Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione

Okładka książki Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione autora Marcin Kaczyński, 9788379778348
Okładka książki Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione
Marcin Kaczyński Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ATUT biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2026-01-30
2026-01-30

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione

Tę książkę napisało samo  życie wypadek samochodowy pod Górą św. Anny. W jednej chwili życie, studenta geografii, zmieniło się o 360 C. Od 18 lat pan Marcin Kaczyński jest osobą sparaliżowaną rusza tylko głową. W swojej publikacji ukazuje czytelnikom, jaką drogą musiał przejść i czym musi się zmagać każdego dnia. Pokazuje w niej niezłomną walkę ze swoimi słabościami. Duża część w publikacji autor, poświęca szeroko pojętej rehabilitacji. Gdzie walczy o swoją sprawność, by być jak najbardziej samodzielny i niezależny. Ta książka jest również wyrazem wdzięczności osobom, które pomogły panu Marcinowi zaraz po wypadku i czy nią to po dzień dzisiejszy. Dla mnie ta publikacja jest pewnego rodzaju świadectwem, a zarazem poradnikiem jak nie załamać się w ciężkich chwilach życia. Ale także, by każdego dnia walczyć o swoją sprawność organizmu. Książkę kieruje do wszystkich osób, które przeżyły wypadek lub chorobę, niech ta publikacja da wam siłę do działania. Że niepełnosprawność przyjść w każdym momencie naszego życia.

Książka pokazuje, jak ludzie nie zwracają uwagi na problemy ludzi niepełnosprawnych, kiedy samemu można góry przenosić... To jest przykre...

Jedyny plus, że książkę się czyta szybko, bo jest prostym językiem pisana. Chociaż ciągle odnośniki są irytujące i wybijają z rytmu czytania

Książka pełna utyskiwań... Ludzie pełnosprawni mają problemy u lekarzy, w autobusach i tramwajach... Nie od dzisiaj lekarze olewają sprawy, kierowcy i motorniczy są chamscy... To nie są problemy od wczoraj, one trwają latami (!)...

Z uwagą przeczytałem tę niezwykłą historię, napisaną ścisłym wartkim językiem, cenną w równej mierze dla każdego, ale czy może być inaczej, skoro autor nie teoretyzuje, lecz pisze o własnej bolesnej egzystencji, jaką wiedzie wskutek paraliżu po wypadku samochodowym. To absolutnie szczere dzieło nie omija żadnego z aspektów tworzących jego obecne czasy, pisze o wszystkim i wyczerpująco, a co nieczęste robi to z naturalnością. Widzimy więc przedstawioną z pozycji inwalidzkiego wózka bolesną drogę, dotkliwy człowieczy los, trudną pochwałę życia, z której każdej strony niezmiennie prześwieca niegasnąca wola trwania. Mam nieodparte wrażenie, że autor swoją otwartością wprawia w zakłopotanie, porusza i wstrząsa nami ludźmi dwudziestego pierwszego wieku, w którym powiedziano już wszystko i wszystko pokazano, a jednak nie do końca. Przykuty do łóżka, nieczujący materaca pod plecami Marcin Kaczyński pokazuje coś nowego: tchnącą prostolinijnością, a nawet dowcipem opowieść o własnym bycie, choć cena tego wyznania jest gigantyczna, ogromna, wielka, stanowi ją bowiem kalectwo pozwalające jedynie na ruchy głową i mimo że dokonywane w ten sposób czyny nie mają w sobie nic spektakularnego, to piękne myśli i słowa już tak, czego dowodem są właśnie te dramatyczne wspomnienia młodego mężczyzny, nie licząc jednej zasadniczej cech, jakże podobnego do swych rówieśników, chociaż swoje kolejne lata przechodzi on, jakby były snem, na szczęście dla nas zachowanym, na kartach tej książki.

20 użytkowników ma tytuł Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione

Dodaj cytat z książki Ruszam głową. Moje życie z tetraplegią / wydanie II poprawione