Ostatnia bitwa

- literatura dziecięca
- Opowieści z Narnii (tom 7)
- The last battle
- 2003-01-01
- 2003-01-01
- Andrzej Polkowski
W końcowym, siódmym tomie opowieści zatytułowanym OSTATNIA BITWA do śmiertelnego boju o Narnię staje wraz z garstką przyjaciół ostatni jej król, Tirian. Rzeczywistego zwycięzcę i prawdziwą Narnię ujrzy jednak tylko ten, kto przekroczy otwarte przez Aslana Drzwi.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Ostatnia bitwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Ostatnia bitwa
15614 użytkowników ma tytuł Ostatnia bitwa na półkach głównych- Przeczytane 12 464
- Chcę przeczytać 3 096
- 2021 42

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnia bitwa
Książka różni się od pozostałych jednak jest to ciekawe zakończenie serii
Książka różni się od pozostałych jednak jest to ciekawe zakończenie serii
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mogę uwierzyć,że zwierzęta uwierzyły małpie z imieniem Wkrętacz, że Aslan jest i jak nie będziecię się go słuchać to was pozabija.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLewis w swoim cyklu o Narnii, konsekwentnie realizuje odwołania do chrześcijaństwa. Mieliśmy "Lwa, czarownicę i starą szafę" z motywem śmierci Aslana za grzechy Edmunda i jego późniejsze zmartwychwstanie. Był "Siostrzeniec czarodzieja", którego można nazwać narnijską "Księgą Rodzaju".
Nie przepadam za tą częścią. Można się było spodziewać takiego obrotu spraw, ale ona jest... po prostu strasznie smutna. Poczucie galopującej na łeb, na szyję, dojmującej beznadziei. Końcówka niby szczęśliwa, ale... też nie całkiem.
Zaważcie, że gdy mówi się o Narni, prawie nie wspomina się o ostatniej bitwie. Chyba każdy instynktownie zwleka z jej przeczytaniem. Ja sam muszę się przyznać, że choć tytuły książek C.S. Lewisa chodziły za mną przez całe lata, to tytuł 7 tomu musiałem sobie chyba wygooglać, bo totalnie nic o nim nie słychać w publicznej dyskusji.
"Ostatnia bitwa" smuci, niepokoi, ma mroczny klimat i zostawia z głębokim westchnieniem. Dlaczego nam to zrobiłeś Clive? Można było walnąć jeszcze z 10 tomów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak więc inaczej mógłby skończyć swoją serię, jeśli nie nawiązując do apokalipsy?
Nie...
Nie była to sympatia od pierwszych stron. Jeżeli mam być szczera to bałam się tego samego co w przypadku „Konia i jego chłopca” bo zaczęło się dość słabo i mało zachęcająco. Od pierwszych stron strasznie irytowała mnie postać małpy, Błotołapa. Miałam ochotę rzucić książką po pierwszym rozdziale. XD Anyway, pomimo niechęci do głównego antagonisty tej części, jego relacja z osłem (nie pamiętam już imienia, a nie chcę nikogo wprowadzić w błąd) pod względem psychologicznym była godna analizy. Jak to Ja, musiałam znaleźć w tym jakiś psychologiczny morał. XD Jak to w przypadku „Opowieści z Narnii” znalazło się pełno motywów. Motyw walki dobra ze złem, motyw końca świata, motyw wiary i wierności oraz wiele innych. Przyznam, że miło się zaskoczyłam tą częścią bo było to coś innego niż dotychczas. Motyw podszycia się pod Aslana i przez to spowodowania spustoszenia w Narnii był dość ciekawym zabiegiem wprowadzonym przez autora. Bardzo mnie to zaintrygowało. To już koniec mojej przygody z tą serią. Oceniam ją w całości jako 4/5 gwiazdek. ☺️ Pomimo faktu, iż jest to powieść dla dzieci polecam ją maturzystom. Kopalnia motywów do wypracowań. 👋🏼
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,, Ostatnio Bitwa'' to już mocna jazda bez trzymanki w wykonaniu C.S.S. Lewisa. Tylu alegori i odniesień do chrześcijaństwa nie było w żadnym z poprzednich tomów. Wszystko nadzwyczaj dobrze trzyma się tutaj kupy.
Moja interpretacja? Oczywiście Apokalipsa, Boży Sąd Ostateczny, oddzielenie plew od ziarna, porażka Antychrysta a w końcu wieczne życie w ,,Nowej Narni" czyli w raju wraz ze wszystkimi postaciami, które wybrały światło a nie ciemność.
Taka interpretacja wydarzeń aż sama narzuca się dorosłej osobie wierzącej. Dzieci jednak z pewnością odbierają tą fantastyczną opowieść po swojemu i na tym właśnie polega fenomen świata stworzonego przez Lewisa. Wielki kawał baśniowej klasyki pełnej alegori podróżując przez którą każdy znajdzie coś specjalnego dla siebie! Polecam! 8/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja interpretacja? Oczywiście Apokalipsa, Boży Sąd Ostateczny, oddzielenie plew od ziarna, porażka Antychrysta a w końcu wieczne życie w ,,Nowej Narni" czyli w...
każdy kto waha się przed sięgnięciem po cykl Opowieści z Narnii - warto.
każdy kto waha się przed sięgnięciem po cykl Opowieści z Narnii - warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdą z serii można porównaćdo rozbudowanego opowiadania, jednak ma coś w sobie bez dwóch zdań.
Uważam, że ta część mogłaby być lepiej zbudowana jako, że to już ostatnia książka. Niczym za bardzo się nie wyróżnia. Jednak jest to dobra pozycja i nadal zachęcam do przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka fajna, tylko zakończenie jest nudne i możliwe, że autor może sam nie wiedział jak zakończyć Narnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni tom opowieści z Narnii jest trochę inny niż poprzednie. Jest to pierwszy tom który mam wrażenie że trochę dorósł z czytelnikiem (będzie lepiej zrozumiany przez starszych czytelników w porównaniu do poprzednich części). Ogólnie końcówka książki wszystko wyjaśnia - wyjaśnia czym jest Narnia i kim jest Aslan i dlaczego dzieci się tam znalazły (chociaż nie do końca mi to pasuje z tym dlaczego się tam znalazły w takim razie w poprzednich tomach). Na wielki plus jest fakt, że powracają prawie wszyscy bohaterowie poprzednich książek.
Książka jest ładnym zakończeniem serii i na pewno jeśli przeczytało się poprzednie to warto po tę też sięgnąć.
Ostatni tom opowieści z Narnii jest trochę inny niż poprzednie. Jest to pierwszy tom który mam wrażenie że trochę dorósł z czytelnikiem (będzie lepiej zrozumiany przez starszych czytelników w porównaniu do poprzednich części). Ogólnie końcówka książki wszystko wyjaśnia - wyjaśnia czym jest Narnia i kim jest Aslan i dlaczego dzieci się tam znalazły (chociaż nie do końca mi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatni tom Narnii jest ewidentnie najbardziej dzielący. Nie lubią go lewaki, globaliści i Żydzi. Gołym okiem widać, że to alegoria Nowego Testamentu, Jezusa Chrystusa i antychrysta. Autor celowo podaje nam to wszystko "w maskę", by nawet największy przygłup zrozumiał przesłanie. Ostatnia Bita jest szczególnie ważna w dzisiejszych czasach, w których na całym świecie zwalcza się jedną konkretną religię - chrześcijaństwo. Lewis wiedział co się stanie z ludźmi w świecie bez religii albo wypchanym perwersją jej. Nie powinniśmy odrzucać wiary tylko ją przyjąć dogmatycznie lub filozoficznie.
Ostatni tom Narnii jest ewidentnie najbardziej dzielący. Nie lubią go lewaki, globaliści i Żydzi. Gołym okiem widać, że to alegoria Nowego Testamentu, Jezusa Chrystusa i antychrysta. Autor celowo podaje nam to wszystko "w maskę", by nawet największy przygłup zrozumiał przesłanie. Ostatnia Bita jest szczególnie ważna w dzisiejszych czasach, w których na całym świecie zwalcza...