Historie prawdziwe i Nie - political fiction

- 2026-03-20
- 2026-03-20
Książka Zbysława Ciszyńskiego to prawdziwy literacki rollercoaster rozpięty pomiędzy wartką sensacyjną akcją a refleksją quasifilozoficzną. Komuś może przywodzić na myśl kultową powieść „Autostopem przez galaktykę” Douglasa Adamsa czy próbę pastiszu – tak różnych przecież w swojej poetyce – global conspiracy thrillers Roberta Ludluma i postmodernistycznych dzieł Eduarda Mendozy. Ale tak naprawdę jest to po prostu oryginalne pisarstwo Zbysława Ciszyńskiego. „O Historiach prawdziwych i Nie” przeczytałem gdzieś, że nie jest to „książka, którą się tylko czyta – to opowieść, którą się przeżywa”. I jeszcze, że „to nie jest książka dla każdego – ale ci, którzy wejdą do tego świata, zostaną tam na długo”. Pełna zgoda. Aha, i dodam tu na koniec wątek osobisty. Nie ja byłem pierwowzorem pojawiającego się na kartach tej książki osiadłego na Śląsku socjologa. Ów socjolog (dla znajomych Little Chris),wielbiciel Bonda, jest – w „Historiach prawdziwych…” – autorem światowego bestsellera „Sztuka wojny”. Dzieło mojego autorstwa – „Według Tukidydesa. Rozważania socjologa literatury nad «Wojną peloponeską»” – jest ledwie tłumaczone (i to tylko we fragmentach) na francuski.
Krzysztof Łęcki
Kup Historie prawdziwe i Nie - political fiction w ulubionej księgarni
Oceny książki Historie prawdziwe i Nie - political fiction
4 użytkowników ma tytuł Historie prawdziwe i Nie - political fiction na półkach głównych- Przeczytane 4
Cytaty z książki Historie prawdziwe i Nie - political fiction
Dziecko jest dla rodziców pilnie strzeżonym skarbem. Zdarza się jednak, że rodzice doprowadzają do nieszczęścia, pisząc scenariusz jego życia, zamiast żyć własnym życiem, które dostali do czasu, gdy zamkną oczy i odpłyną w odwieczny sen. Znaki
w snach są ważne i nie można ich ignorować. Jeśli dziecko nie słyszy od rodziców, że jest kochane, skąd będzie wiedzieć, czym jest...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historie prawdziwe i Nie - political fiction
Cóż to za osobliwe perpetuum mobile, którego machina już od pierwszych taktów porywa nas w swoisty przekładaniec, w którym w tempie allegro zmieniamy liczne lokacje i głównych prowadzących ten niebezpieczny, często śmiercionośny taniec.
I już, gdy wydaje nam się, że łapiemy zadyszkę, dostajemy chwilę wytchnienia — senne doświadczenia lewitujących umysłów, zatopione w szeroko pojętej pętli czasu, z próbą odpowiedzi na najistotniejsze pytania, w tym o sens istnienia.
Z pozoru chaos zaczyna układać się w małe trybiki tej machiny, przeplatając rzeczywistość jak w kalejdoskopie. Nieraz zobaczymy w nim krzywe lustro znanych wydarzeń ze świata polityki, uśmiechniemy się do siebie i docenimy humor oraz ogrom wyobraźni autora w świecie SF.
Czy da się zapanować nad tym tańcem — i czy dasz się zaprosić?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI już, gdy wydaje nam się, że łapiemy zadyszkę, dostajemy chwilę wytchnienia — senne doświadczenia lewitujących umysłów, zatopione w...
Autor bez zbędnych frazesów, od pierwszych wersów wciąga nas w wir akcji. Nie ma czasu na nudę. Dynamiczna akcja: Szybkie zmiany lokalizacji i niespodziewane zwroty akcji (np. przemiana ofiary w myśliwego) utrzymują napięcie. Nie jest to jednak zwykła powieść akcji. Refleksje nad naturą szczęścia, władzy i wolnej woli nadają jej głębi intelektualnej. Połączenie twardych realiów pracy agentów MI6 z metafizycznymi poszukiwaniami „Duchów” i „Niewidzialnych” tworzy unikalny klimat.
Co dodatkowo przysparza tej książce "fajności" jest dystans autora do swojego dziela. Doświadczony czytelnik wychwyci szelmowskie mrugnięcie okiem twórcy, ukryte sporadycznie w zawilych i czasami zabawnych zwrotach akcji czy zotych myślach bohatera. Czyta się świetnie, z zapartym tchem, od deski do deski. Szczerze polecam - Wojciech Bromowicz
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGorąco polecam!!!
Gorąco polecam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę tę wyróżnia z jednej strony dynamiczna, momentami sensacyjna akcja, z drugiej refleksja o niemal filozoficznym charakterze. Całość tworzy oryginalną i wciągającą mieszankę, która potrafi zaskoczyć na wielu poziomach.