Czarownica z Portobello

- A bruxa de Portobello
- 2026-06-17
- 2007-05-22
- Michał Lipszyc
Jak znaleźć odwagę, by zawsze pozostać wiernymi sobie – nawet jeśli nie jesteśmy pewni, kim jesteśmy? To główne pytanie, które stawia w swojej powieści Czarownica z Portobello Paulo Coelho, autor międzynarodowych bestsellerów.
Historia tajemniczej Ateny ukazana jest z perspektywy wielu osób – tych, które znały ją dobrze, oraz tych, które nie znały jej prawie wcale.
To opowieść o miłości, namiętności, radości i poświęceniu, skłaniająca do refleksji nad tym, co tak naprawdę oznacza życie na własnych zasadach.
Hipnotyzująca i pełna emocji historia o poszukiwaniu siebie oraz odwadze przekraczania granic.
„Miłość nie jest nawykiem, zobowiązaniem ani długiem. Miłość po prostu jest”.
„Miłość nie jest nawykiem, zobowiązaniem ani długiem. Miłość po prostu jest”.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Czarownica z Portobello w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Czarownica z Portobello
9422 użytkowników ma tytuł Czarownica z Portobello na półkach głównych- Przeczytane 7 748
- Chcę przeczytać 1 601
- Posiadam 1 398
- Paulo Coelho 52
- 2012 21
- 2011 17
- 2013 13

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarownica z Portobello
Nareszcie coś innego niż morderstwa..i to na niesamowitym poziomie, który bardzo mi przypadł do gustu :-)....a tym, którym się nie spodobała polecam wrócić do kryminałów ;-D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo że książka jest naprawdę krótka, męczyłam się przez kilka dni, żeby ją w końcu doczytać. W zasadzie miałam ochotę ją porzucić po kilkunastu stronach, ale uznałam, że dam radę jakoś się zmusić. Bawi mnie, że w jej treści znajdziemy zdanie, które moim zdaniem doskonale ją podsumowuje, a mianowicie: "Wiele się u was drukuje, ale – proszę wybaczyć – bez przywiązywania wagi do sensu". Tutaj nic nie ma sensu, ani zachowanie bohaterów, ani ich opowieści. Ten bezsens jest zamknięty w górnolotnych zdaniach, które czasami nawet się ze sobą nie łączą. Dodatkowo, przynajmniej ja, miałam ochotę wysłać przynajmniej kilka postaci do specjalistów. I mam wrażenie, że autor to przewidział, w treści przewijają się opinie psychologa oraz psychiatry na temat Ateny, a jednak nie dało się nie odnieść wrażenia, że to takie medyczne formułki do odhaczenia. Książka przesiąknięta jest seksizmem, ogólnikami i fatalnymi postawami wobec życia. Jeśli cokolwiek wniosła do mojej codzienności, to tylko jako swego rodzaju antyporadnik.
I mój ulubiony cytat na koniec:
"Byłem gotowy zrobić niemal wszystko, nawet rzucić dla niej kobietę, z którą byłem od dawna związany. Ale wszystko ma swoje granice, książek na pewno nie oddam".
Mimo że książka jest naprawdę krótka, męczyłam się przez kilka dni, żeby ją w końcu doczytać. W zasadzie miałam ochotę ją porzucić po kilkunastu stronach, ale uznałam, że dam radę jakoś się zmusić. Bawi mnie, że w jej treści znajdziemy zdanie, które moim zdaniem doskonale ją podsumowuje, a mianowicie: "Wiele się u was drukuje, ale – proszę wybaczyć – bez przywiązywania wagi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka- koszmar. Okropieństwo. Omijać szerokim łukiem. Zakończenie to kpina z czytelnika. 1/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie książka bomba. Ponadczasowe treści, świetny język
Dla mnie książka bomba. Ponadczasowe treści, świetny język
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czarownica z Portobello" Paulo Coelho to fascynująca opowieść o odkrywaniu własnej tożsamości i mocy, która tkwi w każdej kobiecie. Autor wciąga czytelnika w tajemniczy świat duchowości, ukazując siłę intuicji i odwagę, by żyć zgodnie z własną prawdą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewien mężczyzna przyniósł mi tę książkę, w poczekalni szpitala, z tamtejszej, oddziałowej, biblioteczki. Uznał, że mnie zainteresuje i trafił w dziesiątkę :D
Ciekawa konstrukcja książki i takież zakończenie...
Teraz pozostaje mi tylko jeszcze skoczyć do szpitala oddać Coelho
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorwała mnie ta powieść, jako, że sama "latam na miotle" (czyt. posługuję się intuicją) znalazłam tam wiele znajomych a także nowych prawd.
Ciekawa konstrukcja książki i takież zakończenie...
Teraz pozostaje mi tylko...
Oh, Coelho. Jak sie go kocha, to sie go kocha. Jezyk i styl Coelhowski. Historia ciekawa i interesujaco opisana. Ach....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka w dużej mierze tańczyła dodawało jej to sił. Potrafiła tym tańcem działać w specyficzny sposób działać na innych ludzi. Czytało mi się ją z przyjemnością tym bardziej że również lubię tańczyć ;) tu czułam go jako taki ... oczyszczający.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z tą książką. Mogłaby być niezła, tak jak wydawała się do połowy, ale potem straciła walory literatury czy sztuki, a zmieniła się w coś w rodzaju podręcznika lub studium, i losy bohaterów przestały mnie interesować.
Szkoda. Mocno szkoda, bo na początku była super.
A, warto też dodać, że sama opowieść dotyczy miłości, i wyraźnie można poczuć to uczucie, czytając tę książkę. Zdecydowanie, miłość została tu oddana w wielu swoich blaskach i cieniach, niestety przeintelektualizowanie treści zburzyło odbiór.
I finalnie przypomniała mi coś bardzo, bardzo ważnego, rzuciła światło na najciemniejszy okres mojego życia, otwierając oczy, dlatego jestem bardzo wdzięczny, że po nią sięgnąłem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda. Mocno szkoda, bo na początku była super.
Mistycyzm i nawiedzeni ludzie -coś czego nie znoszę ani w realu ani w literaturze.