Nieznajomi

2025-10-29
2025-10-22

Kup Nieznajomi w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Nieznajomii

Życzliwa twarz kontra potworne intencje

913 759 46

Oceny książki Nieznajomi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nieznajomi

Wciągająca, zaskakująca i przerażająca, że takie sytuacje potrafią mieć miejsce 😔

Bardzo wciągająca, fajnie napisana, jak każda książka p. Izabeli. Temat społecznie bardzo ważny, historia napisana w sposób interesujący, akcja rozgrywa się dynamicznie. Historia jest wielowątkowa, ale nie w przesadzony sposób. Jesteśmy w stanie bez problemu podążać za bohaterami. Na początku delikatnie irytowała mnie postać głównej bohaterki, jednak z każdą przeczytaną kartką zyskiwała moją sympatię. Bardzo dobra pozycja, którą powinna przeczytać każda kobieta, nie tylko fanka kryminałów.

Uważaj, by nie podejść zbyt blisko,
bo możesz zobaczyć rzeczy,
których wcale nie chcesz oglądać.

Greta po rozwodzie stara ułożyć sobie wszystko na nowo. Pewnego dnia zauważa że do starego domu wprowadziło się starsze małżeństwo.
Pewnego dnia z poddasza słychać krzyki, kobieta postanawia sprawdzić. Wchodząc do starego domu, myślała że ktoś się włamał. Odkrywa że ktoś zamieszkuje na poddaszu.
Przecież tu mieszka tylko starsze małżeństwo …
Greta konfrontuje się z sąsiadami jednak ci ją zbywają.

Jaką tajemnicę skrywają nowi lokatorzy?

Po książki autorki zawsze chętnie sięgam, styl, twist i świetnie budowanie ciekawości czytelnika. Czytając tą książkę miałam wrażenie że już gdzieś coś podobnego słyszałam, miałam rację. Niestety nie zdradzę wam skąd wiem, nie będę wam spojlerowac. Książka definitywnie warta uwagi, autorka idzie jak zwykle z duchem czasu.

Uważaj, by nie podejść zbyt blisko,
bo możesz zobaczyć rzeczy,
których wcale nie chcesz oglądać.

Niby treść wciąga, ale to wszystko tak mało realne.

Niby treść wciąga, ale to wszystko tak mało realne.

książka na początku była super ciekawa, wciągająca. plot twist był taki, który przeszedł mi przez myśl, ale końcowo nie spodziewałam się go, bo lekko różnił się od tego który zakładałam. to co mi się najbardziej nie spodobało, to nie wyjaśnienie niektórych wątków. albo przeoczyłam, albo jeden z wątków był nie dokończony. sam pomysł był naprawdę ciekawy i fabuła mi się podobała, jednak małe zastrzeżenia mam właśnie do końcówki, w której jednak coś mi nie pasuje. dużym końcowym zaskoczeniem był wątek sąsiada. nie zdradzam co się stało, ale nie spodziewałam się tego.
summa summarum ta książka mi się naprawdę podobała i bardzo przyjemnie się czytało.

„Nieznajomi” to książka, która wciąga od pierwszych stron. Napięcie stopniowo rośnie, dzięki czemu cały czas chce się czytać dalej i dowiedzieć, co tak naprawdę się wydarzyło. Duży plus za to, że fabuła nie jest oczywista. Zakończenie było dla mnie zaskoczeniem i naprawdę namieszało. Po takim finale jestem ciekawa, jak bohaterowie poradzą sobie z tym, co się wydarzyło, i jakie piętno to na nich zostawi.

Książką obowiązkowa dla każdej kobiety. I nie ważne czy lubisz romanse, kryminały czy literaturę piękna.
Sama książka jak dla nie majstersztyk. Jest w niej wszystko czego oczekuje od kryminału czyli przede wszystkim warta akcja i nieoczekiwane zwroty akcji. Trzyma w napięciu jak najlepsze imadlo. Jak dla mnie 10/10 Polecam

Pani Janiszewska potrafi w kryminały. Ale to wiemy. Kolejna świetna historia. Do tego mocna i prawdziwa. Obok Grety Dębskiej, kobiety która po rozwodzie mieszka wraz z synem Oskarem. Do domu obok wprowadza się małżeństwo emerytów razem z córką. Kobiecie jednak coś się nie podoba, słyszy wołanie o pomoc dobiegające z domu sąsiadów. Zaczyna prowadzić własne śledztwo. Jednak czy chce dowiedzieć się prawdy? Czy sąsiad a jednocześnie przyjaciel jej męża ma coś wspólnego z zaginięciem młodej dziewczyny Anny Zaręby? A może nowy klient Dębskiej – Zalewski nie jest do końca szczery? Pani Iza potrafi uderzyć w czuły punkt. Wywrócić emocjonalnie trzewia. Przerażające jest to, że odkryta prawda w tej historii jest historią ze świata...
Jaki sekret skrywa Oskar?
Tak wiele pytań... Ale czy Greta chce poznać prawdę?
PS: jak widać, Pandusi też się podoba, w końcu jest kobietą.
#izabelajaniszewska#wydawnictwoczwartastrona#polscyautorzy#czytamypolskichautorów

Tym razem jakoś nie mogłam wczuć się w przedstawioną historię, chociaż po przeczytaniu posłowia faktycznje mrozi krew w żyłach.
Poznajemy historię Grety, która zaintrygowana nowymi sąsiadami postanawia ich prześwietlić (oczywiscie na własną rękę) i nieświadomie rozpoczyna efekt domina nie wiedząc jakie Zło obudziła.
Początkowo zachowanie głównej bohaterki mocno mnie irytowało (na zasadzie: ciekawość to pierwszy stopień do piekła, sama się pcha w gips). Potem było nieco lepiej, ale zakończenie udało mi się niestety przewidzieć już na początku...
Plot twisty niby są, ale wszystko wydawało mi się nieco albo przekombninowane, oderwane od rzeczywistości albo za proste.
Może to nie był mój czas na tę książkę. Może nie potrafiłam w pełni zaangażować się w emocje bohaterów.
Nie mniej jednak miłośnikom gatunku może się spodobać.

Początkowo zachowanie głównej bohaterki mocno mnie...

Ta książka nie tylko zapewnia dużo rozrywki jak na dobry thriller przystało, ale też rzuca światło na pewien ważny, do szpiku kości przerażający temat, którego zgłębienie musiało autorkę wiele kosztować. Posłowie wywołało we mnie zarówno niedowierzanie, jak i strach. To nierealne, do jakiego okrucieństwa zdolni są ludzie. Ogromnie doceniam literaturę fikcji, która jednocześnie szeroko uświadamia, opierając fabułę na faktycznych wydarzeniach.

Miałam wielkie szczęście razem z moim klubem książki porozmawiać z Izabelą Janiszewską na tegorocznych Targach Książki w Poznaniu. Jej ciepła i serdeczna natura postawiła jeszcze większy kontrast do tej powieści i wywołała we mnie ogrom ciekawości co do innych powieści autorki, po które chętnie sięgnę!

Jedną gwiazdkę odejmuję za niedomknięty wątek jednego z bohaterów oraz specyficzną naturę głównej bohaterki (ogromnie wścibska, interesująca się wszystkimi wokół tylko nie tym, czym powinna),która doprowadzała mnie chwilami do szewskiej pasji. Obie kwestie należą do mojej subiektywnej oceny, więc jeśli te tematy nie stanowią dla Was przeszkody w odczuwaniu przyjemności z lektury, to zdecydowanie polecam!

3850 użytkowników ma tytuł Nieznajomi na półkach głównych
709 użytkowników ma tytuł Nieznajomi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nieznajomi

Okładka książki Od słowa do słowa. Rozmowy z pisarzami o świadomości pisania Katarzyna Bonda, Joanna Guzik, Izabela Janiszewska, Marika Krajniewska, Robert Małecki, Anna Matusiak-Rześniowiecka, Malika Tomkiel, Magdalena Witkiewicz, Marcel Woźniak, Tomasz Żak

Cytaty z książki Nieznajomi