King Spawn tom 1

Okładka książki King Spawn tom 1 autora Javier Fernandez, Sean Lewis, Todd McFarlane, Thomas Nachlik, 9788397585041
Okładka książki King Spawn tom 1
Sean LewisTodd McFarlane Wydawnictwo: Studio Lain Cykl: King Spawn (tom 1) Seria: Spawn komiksy
komiksy

Fabularnie słabiutko a rysunki jak na spawna również bez szału

Fabularnie słabiutko a rysunki jak na spawna również bez szału

Może i historia nie powala na kolana ale rysunki potrafią urwać łeb z kablami🥰🥰

Może i historia nie powala na kolana ale rysunki potrafią urwać łeb z kablami🥰🥰

Po świetnym Gunslinger Spawn miałem ochotę na więcej Spawna. Wiedziałem, że King Spawn idzie w stronę mroku, cięższego klimatu i mniejszej efektowności, ale kompletnie nie spodziewałem się aż takiej nudy!
Punkt wyjścia brzmi całkiem nieźle: jest przepowiednia, według której Spawn ma zasiąść na tronie i decydować o losach piekielnego (i nie tylko) świata. Problem w tym, że korona może doprowadzić go do szaleństwa. Z drugiej strony, tylko wtedy będzie mógł wskrzesić swoją żonę, czego pragnie bardziej niż czegokolwiek innego. Klasyczny dylemat.
Tyle że Spawn nie jest głupi i bardzo szybko orientuje się, że z każdej strony ktoś czai się w cieniu, gotowy ugrać coś dla siebie przy okazji jego koronacji. Frakcji jest kilka, każdy ma własny interes… i tu zaczyna się problem. Przez kilkaset stron bohater łazi raz w tę, raz we w tę, rozkminia dokładnie ten sam temat i wciąż nie może się zdecydować, czy chce być królem, czy jednak nie. Jak to się dłuży!
Kolejne postacie i stronnictwa zaczynają się ujawniać, ale cały czas kręcimy się wokół jednego wątku, bez realnego posuwania fabuły do przodu. Jasne, klimat jest kapitalnie mroczny, brudny i brutalny, momentami nawet bywa intrygująco, ale wszystko to jest zbyt rozwleczone i przez to traci siłę rażenia.
Wizualnie… no cóż. Dla mnie, w porównaniu z Gunslingerem, to kilka poziomów niżej. Ten styl kompletnie do mnie nie trafia. Owszem, zdarzają się naprawdę rewelacyjne ilustracje, ale przy takiej liczbie stron to raczej nic dziwnego.
Dla mnie to mocny średniak. Zobaczymy, co przyniesie kolejny tom…

Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek

13 użytkowników ma tytuł King Spawn tom 1 na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł King Spawn tom 1 na półkach dodatkowych

Okładka książki Spawn: Battle for the Throne, Part 2 Carlo Barberi, Rory McConville, Todd McFarlane
Okładka książki Haunt Greg Capullo, Jonathan Glapion, Robert Kirkman, Todd McFarlane, Ryan Ottley
Okładka książki King Spawn tom 2 Javier Fernandez, Sean Lewis, Todd McFarlane, Thomas Nachlik
King Spawn tom 2 Javier Fernandez, Sean Lewis, Todd McFarlane, Thomas Nachlik
Okładka książki Spawn: Battle for the Throne, Part 1 Carlo Barberi, Rory McConville, Todd McFarlane
Okładka książki Spawn: Compendium, vol 7 Jason Shawn Alexander, Carlo Barberi, Jon Goff, Rory McConville, Todd McFarlane
Okładka książki Sam and Twitch Compendium #1 Marc Andreyko, Brian Michael Bendis, Luca Blengino, Bing Cansino, Clayton Crain, Luca Erbetta, Paul Lee, Alex Maleev, Todd McFarlane, Angel Medina, Scott Morse, Steve Niles, Rodel Noora, Alberto Ponticelli, Greg Scott, E. J. Su, Jamie Tolagson
Okładka książki Gunslinger Spawn tom 01 (okładka limitowana B) Brett Booth, Adelso Corona, Andrew Dalhouse, Kevin Keane, Todd McFarlane, Thomas Nachlik, Ivan Nunes, Tom Orzechowski, Von Randal, Philip Tan
Todd McFarlane
Todd McFarlane
Todd McFarlane urodził się w Calgary w Kanadzie. Jego historia z profesjonalnym komiksem zaczęła się w 1984 roku, kiedy podpisał kontrakt z firmą Marvel. Stał się jednym z czołowych rysowników, pracując przy takich komiksowych sławach jak The Incredible Hulk, Spider-man, X-Men. Tam dał o sobie znać charakterystyczny styl rysunku, który wzbudził kontrowersje. Todd był jednym z twórców Image Comics, gdzie ruszył jego autorski komiks pt. Spawn, który zadebiutował w 1992 roku. Dzieło spotkało się z ogromnym zainteresowaniem, sprzedając się w liczbie 1,7 miliona egzemplarzy. W 1994 roku, McFarlane stworzył firmę McFarlane Toys, zajmującą się produkcją zabawek. Produkuje nie tylko zabawki na licencjach Image Comics, ale i wielu innych firm. W 1997 roku, ruszyła produkcja filmu Spawn, który okazał się hitem, pozwalając zarobić wytwórni i Toddowi 50 milionów dolarów w 19 dni. Todd jest również autorem teledysku do utworu grupy Pearl Jam pod tytułem "Do the evolution" oraz teledysku grupy Korn "Freak on a leash".

Okładka książki Władza absolutna: Pozbawieni mocy Dan Mora, Mark Waid
Władza absolutna: Pozbawieni mocy Dan Mora, Mark Waid
Okładka książki Superman - Action Comics: Supergwiazdy Jason Aaron, Eddy Barrows, Eva De La Cruz, Romulo Fajardo Jr., Gavin Guidry, Rex Lokus, Danny Miki, Inaki Miranda, Patricia Mulvihill, John Ridley, Rainbow Rowell, Gail Simone, John Timms, Cian Tormey, Jonas Trindade, G. Willow Wilson
Okładka książki Your Forma tom 1 Mareho Kikuishi, Yoshinori Kisaragi
Your Forma tom 1 Mareho Kikuishi, Yoshinori Kisaragi
Okładka książki Batman: Mroczne więzienia Jorge Jimenez, Tomeu Morey, Chip Zdarsky
Batman: Mroczne więzienia Jorge Jimenez, Tomeu Morey, Chip Zdarsky

Cytaty z książki King Spawn tom 1