ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać211
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać5
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Wypadek

- The Crash
- 2025-10-15
- 2025-10-15
- 2025-01-28
- Elżbieta Pawlik
Koszmar, przed którym ucieka, to nic w porównaniu z tym, dokąd zmierza...
Samotna i ciężarna, Tegan postanawia raz na zawsze zostawić wszystko za sobą. Wyrusza do swojego brata, ale zamiast do bezpiecznego azylu, trafia w sam środek śnieżycy.
Nigdy nie dociera na miejsce.
Z samochodem w śniegu i złamaną kostką Tegan utknęła w głuszy. Pomoc przychodzi niespodziewanie, gdy para nieznajomych zabiera ją do swojego domu.
Jednak coś jest nie tak. Tegan myślała, że czeka na koniec burzy. Nie wiedziała, że wpadła w sidła. Teraz musi zrobić wszystko, by uratować siebie i swoje nienarodzone dziecko.
Bo tym razem nie ma dokąd uciec…
„Zapierające dech w piersiach zwroty akcji i nieustanne napięcie… Wypadek ma wszystko, co powinien mieć doskonały thriller. Nie mogłam – powtarzam – nie mogłam się oderwać!”. TESS GERRITSEN
Kup Wypadek w ulubionej księgarnii
Wypadek
Kolejna bardzo dobra książka autorki. W większości thrillerów psychologicznych problemem jest tempo i rozciągłość opisów emocji, ale nie w przypadku tej pisarki. Fabuła trzyma w napięciu, a rozterki emocjonalne bohaterów tylko je podnoszą. Rysy psychologiczne zostały dopracowane w każdym detalu i prezentują cały wachlarz osobowości, od jednoznacznie dobrych, przez zaburzone, zagubione, po jednoznacznie złe i perfidne.
Oceny książki Wypadek
1880 użytkowników ma tytuł Wypadek na półkach głównych- Przeczytane 1 141
- 2025 75
- 2026 72
- Thriller 12
- Freida McFadden 8

Cytaty z książki Wypadek
Cokolwiek wydaje ci się, że się wydarzyło, zapomnij o tym i podpisz ten cholerny kontrakt dla własnego dobra. Myślałam, że kto jak kto, ale Jackson mi uwierzy i mnie wesprze. Myślałam, że jest przyzwoitym człowiekiem.
Rozwiń ZwińCzas zatrzymuje się na pełną sekundę. Wszystko zamiera. Moment, w którym przód mojego samochodu uderza w drzewo, zdaje się trwać całą wieczność, a maska zgniata się w zwolnionym tempie. Przez ułamek sekundy dostrzegam każdy pojedynczy płatek śniegu wirujący przed przednią szybą. Poduszka powietrzna nadyma się z gracją jak balon.
Czas zatrzymuje się na pełną sekundę. Wszystko zamiera. Moment, w którym przód mojego samochodu uderza w drzewo, zdaje się trwać całą wieczn...
Rozwiń ZwińWiesz, że trafiłaś na kogoś wyjątkowego, jeśli jest w stanie ocalić cię przed zrujnowaniem sobie życia.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wypadek
Trochę mnie zawiodła.
Liczyłam na ciekawe, zaskakujące zakończenie, ale niestety również tutaj się rozczarowałam — nie było nic, co by mnie naprawdę zdziwiło. Całość nie spełniła moich oczekiwań, mimo bardzo obiecującego początku.
Trochę mnie zawiodła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek był naprawdę rewelacyjny — wciągnął mnie od pierwszych stron i zapowiadał świetny thriller. Niestety, im dalej, tym było już tylko gorzej i momentami zaczęłam się nudzić.
Nie zawiodłam się na autorce. Jak zawsze bardzo dobrze się czytało, wciągająca. Bardzo dobra pozycja. Emocjonująca. 🥰
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByło ok ,ale strasznie się wynudzilam...
Było ok ,ale strasznie się wynudzilam...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to▪️Jak to jest, że książki Freidy ostatnio nie powalają a i tak je wszystkie czytamy? 😀
▪️Znacie to uczucie, gdy książka jest tak intensywna, że macie ochotę ją wyrzucić przez okno z nadmiaru emocji?🤯 To właśnie spotkało mnie przy tym tytule. Niby powieść nie z najwyższej półki, a jednak w mojej głowie pojawił się emocjonalny error i nie wiedziałam co począć. I choćby dlatego mogę polecić ten tytuł.
▪️Krótkie treściwe rozdziały, emocjonujące rozwinięcie i satysfakcjonujący finał to jest to, czego mogę się spodziewać chwytając po książki Freidy i w tym przypadku nie było inaczej.
▪️Jej styl w tej książce jak w wielu innych spod jej pióra, zmienia tor z czystej rozrywki w stronę ważnego głosu, a w przypadku tej pozycji – głosu o traumie.
Freida zaserwowała nam emocjonującą fabułę opierającą się na głównym problemie, którego nie da się zbagatelizować, i o wyborach, które bolą. Choć momentami miałam ochotę rwać sobie włosy z głowy, to właśnie dla takich momentów totalnego rozedrgania wciąż wracam do tej autorki.
Książka skierowana jest dla fanów thrillerów typu "locked-room", którzy szukają szybkich strzałów adrenaliny i nie boją się trudnych, bolesnych tematów. To lektura idealna na jeden wieczór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW moim przypadku to właśnie Freida McFadden jest autorką, którą normalnie już dawno bym odpuściła, jednak jej powieści mają coś w sobie, co nie pozwala mi tego zrobić.
Najgorsza ze wszystkich książek Friedy- nie zaskoczyła mnie, a wręcz w pewnym momencie nudziła.. zawiodłam się
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu każdej Pomocy domowej widzę powtarzający się schemat u McFadden.. a mimo to, znowu dałam się nabrać przy pierwszym zwrocie akcji XD Może przy kolejnych książkach nie będę zaskoczona i lampka w głowie zapali mi się zdecydowanie wcześniej.
Wypadek zdecydowanie mógłby być krótszy, przynajmniej o 100 stron. Niektóre wątki niepotrzebnie zostały rozwleczone.
Przeczytana na 2 razy. Wciągająca, aczkolwiek najsłabsza z wszystkich, które do tej pory przeczytałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWypadek zdecydowanie mógłby być krótszy, przynajmniej o 100 stron. Niektóre wątki niepotrzebnie zostały...
Inna niż pozostałe książki autorki, jedna ze słabszych moim zdaniem :( Mimo to książki Freidy to wciąż świetnie spędzony czas stąd taka ocena
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWolę inne książki autorki, męczyły mnie rozmowy na ten sam temat
Wolę inne książki autorki, męczyły mnie rozmowy na ten sam temat
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdkąd przeczytałam "Nie kłam" Freidy wciągnęłam się w twórczość autorki i jak dotąd nie zawiodłam się.
Wypadek to świetny thriller od którego nie moglam sie oderwać , pochłonęłam książkę w jeden wieczór . Akcja toczy się w swoim tempie, momentami bardzo szybko , fabuła jest intrygująca i trzyma w napięciu do ostatniej strony. Poruszone tematy takie jak m.in znęcanie się nad dzieckiem , samotne macierzyństwo chwyta za serce . Zabrakło mi jedynie spektakularnego zwrotu akcji tzw efektu wow na końcu , ale i tak książka jest świetna.
Polecam serdecznie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWypadek to świetny thriller od którego nie moglam sie oderwać , pochłonęłam książkę w jeden wieczór . Akcja toczy się w swoim tempie, momentami bardzo szybko , fabuła jest intrygująca i trzyma w napięciu do ostatniej strony. Poruszone tematy takie jak m.in znęcanie się...
Specyficzna książka. Przeczytałam ją w jeden wieczór i po prostu nie mogłam się oderwać. Ale patrząc z perspektywy czasu, to poza głównymi wydarzeniami to niewiele pamiętam. Nie pamiętam imienia głównej bohaterki, ale pamiętam jak nazywała swoje nienarodzone dziecko (co swoją drogą bardzo mnie denerwowało). Naprawdę mocna pozycja, momentami przechodziły mnie dreszcze. Plot twist mnie zaskoczył, nie spodziewałam się go. To było moje pierwsze spotkanie z tą autorką i definitywnie na tym nie skończę, następna książka już jest na liście do przeczytania.