- hobby
- Murdle (tom 2)
- Murdle: Volume 2, 100 Elementary to Impossible Mysteries to Solve Using Logic, Skill, and the Power of Deduction
- 2024-12-11
- 2024-12-11
- Paulina Kielan
Znów możesz asystować mu podczas rozwiązywania zagadek kryminalnych. Użyj swoich szarych komórek, zbadaj wskazówki, przesłuchaj świadków i uzupełnij diagramy. Odkryj, kto, jak, gdzie i dlaczego popełnił zbrodnie.
W tym tomie poznasz mroczne sekrety pewnych wysp, rozwikłasz zagadkę tajemniczego uczonego i zbadasz nawiedzone ziemie Drakonii. Jeśli się odważysz…
Uruchom bezwzględną potęgę logiki w walce ze złem!
Kup Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji
Połam sobie głowę!
Odkąd sięgam pamięcią, zawsze lubiłam wszelkiego rodzaju rozrywki umysłowe – krzyżówki, rebusy, kalambury, logogryfy, pantropy… Szybko też – bo już w dzieciństwie – frajdę zaczęło mi sprawiać układanie zadań szaradziarskich (czym hobbystycznie zajmuję się od czasu do czasu i dzisiaj). Znacznie później dowiedziałam się z publikacji naukowej, że tego rodzaju działalność ma znakomity wpływ na funkcjonowanie mózgu. A ponieważ jestem także fanką kryminałów, z radością sięgnęłam po książkę „Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji”.
Jak dowiadujemy się z tytułu, mamy tutaj do rozwiązania aż sto zagadek. Naszym zadaniem jest przy każdej z nich odpowiedzieć na pytania: kto zabił, czym to zrobił, gdzie się to stało. W każdym rozdziale opisano podejrzanych oraz możliwe miejsca i narzędzia zbrodni. Do tego mamy również podane poszlaki, wskazówki (niektóre w formie zaszyfrowanej) i dowody rzeczowe, a przy trudniejszych zagadkach – zeznania. Po przeanalizowaniu danych wystarczy wziąć do ręki ołówek, wypełnić diagram i wyciągnąć logiczne wnioski. Nie trzeba szperać w encyklopediach czy internecie, co niestety często zabiera nam czas przy rozwiązywaniu krzyżówek lub rebusów. Nie trzeba mieć też specjalistycznej wiedzy kryminalistycznej.
Zadania podzielone są według stopnia trudności – dla adeptów, dla wtajemniczonych, dla mistrzów dedukcji oraz dla niedoścignionych geniuszy. Na końcu książki znajdują się dodatkowe podpowiedzi oraz rozwiązania, dzięki którym możemy sprawdzić swój tok rozumowania oraz efekt naszego amatorskiego „śledztwa”.
Zagadki są ponadto zróżnicowane tematycznie – odwiedzimy rozmaite miejsca, poznamy niebanalnych bohaterów (co prawda podejrzanych o zbrodnię, ale nie wszyscy okażą się winni) i ciekawe historie.
Przyznam, że choć na pierwszy rzut oka zadania wydają się proste – wszak wystarczy tylko wypełnić diagram według podanych informacji – to rozwiązania nie zawsze są takie oczywiste. Czasem naprawdę trzeba dłużej pogłówkować, ale im trudniejsza zagadka, tym przecież większa satysfakcja z jej rozwikłania! Gdyby było zbyt łatwo, po prostu mogłoby się nam to szybciej znudzić.
Autor niniejszej publikacji, G.T. Karber, miał świetny pomysł – każdy z nas może się wcielić w rolę detektywa i poćwiczyć logiczne myślenie. Dodatkowym atutem jest to, że książka wydana jest bardzo estetycznie – poszczególne elementy „śledztwa” opatrzone są symbolami, które później widnieją w diagramach. Dzięki tej przejrzystości nie pogubimy się w przypisywaniu danych do osób, miejsc i narzędzi.
Lubicie zagadki kryminalne? Bez wahania sięgnijcie po tę książkę! Będziecie mogli – wzorem Herkulesa Poirota – rozwiązywać je, używając wyłącznie swoich „małych szarych komórek”.
Aleksandra Dolęga-Mazur
Wyróżniona opinia książki Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji
Lubicie rozwiązywać zagadki i pobudzać swoje szare komórki? Jeśli tak, ta pozycja jest zdecydowanie dla Was! Przedstawiam Wam drugi tom serii „Murdle”, czyli kolejne 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, dedukcji oraz wiedzy! Ci z Was, którzy mieli okazję poznać Detektywa Logico przy pierwszej części, tym razem również się nie zawiodą! Autor książki prowadzi nas przez wydarzenia z życia Detektywa, które przerywają kolejne morderstwa. Kto zabił, gdzie i czym? Musimy odgadnąć sami, aby móc dalej podążać wraz z Logico przez Drakonię, Bahamy oraz inne wyspy i miejsca na mapie świata. Co potrzebujemy do rozpoczęcia śledztwa? Bystry umysł, ołówek oraz parę wskazówek, które w zależności od poziomu trudności zagadki, mogą przybrać formę poszlak, zeznań, a czasami nawet zaszyfrowanych zapisów detektywa i osób uczestniczących w danej scenie. Książka dzieli się na cztery rozdziały, które odpowiadają poziomowi trudności rozwiązywanych zagadek. Na początku czytelnik jest adeptem i rozwija swoje umiejętności, aby przechodząc przez etapy wtajemniczonego i mistrza dedukcji, stać się niedoścignionym geniuszem. Co w sytuacji, gdy jakaś zagadka okaże się dla nas za trudna? Na końcu książki autor przygotował dla nas wskazówki, które mogą pomóc nam w rozwiązaniu. Warto jednak na początek samemu spróbować dojść do sedna, a pomóc potraktować jako ostateczność. Jakie są moje odczucia wobec tej pozycji? Świetne! Już dawno polowałam na pierwszą część i byłam bardzo zafascynowana tym, że ktoś wreszcie stworzył pozycje, w której sama będę mogła zabawić się w śledczego. Co zabawne, w momencie, gdy w końcu kupiłam tom 1, otrzymałam informacje, że będę miała przyjemność przyjemność otrzymać tom 2 w ramach współpracy z wydawnictwem, a zatem miałam okazję przetestować oba tomy praktycznie jednocześnie. Pierwsza część książki poszła mi dość sprawnie i łatwo. Przy trudniejszych poziomach zdarzało mi się sięgać po wskazówki, a nawet siedzieć nad jedną zagadką dość długo, ale satysfakcja z rozwiązania problemu, gwarantowana. Podsumowując, polecam tą pozycje każdemu, kto lubi klimat zagadek, a zatem wszystkich czytelnikom kryminałów!
Oceny książki Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji
461 użytkowników ma tytuł Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji na półkach głównych- Chcę przeczytać 322
- 2024 3
- 2025 3
- Kryminały 2
- Do kupienia 2
Tagi i tematy do książki Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji
Czytelnicy Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji przeczytali również
Cytaty z książki Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji
Z racji wywrotowej natury swojej misji Logico udawał się na posiedzenie Komitetu Narodów z prywatną eskortą. Ktoś próbował go zamordować, ale na szczęście dla detektywa zamiast niego uśmiercił kierowcę (ten miał mniej szczęścia).

Opinie i dyskusje o książce Murdle. Tom 2. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji
Fajny pomysł, ale po pewnym czasie już się nudzi.
Fajny pomysł, ale po pewnym czasie już się nudzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety tę część rozwiązywało się mniej przyjemnie przez błędy, które pojawiły się przy kilku zagadkach - co widzę, że zauważyli inni czytelnicy.
Pomijając to, mikrofabuła w tej części jak najbardziej mi się podobała, podejmowałam też próby rozwiązania tych dodatkowych zagadek - z mniejszym lub większym sukcesem.
O ile będzie kolejna cześć - a tak się zapowiada - to nie wiem czy po nią sięgnę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez to przy zagadkach, gdzie szukanie rozwiązania zajmowało więcej czasu i nie było takie oczywiste, zastanawiałam się, czy to ja źle robię, czy to kolejny błąd.
Pomijając to, mikrofabuła w tej części jak najbardziej mi się...
Ogromne rozczarowanie z powodu błędów technicznych uniemożliwiających rozwiązanie zagadek nr 82 i nr 83. Nie cierpię odwalania fuszerki a tutaj to właśnie miało miejsce i skutecznie mnie zniechęciło do kontynuowania tej pozycji. Autor sam się zamotał albo winę ponoszą tłumacze/korekta. Jeszcze gdyby to były jakieś drobne, nic nieznaczące błędy to może przymknęłabym na to oko, ale w tym przypadku mamy do czynienia z wielbłądami:
* zagadka nr 82 -w poszlakach i wskazówkach wspomniano, że "cyfra znaczącą podejrzanego marzącego o zasiadaniu w parlamencie wiązała się z przywództwem" - według dowodu rzeczowego to 1, tymczasem ta cyfra wychodzi u dwóch podejrzanych (a powinna u jednego) a finalnie w rozwiązaniu zagadki przypisana jest osobie, której wyszła kompletnie inna cyfra (7),to wpływa na błędne przypisanie motywu; nie da się rozwiązać tej zagadki prawidłowo i bez rzuconej wskazówki, nie da się przypisać narzędzia, miejsca i motywu do 3 osób! do tego jeszcze kolejne niedopracowanie - brak numeracji pokojów w diagramie;
* zagadka nr 83 - złe rozwiązanie, znowu zagadki nie da się rozwiązać, bo z zeznań wynika, że wszyscy czterej podejrzani mówią prawdę! tymczasem rozwiązanie wskazuje nam mordercę, ale nie jest to spójne z poszlakami i wskazówkami, bo jeśli ta osoba kłamie to narzędzie zbrodni leży w miejscu do którego przypisana była kompletnie inna osoba (Tyciek Taupe mordercą, więc pamiątkowa podkładka pod kubek powinna leżeć w wieży strażniczej - skoro on jest winny i kłamie, tylko że wieża przypisana jest do osoby z czarnymi oczami a nią nie jest Tyciek, który ma niebieskie oczy tylko Superfan Smoky).
Po tych zawirowaniach i to jedna zagadka po drugiej nic dziwnego, że skończył mi się zapał do kontynuowania przygody z tą pozycją. Pomieszanie z poplątaniem. Pierwszą część Murdle oceniłam 8/10, dobrze się przy niej bawiłam i tam takich wielbłądów nie było. Zamierzam być obiektywna i skoro Miaudle oceniłam 1/10 za fuszerkę i błędy to Murdle 2 podzieli los tej pozycji. Takich kwiatków nie mogę zaakceptować. Czuję rozczarowanie z powodu straconego czasu na te dwie zagadki i straconych pieniędzy. Nie wykluczam, że w przyszłości jeszcze wrócę do tej pozycji w celu jej dokończenia i sprawdzenia czy znalazło się w niej więcej błędów. Ode mnie 1/10, nie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW zadaniu 83 jest błąd, ponieważ wszyscy mówią prawdę! Jeżeli zrobimy tak, jak głosi odpowiedź na końcu, to wyjdzie na to, że "sprawca" mówił prawdę, a co za tym idzie, nie jest tym mordercą!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUżyłam logiki oraz wiedzy i moje szare komórki ogłosiły protest. Przeczytałam w jednej z zagadek, że któryś z podejrzanych przyniósł m3 złota. Wiecie ile waży taki sześcian? 19300 kg. Tak twierdzi internet, a ja niekoniecznie bym się z nim spierała, skoro wiem, ile waży m3 wody. I wiem, że litr wody waży tak mniej więcej 20 razy mniej niż litr złota. Zatem w jaki sposób ktoś mógł wnieść taką masę. No, proszę, są jakieś propozycje? Liczyłam na to, że jest to podstęp autora służący wyeliminowaniu jednej z możliwości. Niestety, okazało się, że ta kostka stała w jednym z pomieszczeń i była to informacja istotna, aby odnaleźć sprawcę zbrodni. Hmm… Pokażcie mi strop, który wytrzyma takie obciążenie na m2. Poddałam i stwierdziłam, że poszukam innych zagadek, które nie będą, aż tak wymagające dla mojego intelektu. Nie mówiąc już o tym, że nie przypadł mi do gustu styl w jakim Murdle są napisane. To po prostu nie moja bajka. Nie odważę się polecić.
Użyłam logiki oraz wiedzy i moje szare komórki ogłosiły protest. Przeczytałam w jednej z zagadek, że któryś z podejrzanych przyniósł m3 złota. Wiecie ile waży taki sześcian? 19300 kg. Tak twierdzi internet, a ja niekoniecznie bym się z nim spierała, skoro wiem, ile waży m3 wody. I wiem, że litr wody waży tak mniej więcej 20 razy mniej niż litr złota. Zatem w jaki sposób...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDetektyw Logico po raz kolejny przychodzi z zagadkami kryminalnymi. Tym razem możemy odkryć tajemnice okolicznych wysp oraz historie Drakonii. Jednocześnie rozwiązywanie kolejnych zagadek może zaprowadzić Logico w niebezpieczne miejsca, z których wyciągnąć go mogą jedynie przyjaciele… i my.
Jak ja lubię logiczne myślenie… i kryminały. Może i nie ma tutaj wykwintnych zbrodni i niezwykłych plot twistów, ale i tak daje rozrywkę na kilka wieczorów. Przy każdej zagadce, mamy inne intrygujące postacie, narzędzia, miejsca, a z czasem również zeznania światków i motywy. Co prawda bardziej wciągnęło mnie rozwiązywanie diagramów niż historia, ale i tak dobrze się bawiłam.
Jeżeli chcecie pobudzić szare komórki i lubicie logiczne myślenie, książki z serii Murdle, jak najbardziej są wskazane.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak ja lubię logiczne myślenie… i kryminały. Może i nie ma tutaj wykwintnych...
co jeśli komuś jest mało zagadek kryminalnych? 🔍 Nie musicie się martwić, bo „Murdle tom 2” zapewni Wam kolejne 100!
🔍
Mamy tu kontynuację historii detektywa Logico, który nieustannie rozwiązuje zagadki, a my wraz z nim. Pojawiają się inne dowody rzeczowe: plan labiryntu ogrodowego, powiązania numerologiczne, rejestr próbek oraz mapę Wolnej Republiki Drakonii. Tak jak i w pierwszym tomie, tak i tutaj jest podział na adeptów, wtajemniczonych, mistrzów dedukcji i niedoścignionych geniuszy. Każdy z nich składa się po 25 zagadek. Cześć bohaterów ponownie się pojawia, jednak mamy też tu całkowicie nowe osoby.
🔍
Jestem pod wrażeniem ogromnej pomysłowości skonstruowania zagadek, a także historii obleczonej humorem. Myślę, że ta książka zapewnia świetną rozrywkę, zarówno dla jednej osoby, jak i rodziny czy znajomych. Bo kto powiedział, że zagadki trzeba samemu rozwiązywać?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🔍
Dla osób niewprawionych w tego typu pozycje, Murdle pewnie będzie ciekawa, natomiast trzeba wiedzieć, z czym się ma do czynienia. Bowiem mamy tutaj sto niemal identycznych zagadek typu sudoku, które różnią się jedynie liczbą kratek i w pewnym sensie sposobem pozyskiwania informacji, gdzie jaka kratka powinna zostać zaznaczona/wykluczona. Cała gra zresztą na tym polega - na zaznaczaniu i wykluczaniu, na tym niemal opiera się cała dedukcja i wnioskowanie. Przedmioty, osoby i miejsca są abstrakcyjne, podobnie jak fabuła, nie ma sensu rozważać tego jako faktyczne rozwiązywanie jakichś morderstw, bo wszystkie nazwy, lokacje, narzędzia sprawiają wrażenie całkowicie losowych.
Więc jako "sudoku z fabułką trochę na siłę" - tak.
Jako sposób na satysfakcjonujące pobudzenie mózgu poprzez myślenie na różne sposoby, doszukując się powiązań, wykluczeń i logicznych wyjaśnień - totalnie nie.
Potraktujcie to po prostu jako "100 trochę innych sudoku z czterema poziomami trudności", nie oczekujcie od tej książki tego co obiecuje na okładce, a będziecie zadowoleni.
PS. Wskazówki są beznadziejne, po prostu ujawniają znikąd część rozwiązania. Tak jakbyście rozwiązywali sudoku, a we wskazówce dostalibyście konkretną liczbę w konkretnej kratce. Z drugiej strony nie ma tutaj żadnego głębszego wnioskowania, więc w sumie sam nie wiem, co miałoby się w tych wskazówkach innego znaleźć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tospoko na nudę i mega szybko się robi te zadania polecam.
spoko na nudę i mega szybko się robi te zadania polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajna interaktywna książka
Bardzo fajna interaktywna książka