Guślarz

2025-05-01

Kup Guślarz w ulubionej księgarnii

Oceny książki Guślarz

OPINIE i DYSKUSJE o książce Guślarz

Nie ma nic gorszego niż zaniechanie w dobrej sprawie. Właśnie poprzez ciąg niezaistniałych zdarzeń, które mogłyby zniweczyć dalsze losy, dochodzi do niewyobrażalnej tragedii podczas prób nad inscenizacją prób do „Dziadów” Mickiewicza. Wystarczyłoby żeby jedne ogniwo w łańcuchu możliwych rozwiązań zmieniło swój kurs a nadal grupa płockich licealistów snułaby plany na przyszłość. Naszprycowany cała tablicą Mendelejewa (bez jego wiedzy i zgody) niegroźny wcześniej dla otoczenia i zakompleksiony przy okazji młody człowiek, zamienia się w najstraszliwszego kata i przy pomocy siekiery odbiera życie bezbronnym nastolatkom. Można tylko sobie wyobrazić nie czytając książki, jak tragedia wpływa na ich rodziny, na każdego kto był im bliski. Poruszone jest miasto a reakcja sięga samej góry. Jak to w bezpiecznym wydawać by się mogło kraju, może dojść do czegoś takiego. Przecież to nie Londyn ani Paryż. U nas nikt nie ścina głów! Ale głowy muszą polecieć na szczęście tylko dosłownie. Masa zaniedbań i przymykanie oczu na ruchy wpływowych ludzi i środowisk to tylko pożywka do lewych interesów gdzie czyjaś korzyść musi być okupiona krzywdą kogoś innego. Tak już skonstruowany jest ten świat. I tak jest właśnie w tej książce, gdzie dwie przeciwległe siły ścierają się ze sobą i chcą przechylić szale na swoją korzyść. Która ze stron wróci z tarczą czy na tarczy, będzie trzeba poczekać do końca bo pieniądze i wpływy od zawsze były wstanie uchronić i ocalić najgorszych morderców i ludobójców. Czy powtarzając za Niemenem „dobrych ludzi jest więcej” i przede wszystkim czy mają więcej determinacji i sprytu, trzeba będzie przekonać się samemu i przyjrzeć się z boku z bezpiecznej odległości. Myślę, że poświęcony czas na pewno nie będzie zmarnowany a przy okazji skłoni do refleksji nad tym, żeby umieć działać wtedy kiedy sytuacja tego wymaga, bo czasami tak niewiele trzeba, żeby odwrócić koleje losu. A trywializując - co się stanie to się już nie odstanie i jak z tym żyć.

Rewelacyjna pozycja polecam

Rewelacyjna pozycja polecam

Chyba naprawdę Coben może czuć się zagrożony. Rewelacyjna pozycja. Rozwój akcji przypomina śnieżną kulę, ale i tam zakończenie powali wszystkich na kolana. W 2026 roku przypada Narodowe Czytanie Dziadów Mickiewicza. Lektura jak najbardziej na czasie. Polecam wszystkim

14 użytkowników ma tytuł Guślarz na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Guślarz na półkach dodatkowych

Mariusz Nowak
Mariusz Nowak
Nie każda książka zawiera dedykację. Moją pierwszą powieść zadedykowałem wszystkim, którzy służą społeczeństwu i ojczyźnie pracując w więzieniach i aresztach śledczych. To ważne, bo odbiór społeczny funkcjonariuszy jest niestety negatywny, a w mojej ocenie powinno być odwrotnie. Cały czas pokutuje przeświadczenie, że Służba Więzienna to aparat ucisku. To straszne! O tym jak ciężki jest to kawałek chleba przekonałem się, pracując za murami ponad 20 lat. Moja powieść jest swego rodzaju podpisem na obiegówce, którą musiałem wypełnić opuszczając ostatni raz Zakład Karny w Płocku O książce "Wampir z Parowy"

Cytaty z książki Guślarz

Mariusz Nowak Guślarz Zobacz więcej