Wrzenie

- Larysa Luboń i Bruno Wilczyński (tom 4)
- 2025-02-12
- 2025-02-04
Po tragicznej stracie Larysa Luboń porzuca dziennikarstwo i zaczyna pracę jako nocna taksówkarka. Pewnego deszczowego wieczoru do jej samochodu wsiada tajemniczy pasażer, który stawia przed nią osobliwe wyzwanie – powierza jej swoje życie i wciąga ją w niebezpieczną grę.
W tym samym czasie komisarz Leon Mruk prowadzi śledztwo w sprawie brutalnych zabójstw kobiet. Na celowniku ma już podejrzanego, ale najpierw musi dowieść, że to właśnie on odpowiada za przerażające zbrodnie. Nie będzie to jednak proste, ponieważ za przeciwnika ma wybitnego mistrza manipulacji, który nie zamierza poddać się bez walki.
Bohaterowie muszą odnaleźć drogę do prawdy w mrocznym labiryncie kłamstw. Jednak w ciemności niekiedy trudno jest odróżnić dobrych od złych, a najdrobniejszy błąd może wiele kosztować.
Sensacyjny kryminał, od którego nie sposób się oderwać.
Powrót Larysy Luboń zachwyci zarówno wiernych fanów, jak i tych, którzy dopiero odkryją tę nieszablonową postać.
Kup Wrzenie w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Wrzenie
Jak cienka jest granica między manipulacją a prawdą?
Powieści wychodzące spod pióra Izabeli Janiszewskiej można brać w ciemno. Nikt się nie zawiedzie, a raczej z każdą kolejną lekturą będzie mile rozemocjonowany i usatysfakcjonowany. Czy „Wrzenie”, najnowsza powieść, wpisze się w ten schemat? Ja odpowiedź już znam, wy możecie poznać niebawem.
Larysa Luboń po traumatycznych przeżyciach wraca do pracy dziennikarza śledczego. Jej nocny kurs na kierowcę taksówki jest początkiem nowej i niecodziennej misji. Tajemniczy pasażer wciąga ją w niebezpieczną i gorzką grę, w której będzie musiała się otworzyć i zmierzyć ze swoimi demonami przeszłości. Równolegle komisarz Leon Mruk prowadzi śledztwo w sprawie brutalnych morderstw kobiet, w którym podejrzanym jest ostatni klient taksówki Larysy Luboń. Teraz tylko śledczy muszą mu udowodnić te przestępstwa, co jest niezwykle trudne. Leon ma przed sobą manipulanta, który ma odpowiedź na każdy zarzut i który umiejętnie się broni. Kto wyjdzie zwycięsko z tej potyczki? Czy górę wezmą emocje i hardość podejrzanego? Czy też prawda, ukryta w labiryncie kłamstw, ujrzy światło dzienne?
„Wrzenie” to powieść, która łączy w sobie elementy kryminału, thrillera psychologicznego oraz dramatu obyczajowego. Śledztwo prowadzone przez komisarza Leona Mruka jest pełne nieoczekiwanych zwrotów akcji, a każda strona książki przybliża czytelnika do rozwiązania zagadki. Jednak to, co wyróżnia książkę, to fakt, że nie jest to tylko klasyczny kryminał, ale także opowieść o ludzkiej psychice, która zmusza do refleksji na temat naszych emocji, motywacji i decyzji.
Izabela Janiszewska stworzyła bohaterów, którzy są pełni sprzeczności, co sprawia, że są niezwykle realistyczni i autentyczni. Komisarz Leon Mruk to postać, która jest nie tylko zimnym detektywem, ale i człowiekiem z osobistymi problemami i emocjonalnymi rozterkami. Jego postać jest bardzo dobrze rozwinięta, a jego wewnętrzne konflikty sprawiają, że jest bardziej ludzki i wiarygodny. Larysa Luboń również jest postacią z wieloma tajemnicami, co dodatkowo podnosi poziom napięcia w książce.
Książka porusza głębokie tematy psychologiczne – zmagania z traumami, tożsamość, emocje, które kształtują naszą rzeczywistość. „Wrzenie” nie jest tylko zwykłą opowieścią o ściganiu przestępców, ale także analizą tego, jak nasze wybory i doświadczenia wpływają na nas jako ludzi. Konflikty wewnętrzne bohaterów, ich lęki, poczucie winy czy poczucie braku kontroli nad własnym życiem nadają książce głębokości i sprawiają, że jest ona bardziej angażująca.
Autorka z precyzją buduje atmosferę niepewności i napięcia, co sprawia, że książkę ciężko odłożyć. Umiejętnie wprowadza czytelnika w świat pełen niejasności, zagadek i zaskakujących zwrotów akcji. Każdy nowy trop w śledztwie jest kolejnym kawałkiem układanki, ale równocześnie prowadzi do nowych pytań i niepewności. Powieść jest napisana w sposób przemyślany i z dużą dbałością o detale. Autorka nie tylko prowadzi fabułę w sposób angażujący, ale również świetnie balansuje między wątkiem kryminalnym a psychologicznym, tworząc warstwową opowieść. Potrafi zbudować napięcie zarówno w dialogach, jak i w opisach, przez co cała książka staje się dynamiczna, a jednocześnie głęboka.
Ta historia nie tylko zapewnia ogromne emocje, ale także zmusza do refleksji. Zadaje pytania o to, czym jest prawda, jak łatwo można ulec iluzjom i manipulacjom i jak nasze decyzje wpływają na innych. To powieść, która nie daje jednoznacznych odpowiedzi, ale skłania do zastanowienia się nad własnymi wartościami, wyborami i motywacjami.
„Wrzenie” oferuje zakończenie, które nie jest łatwe do przewidzenia. Po drodze autorka gubi czytelnika, wplatając go w sieć kłamstw, niedopowiedzeń i zaskakujących odkryć. Zakończenie tej książki na pewno pozostawi czytelnika w zadumie, a sam finał jest mocnym akcentem, który zapada w pamięć.
Czy warto przeczytać „Wrzenie”? Oczywiście. To książka, która angażuje na wielu poziomach – emocjonalnym, intelektualnym i literackim. Złożoność postaci, poruszane tematy psychologiczne oraz zaskakująca fabuła sprawiają, że jest to lektura nie tylko dla miłośników kryminałów, ale także dla tych, którzy cenią literaturę, która zmusza do refleksji. To powieść, która dostarcza emocji, zmusza do myślenia, a jednocześnie nie pozwala oderwać się od lektury aż do ostatniej strony.
Małgorzata Brzeska
- Przeczytane 2025 27
- Legimi 20
- 2026 19

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wrzenie
Były trzy części i ostatnia miała zamykać cykl (nie chcę zdradzać szczegółów, ale naprawdę wyglądało to na koniec serii),dlatego pojawienie się czwartej wprawiło mnie w zdumienie i konsternację, ale uznałam, że skoro jest to czytam ;) i daję mocną siódemkę. Jeśli polubiliście Larysę to przeczytajcie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie podobała mi się ta historia. Zaś te bzdury o genialnych psychoterapeutach. W Warszawie 5 ludzi, którzy się ciągle natykają na siebie.
Zbrodnie bez kary.
Nie, po prostu nie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbrodnie bez kary.
Nie, po prostu nie.
Chyba mam przesyt Larysy. Najsłabsza część, przekombinowana, nierealna.
Chyba mam przesyt Larysy. Najsłabsza część, przekombinowana, nierealna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖🐲
DNF - kartkowane
Początek był nawet obiecujący i pierwsze 100 stron weszło gładko, ale potem zaczęły mi przeszkadzać zabiegi obrazujące, że autorka postanowiła pójść tu na łatwiznę. No bo policjanci nie prowadzą tu żadnego śledztwa tylko czekają aż ich podejrzany coś im powie albo aż odkryje to Larysa. Historia Matyldy też jest koszmarnie wysilona, a cudowne i spektakularne zbiegi okoliczności, dzięki którym Bartek może posuwać się naprzód w swoim śledztwie zupełnie mnie nie przekonują. Poza tym męczyły mnie długaśne opisy tego, jak bardzo któryś z bohaterów jest sfrustrowany/zły/zrozpaczony z bogatymi metaforami i porównaniami, które stanowiły wyłącznie zapełniacze, a nie jakieś rozbudowanie charakteru postaci. Niestety autorka stosuje też zabieg, którego nienawidzę, czyli rozwija intrygę na bieżąco i dopisuje brakujące fragmenty w stylu "znalazł jakiś stary wywiad, w którym...", żeby, broń borze szumiący, nie musieć redagować tekstu gdzieś wcześniej. A to że czytelnik za cholerę nie może sobie pogdybać i posnuć hipotez, o co tu chodzi, to już autorki nie interesuje. Przecież w końcu wszystko zostanie ci wyłożone na tacy i wepchnięte do gardła. Pod koniec książka jest tragiczna i obowiązuje zasada: "raz, dwa, trzy, mordercą będziesz ty". Całkowite rozczarowanie. Nie polecam.
📖🐲
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF - kartkowane
Debiutancka trylogia "Wrzask-Histeria-Amok" była swoistym fajerwerkiem na rynku kryminałów. Co prawda długo nie mogłam wybaczyć autorce zakończenia, ale nie wpłynęło ono na mój całkowicie pozytywny odbiór. "Wrzenie" to czwarta część, będąca kontynuacją losów już tylko Larysy Luboń. Książce nie można w żadnym wypadku zarzucić niższego poziomu, gdyż autorkę cechuje naprawdę rzetelne przygotowanie do tematu, co wyczuwamy w każdym wątku. Tym razem pisarka wprowadza czytelnika w dziedzinę psychoterapii i ukazuje możliwości manipulowania ludzką psychiką przy posiadaniu odpowiedniej wiedzy i informacji, dotyczących życia osobistego bohaterów.
W przebiegu akcji obserwujemy losy Larysy, zmagania jej brata Bartka oraz śledztwo, dotyczące zabójstwa kobiety, prowadzone przez komisarza Mruka. I choć cała książka jest naprawdę poprawnie napisanym kryminałem, który cały czas trzyma nas w napięciu i krok po kroku doprowadza do rozwiązania, to mnie tak bardzo brakowało tego uroku, jaki wprowadzał delikatny wątek osobisty relacji Luboń i Wilczyńskiego. Samotność i rozpacz dziennikarki kładzie się cieniem na jej życiu, które niosło jej tak naprawdę same trudne chwile. W świetle tego rozwiązanie zagadki kryminalnej jest już przytłaczającym doznaniem i bohaterka na logikę nie ma szans tego udźwignąć. Ale autorka tworząc losy swoich literackich postaci może wszystko, więc zakończenie jest chyba pozytywne. Napisałam chyba, bo tak naprawdę wydaje mi się, że zarówno Larysa jak i Bartek są trochę przegrani. No i właściwie sprawcy zbrodni unikają kary. Chyba że autorka stworzy kolejną część z dalszymi losami. Ale czy to ma sens?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMi zimowa aura zdecydowanie sprzyja i w ciągu ostatnich paru dni wciągnęłam kolejny kryminał. O Izabeli Janiszewskiej już słyszałam dużo dobrego, ale los tak chciał, że dopiero teraz doszło do naszego pierwszego spotkania. „Wrzenie” to sensacyjny kryminał z Larysą Luboń w roli głównej, która z dziennikarki śledczej przebranżowiła się na kierowcę Ubera. Pewnego dnia wsiada do niej Kramer, znany psychoterapeuta i powierza jej zbadanie śledztwa, w którym jest oskarżony o zabójstwo paru kobiet. Komisarz Leon Mruk jest nieomalże pewny, że zabójstw dokonał psychoterapeuta. W tym samym czasie brat Larysy szuka swojej zaginionej dziewczyny, która okazuje się, że okłamała go w sprawie swojej tożsamości.
Wielowątkowy kryminał już brzmi jak ciekawa książka. I tutaj bardzo dobrze dozowane są emocje w związku z tą ilością wątków. Mnie najbardziej zafascynowała postać Larysy, której już imię jest oryginalna, a osobowość jeszcze dodaje uroku. Podziwiam to, jak błyskotliwie ona myśli i jak wpadła na rozwiązanie trudnej zagadki kryminalnej. Postać zabójcy też mnie zszokowała.
Lektura tej książki uświadomiła mi, że muszę sięgnąć po inne książki autorki, bo jej styl mnie wciągnął i chętnie poczytam też inne jej książki.
Mi zimowa aura zdecydowanie sprzyja i w ciągu ostatnich paru dni wciągnęłam kolejny kryminał. O Izabeli Janiszewskiej już słyszałam dużo dobrego, ale los tak chciał, że dopiero teraz doszło do naszego pierwszego spotkania. „Wrzenie” to sensacyjny kryminał z Larysą Luboń w roli głównej, która z dziennikarki śledczej przebranżowiła się na kierowcę Ubera. Pewnego dnia wsiada...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLarysa w akcji taka nieoczywista 😀
Larysa w akcji taka nieoczywista 😀
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam, miał być koniec seri a jednak niespodzianka i 4 część już napisana, myślę że tą książkę można potraktować
jako osobna historię, chociaż powiązanie jest z poprzednimi seriami. Ale luz,
bez poprzednich też ciekawa, oprócz Larysy, prym wiedzie brat dziennikarki sledczej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojako osobna historię, chociaż powiązanie jest z poprzednimi seriami. Ale luz,
„Bo kiedy ktoś milczy, trudno jest odróżnić prawdę od kłamstwa. W ciszy nie słychać fałszu. Nie da się wyłapać nieścisłości w opowiadanej historii, usłyszeć tego, co pobrzmiewa między wierszami.”
„Wrzenie” nie spowodowało wrzenia, ale trochę podgrzało :)
Larysa, która na nową pracę jako kierowca taksówki, zostaje wciągnięta przez swojego pasażera do samego środka sprawy dotyczącej zabójstw kobiet.
Najbardziej zainteresował mnie sam podejrzany, psychiatra, który mistrzowsko analizuje ludzi, prowadzi manipulacje oraz świetnie rozwija wątek samego śledztwa.
Z drugiej strony historia jej brata- Bartka, była dla mnie mniej interesująca.
Cytat podkreśla sens finału książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wrzenie” nie spowodowało wrzenia, ale trochę podgrzało :)
Po przeczytaniu trzeciego tomu, który miał być ostatni sceptycznie podszedłem do czwartego ale mile zaskoczony jestem . Chociaż nie podobało mi się zakończenie serii w trzecim to jednak śmiało autorka może ciągnąć dalej losy Larysy.