Historie prawdziwe i Nie - political fiction

Okładka książki Historie prawdziwe i Nie - political fiction autora Zbysław Ciszyński, 9788383085401
Okładka książki Historie prawdziwe i Nie - political fiction
Zbysław Ciszyński Wydawnictwo: Wydawnictwo Poligraf kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2026-03-20
2026-03-20

Kup Historie prawdziwe i Nie - political fiction w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historie prawdziwe i Nie - political fiction

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historie prawdziwe i Nie - political fiction

Cóż to za osobliwe perpetuum mobile, którego machina już od pierwszych taktów porywa nas w swoisty przekładaniec, w którym w tempie allegro zmieniamy liczne lokacje i głównych prowadzących ten niebezpieczny, często śmiercionośny taniec.

I już, gdy wydaje nam się, że łapiemy zadyszkę, dostajemy chwilę wytchnienia — senne doświadczenia lewitujących umysłów, zatopione w szeroko pojętej pętli czasu, z próbą odpowiedzi na najistotniejsze pytania, w tym o sens istnienia.

Z pozoru chaos zaczyna układać się w małe trybiki tej machiny, przeplatając rzeczywistość jak w kalejdoskopie. Nieraz zobaczymy w nim krzywe lustro znanych wydarzeń ze świata polityki, uśmiechniemy się do siebie i docenimy humor oraz ogrom wyobraźni autora w świecie SF.

Czy da się zapanować nad tym tańcem — i czy dasz się zaprosić?

Autor bez zbędnych frazesów, od pierwszych wersów wciąga nas w wir akcji. Nie ma czasu na nudę. Dynamiczna akcja: Szybkie zmiany lokalizacji i niespodziewane zwroty akcji (np. przemiana ofiary w myśliwego) utrzymują napięcie. Nie jest to jednak zwykła powieść akcji. Refleksje nad naturą szczęścia, władzy i wolnej woli nadają jej głębi intelektualnej. Połączenie twardych realiów pracy agentów MI6 z metafizycznymi poszukiwaniami „Duchów” i „Niewidzialnych” tworzy unikalny klimat.
Co dodatkowo przysparza tej książce "fajności" jest dystans autora do swojego dziela. Doświadczony czytelnik wychwyci szelmowskie mrugnięcie okiem twórcy, ukryte sporadycznie w zawilych i czasami zabawnych zwrotach akcji czy zotych myślach bohatera. Czyta się świetnie, z zapartym tchem, od deski do deski. Szczerze polecam - Wojciech Bromowicz

Gorąco polecam!!!

Książkę tę wyróżnia z jednej strony dynamiczna, momentami sensacyjna akcja, z drugiej refleksja o niemal filozoficznym charakterze. Całość tworzy oryginalną i wciągającą mieszankę, która potrafi zaskoczyć na wielu poziomach.

Gorąco polecam!!!

4 użytkowników ma tytuł Historie prawdziwe i Nie - political fiction na półkach głównych

Cytaty z książki Historie prawdziwe i Nie - political fiction

Zbysław Ciszyński Historie prawdziwe i Nie - political fiction Zobacz więcej