin, połączonych osobą wszechwładnego ojca, autorce udało się mistrzowsko opisać współczesny świat. Historia milionera Maxa Salla, jego angielskiej żony alkoholiczki, efektownej włoskiej kochanki i trojga skłóconych dzieci z obu związków łączy się z losami ich znajomych, przyjaciół i partnerów. Wszyscy przeżywają chwile triumfu i życiowe porażki, błądzą i starają się odnaleźć drogę, dążąc do szczęścia mimo swych niedoskonałości i przeciwności losu.
Z wielkim talentem, trzymając nas w nieustannej ciekawości, co przydarzy się bohaterom, autorka prowadzi czytelników przez eleganckie zachodnie kluby i wojenne Sarajewo, nowojorskie redakcje i egzotyczne bezdroża Afryki...
Kup Szafranowe niebo w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Szafranowe niebo
1106 użytkowników ma tytuł Szafranowe niebo na półkach głównych- Przeczytane 659
- 2013 8
- Obyczajowe 7
- 2014 4
- 2012 4
- Pożyczone 4
Cytaty z książki Szafranowe niebo
Doskonale do siebie pasowali... odnalazła przy nim zaskakującą wolność. Nie musiała być mu wdzięczna; czerpał z niej tyle samo, ile dawał, a...
RozwińPragnęła od życia czegoś więcej. Chciała czuć, że żyje, być z kimś, kto wydobywałby z niej to, co najlepsze, kto rzucałby jej wyzwanie i pop...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szafranowe niebo
Fabuła książki praktycznie w ogóle nie zgadza się z opisem wydawnictwa, który wskazuje na zakochanie się sióstr w jednym mężczyźnie. Owszem, był polityk z Mali, miał on do czynienia z obiema kobietami, ale między nimi nie było żadnej walki o niego.
Bardzo dobrze ukazuje problemy z jakimi musiały się mierzyć.
Jeśli historia rzeczywiście opierała się na tym co jest w opisie dałoby się ją zmieścić w 400 stronach nie 700.
Ogólnie rzecz biorąc, mimo niedopowiedzeń historia była ciekawa i dobrze rozwinięta. Bardzo podobały mi się opisy kultury, miejsc i ogólnie różnorodność miejsc akcji.
Styl pisania również ciekawy ukazujący perspektywę wszystkich bohaterów.
Mnie się podobało! Daję 7⭐.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść jest wielowątkowa i mówi o losach 3 przyjaciółek od lat dziecięcych aż do osiągnięcia wieku ok.50 lat.
Bardzo dobrze...
świetna narracja, bardzo dobrze się czyta, akcja toczy się na różnych kontynentach i zawiera ciekawe opisy zwyczajów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpis wydawnictwa wprowadza błąd, pisząc o rywalizacji dwóch sióstr o tego samego mężczyznę. To nie jest główny wątek w powieści. To powieść wielowątkowa, ukazująca świat pełen żądzy, poszukiwania swojej drogi w życiu, trudnych relacjach rodzinnych oraz z mężczyznami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłodko - gorzka historia pewnej potrójnej, kobiecej przyjaźni. Nie ma tu nadmiernej ckliwości, nudy... Naprawdę dobrze się czyta i nawiązuje nić sympatii z bohaterkami.
Kilka wątków, różne wydarzenia, ale kobieca przyjaźń na pierwszym planie :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka wątków, różne wydarzenia, ale kobieca przyjaźń na pierwszym planie :-)
Niemal monumentalna powieść o kilku członkach bardzo bogatej, dysfunkcyjnej rodziny. Interesująca, lecz nie na tyle, by nie móc się od niej oderwać. Mimo to polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat książki znacznie różni się od mojego ulubionego gatunku powieści ale... naprawdę mi się ją przyjemnie czytało.
„Szafranowe niebo” to zmieszane perypetie rodzinne, gdzie każda z tych wielu osób w lekturze, odgrywa jakąś znacząca role. Amber, Becky oraz Madeline - główne bohaterki przeżywają wiele ciekawych historii na terenie całego świata (swoją drogą cieszę się, ze autorka akurat na Afryce skupiła tak duże zainteresowanie, bo jest naprawdę przepiękna!),choć niektóre z nich postanowień mogły mieć naprawdę katastrofalne skutki w przyszłości.
Miłość,
Zdrady,
Ciąże,
Alkohol,
Wojny,
PRZYJAŹŃ.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Szafranowe niebo” to zmieszane perypetie rodzinne, gdzie każda z tych wielu osób w lekturze, odgrywa jakąś znacząca role. Amber, Becky oraz Madeline - główne bohaterki przeżywają wiele ciekawych historii na terenie całego świata (swoją drogą cieszę się, ze...
Lektura zdecydowanie nie dla mnie. Zbyt rozwlekła. Zbyt nudna. Stanowczo w niej za dużo wątków "jak ja go kocham...." No nie..... nie podobała mi się, nie dałam rady jej skończyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMOGŁABY MIEĆ 400 STRON, ZA DUŻO MYŚLI BOHATERÓW.
MOGŁABY MIEĆ 400 STRON, ZA DUŻO MYŚLI BOHATERÓW.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się czegoś innego, a spotkałam małolaty napalone na starszych od siebie facetów i ćpuna z bogatej rodziny. Nic szczególnego, jak dla mnie oczywiście
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpis z tyłu książki trochę mylący, dwie siostry zakochane w jednym mężczyźnie, to mocne spłycenie powieści, która jest bardziej złożona i wielowątkowa.
Jedynie zakończenie dość banalne i zbyt cukierkowe, trochę psuje efekt końcowy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Szafranowe niebo,, to saga rodzinna, którą czyta się przyjemnie i z zainteresowaniem. Nie jest to dzieło wybitne, ale warte poznania.
Jedynie zakończenie dość banalne i zbyt cukierkowe, trochę psuje efekt końcowy.