Test na szpiega

hobby
2026-01-28
2026-01-28
Maciej Nowak-Kreyer

Kup Test na szpiega w ulubionej księgarnii

Oceny książki Test na szpiega

OPINIE i DYSKUSJE o książce Test na szpiega

1918

Czy kiedykolwiek marzyło Ci się, aby sprawdzić, czy masz w sobie zadatki na tajnego agenta? Takiego z chłodną głową, bystrym okiem i umysłem, który nie daje się zwieść pozorom?

„Test na szpiega” Joela Jessupa to książka nie opowiada jednej linearnej historii, a mimo to wciąga jak dobra sensacja. Jest to zbiór łamigłówek, szyfrów i zagadek logicznych, które od pierwszych stron stawiają Cię w roli rekruta na superszpiega. I przyznam, że dałam się wciągnąć w tę zabawę szybciej, niż się spodziewałam.

Autor bawi się formą i każde zadanie jest jak osobna misja. Raz musisz rozwiązać zagadkę klepsydry, innym razem wyśledzić tajnych obserwatorów, odnaleźć ukryte kamery, odczytać zaszyfrowane wiadomości albo zdemaskować zdrajcę.

Podoba mi się to, że te zagadki nie są „na jedno kopyto”. Jedne sprawdzają logiczne myślenie, inne spostrzegawczość, jeszcze inne cierpliwość i zdolność łączenia faktów. Czuć, że naprawdę ktoś tu pomyślał o tym, żeby nie tylko dać odbiorcy rebusy do odhaczenia, ale stworzyć spójne doświadczenie - coś pomiędzy rozrywką a intelektualnym wyzwaniem.

Nie będę udawać, że wszystko rozwiązywałam od razu. Były momenty frustracji, było odkładanie książki „na chwilę”, żeby wrócić z nową energią. I dokładnie o to w tej książce chodzi. Ona testuje Twój spryt, ale też Twoją wytrwałość. Sprawdza, czy nie poddasz się przy pierwszej trudniejszej zagadce.

Styl? Prosty, klarowny, bez zbędnych ozdobników. To nie jest literatura piękna, tylko narzędzie do zabawy umysłem. I w tej roli „Test na szpiega” sprawdza się świetnie. To idealna propozycja na wieczór bez scrollowania telefonu, na przerwę od klasycznych fabuł albo jako prezent dla kogoś, kto kocha łamigłówki i wyzwania.

Ocena: 8/10 - i jeśli lubisz książki, które angażują Cię aktywnie, a nie tylko prowadzą za rękę przez historię, to „Test na szpiega” jest dla Ciebie. A jeśli zawsze chciałeś(-aś) sprawdzić, czy nadajesz się na superszpiega - cóż, ta książka da Ci na szczerą odpowiedź.

6 użytkowników ma tytuł Test na szpiega na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Test na szpiega

Cytaty z książki Test na szpiega

Dodaj cytat z książki Test na szpiega