Seans w Domu Egipskim

Okładka książki Seans w Domu Egipskim autora Maryla Szymiczkowa, 9788384271636
Okładka książki Seans w Domu Egipskim
Maryla Szymiczkowa Wydawnictwo: Znak Literanova Cykl: Profesorowa Szczupaczyńska Zofia (tom 3) Seria: Czarny kryminał kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Profesorowa Szczupaczyńska Zofia (tom 3)
Czarny kryminał
2025-11-12
2018-04-07
2024-04-18

Kup Seans w Domu Egipskim w ulubionej księgarnii

Seans w Domu Egipskim

Oceny książki Seans w Domu Egipskim

OPINIE i DYSKUSJE o książce Seans w Domu Egipskim

Chyba najsłabsza "kryminalnie". Ale wątki z historii literatury klasa.

Chyba najsłabsza "kryminalnie". Ale wątki z historii literatury klasa.

Ta książka robi wrażenie nie tyle jako kryminał retro (też bardzo lubię),ale przede wszystkim jako znakomite przybliżenie i zanurzenie w świecie Krakowa i jego atmosfery,prądów literackich, nadziei i obaw na przełomie dwóch wieków. Chwała autora za świetną kwerendę z ówczesnej prasy, ciekawostek, przepisów kulinarnych, elementów wręcz etnograficznych (szopka krakowska, wieszanie choinki pod sufitem). Także postacie autentyczne, jak Przybyszewski czy Boy-Żeleński mówią słowami tamtej epoki i dwóch dzieł.
Pyszna i pouczająca zabawa. Polecam.👌

Jak zwykle świetnie opisane poczynania detektywistyczne profesorowej Szczupaczynskiej. Fajnie się czyta, bardzo obrazowo opisane miejsca w Krakowie.

1680 użytkowników ma tytuł Seans w Domu Egipskim na półkach głównych
401 użytkowników ma tytuł Seans w Domu Egipskim na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Seans w Domu Egipskim

Maryla Szymiczkowa
Pseudonim literacki polskiego duetu autorów powieści kryminalnych: Jacka Dehnela (ur. 1980) i Piotra Tarczyńskiego (ur. 1983),piszących kryminały retro (ich akcja rozgrywa się pod koniec XIX wieku). Główną postacią swych powieści uczynili fikcyjną krakowską profesorową Zofię Szczupaczyńską.

Latawiec z betonu Monika Milewska
Latawiec z betonu
Monika Milewska
Gdański falowiec, kształtem przypominający morską falę to najdłuższy budynek mieszkalny w Polsce. Wybudowany w latach 1970-1973 dla jednych jest architektonicznym koszmarem PRLu , dla innych stał się obiektem kultowym. 860 metrów długości, 32 metry wysokości, 13 metrów szerokości. 11 kondygnacji, 16 klatek, 1792 mieszkań dla blisko 6 tysięcy lokatorów. Do mieszkań wchodzi się z otwartych galerii. Kiedyś można było tymi zewnętrznymi galeriami przejść z jednego końca budynku na drugi. To był spacer :) Przez 50 lat opierał się wiatrom morskim i wichrom historii, więc sam w sobie przeraża, fascynuje i przyciąga. Ile mógłby opowiedzieć …. i w pewien sposób robi to poprzez książkę Moniki Milewskiej „Latawiec z betonu”. To satyryczna lekcja historii, nie pozbawiona elementów komediowych. Zabawna i przewrotna. Jest rok 1975. Twórca budynku, 35letni inżynier, dumny ze swego dzieła rusza galeriami wzdłuż falowca. Odkrywa, że zakrzywił czasoprzestrzeń i każda kolejna klatka przenosi go w przyszłość. Wraz z nim odbywamy podróż w czasie, tyle że dla naszego bohatera to przyszłość , dla nas to już przeszłość. Przeskakujemy w przełomowe wydarzenia dla Polski – wybór Polaka na papieża, stan wojenny, tworzenie Solidarności, śmierć Jana Pawła II. Czytamy o Kaszpirowskim hipnotyzującym masy, odbiornikach telewizyjnych marki Rubin które wybuchały, o kolekcjach kolorowych puszek ustawianych na meblościankach oraz rewolucji technologicznej, narkotykach, krowie na balonie i karpiach w wannie, Ikei, e-mailach, notebookach. Oczami naszego bohatera obserwujemy zmiany które dokonały się na przestrzeni lat. Zmiany mentalne, ekonomiczne, demograficzne i krajobrazowe. Oraz co istotne poznajemy historie zwykłych ludzi, mieszkańców falowca. Ich życie które zmienia się w zależności od dokonywanych wyborów. Oraz ich opinie na temat miejsca w którym mieszkają. Nietuzinkowa opowieść. Polski realizm magiczny. Warto się w nim zanurzyć i poddać się falom historii. Ja bawiłam się wyśmienicie.
Ewa - awatar Ewa
oceniła na76 miesięcy temu
Przedawnienie Jiří Březina
Przedawnienie
Jiří Březina
Akcję stanowi w zasadzie rozmowa głównego bohatera z politykiem, który brał kiedyś udział w niewyjaśnionym dochodzeniu. Jest to więc śledztwo w śledztwie, przy czym więcej śledztwa zawiera opowieść o śledztwie, niż właściwe śledztwo. Sama fabuła całkiem ciekawa. W toku powieści przewijają się różne poszlaki nakierowujące sprawę w odmienne strony. Rzeczy oczywiste w pewnym momencie przestają takie być. To mieszanie wyszło nawet nieźle. Dodatkowy smaczkiem jest klimat przemian ustrojowych oraz relacji czesko-niemieckich w trakcie i po zakończeniu II wojny światowej. Można liznąć odrobinę najnowszej historii naszych południowych sąsiadów. Niestety cała kryminalność blednie wobec faktu, że obaj rozmówcy właściwie dostali ostateczne wyjaśnienie na tacy. Trzeba przyznać, że musieli się wysilić, aby do tego doprowadzić, takie rozwiązanie nadal jednak uważam za rozczarowujące. Mocno podkreślany w opisie wątek polityczny również wypada słabo. Właściwie można go uznać za poboczny. W akapicie poświęconym marudzeniu zwrócę jeszcze uwagę, jak mało wyrazisty jest główny bohater. Przedstawiony został jako metalowiec, co mogło być ciekawym ubarwieniem fabuły, ale nie objawia się to w żaden istotny sposób. W sumie książka nawet mi się podobała. Ciężko jednak przejść obojętnie wobec wymienionych wyżej wad, ponieważ staje się ona przez nie drewniana. Jest zatem dobra, ale daleko jej do kryminałów z najwyższej półki. PS. Pochwalę się, że dość szybko odgadłem tożsamość zabójcy. Tropy wiodły w zupełnie inną stronę, ale nie ze mną te numery.
pszemeksz - awatar pszemeksz
Rozdarta zasłona Maryla Szymiczkowa
Rozdarta zasłona
Maryla Szymiczkowa
NIECH ŻYJE WOLNOŚĆ I tak, i nie. Od dawna się przymierzałam do Maryli Szymiczkowej (duet Jacek Dehnel i Piotr Tarczyński ukryci pod pseudonimem),ale wydawca z premedytacją unika ebooków i audiobooków, więc trzeba było poczekać na buszowanie po antykwariatach, żeby zdobyć tradycyjną książkę. No niby to bardzo moje klimaty: Kraków, Młoda Polska, sentyment do cesarsko-królewskich, zamierzchłych czasów. Wszystko to tam jest, ale… Proporcje. Złote proporcje. Widać, że autorzy (podobnie jak ja) są zakochani w tamtej epoce, i to zakochanie wychodzi na plan pierwszy. O wiele ważniejsze są ciekawostki z dawnych czasów, niemające żadnego wpływu na akację, chociaż jakoś tam budujące klimat, niż dbanie o dramaturgię, która sprawiłaby, że czytelnik nie chciałby oderwać się od lektury. Czytałam więc, no bo w końcu między innymi dla klimatu sięgnęłam po tę książkę, ale bez entuzjazmu. I to by było tyle - na nie. Na tak – zręcznie skonstruowana intryga, z zaskoczeniem na końcu. Młodziutka, śliczna pokojówka profesorowej Szczupaczyńskiej zostaje zamordowana, a powody jej śmierci są na pierwszy rzut oka oczywiste, ale po głębszym spojrzeniu całkiem niezwykłe, co jednak może odkryć jedynie dociekliwa kobieta. Profesorowa Szczupaczyńska w roli detektywa budzi mieszane uczucia. Dociekliwość jest zaletą, jednak mocno konserwatywne podejście do spraw politycznych i obyczajowych (antyfeministka, antysocjalistka) niekoniecznie zachęca, ale jest dowodem odwagi autorów w dzisiejszych czasach. Może bohaterka będzie się rozwijać. Nie wiem jeszcze, czy mam ochotę na zgłębianie kolejnych jej przygód. Może coś dorzucę przy następnym przeszukiwaniu antykwariatów, kiedy trzeba będzie dodać do koszyka kolejną książkę, żeby mieć darmową dostawę. Ale tak, żeby zacząć od tej autorki (autorów) i dla niej dobierać kolejne książki, to raczej nie. Możecie spróbować. Nie zachęcam, ale też nie odradzam. Niech żyje wolność! www.czytacz.pl
Rudolfina - awatar Rudolfina
oceniła na62 miesiące temu
Aleja włókniarek Marta Madejska
Aleja włókniarek
Marta Madejska
“Aleja Włókniarek” Marty Madejskiej to reportaż historyczno - społeczny poświęcony kobietom pracującym w łódzkim przemyśle włókienniczym. Historia polskiego “Manchesteru” w XIX wieku, podczas rewolucji 1905 roku, dwudziestolecia, PRL-u, aż po transformację ustrojową i proces likwidacji. W centrum uwagi tego historyczno - społecznego reportażu są prządki, tkaczki, szpularki, a nie fabrykanci, procesy polityczne, czy wielokulturowość miasta. Madejska opowiada historię Łodzi przez pryzmat kobiet, które przez dziesięciolecia stanowiły fundament siły roboczej (od 50 do 80% zatrudnionych w zależności od fabryki). To co uderza najbardziej to zmiana dekoracji: Imperium Rosyjskie, II RP, PRL a doświadczenia zaskakująco podobne. Włókniarki mierzyły się z hałasem, pyłem, nocnymi zmianami… szkodliwe warunki przyspieszały starość, powodowały choroby, poronienia. W tle pojawiają się doświadczenia przemocy seksualnej (przed 1939),marginalizowania kobiet wbrew deklarowanej równości płci (po 1945). Oddanie głosu “niewidzialnym bohaterką” (bo i jedna z najdłuższych dróg, kiedyś trasa tranzytowa przez miasto to Aleja Włókniarzy) pozwala zbudować wielowarstwową opowieść o mieście, pracy, która wpływała na kobiecą codzienność i przemiany obyczajowe. “Aleja Włókniarek” mówi o fabrykach, które spełniały marzenia świata o pięknych, wysokiej jakości tkaninach, ale rzadko spełniały marzenia swoich pracownic. Książka, oddająca hołd tym, dzięki którym to miasto budowało swoja potęgę.
mariuszowelektury - awatar mariuszowelektury
Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne David I. Kertzer
Porwanie Edgarda Mortary. Skandal, który pogrążył Państwo Kościelne
David I. Kertzer
„Porwanie Edgarda…” to fascynująca książka, która przybliża czytelnikowi wydarzenia z 23 czerwca 1858 roku w Bolonii, kiedy to dwóch oficerów, działając na polecenie inkwizycji, zabrało z domu sześcioletniego chłopca, Edgarda Mortarę, syna żydowskiego kupca. Chłopiec został odebrany rodzinie pod pretekstem rzekomego tajnego chrztu, którego miała dokonać służąca. W tamtych czasach prawo kanoniczne dopuszczało udzielenie chrztu w nagłych wypadkach, nawet bez zgody rodziców, co pozwalało na odłączenie dziecka od rodziny żydowskiej i wychowanie go w wierze katolickiej. W przypadku Edgarda tę decyzję poparł sam papież Pius IX, który później stał się jego protektorem. Chłopiec, nazywający papieża „ojcem”, wstąpił ostatecznie do kleru. Samo porwanie stało się sensacją nie tylko na terenie dzisiejszych Włoch, ale również na całym świecie. Wydarzenia te, jak sugeruje autor, przyczyniły się pośrednio do procesu zjednoczenia Włoch, co świadczy o ich dalekosiężnym wpływie na ówczesną politykę. Historia uprowadzenia Edgarda Mortary wywołała międzynarodowy skandal i wpłynęła na stosunki dyplomatyczne, stając się symbolem konfliktu między starym a nowym porządkiem politycznym w Europie. Książka Davida I. Kertzera jest znakomitą i wnikliwą analizą tego kontrowersyjnego wydarzenia. Autor wykorzystał szeroki wachlarz źródeł, w tym relacje zagraniczne i archiwalne dokumenty, aby szczegółowo przedstawić nie tylko samo porwanie, ale także jego reperkusje na arenie międzynarodowej. Kertzer przedstawia również szerszy kontekst, w którym Kościół tracił kontrolę nad swoimi ziemiami na rzecz zjednoczonych Włoch. Autor umiejętnie pokazuje zderzenie dwóch światów: starego, związanego z tradycją i kościelną dominacją, oraz nowego, dążącego do świeckiego zjednoczenia Włoch. „Porwanie Edgarda…” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zainteresowanych historią Kościoła oraz polityką XIX-wiecznej Europy.
mikroczytelnia - awatar mikroczytelnia
oceniła na61 rok temu
Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia Marta Sztokfisz
Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia
Marta Sztokfisz
Jaka to przyjemna lektura. Opowieść o życiu Lucyny Ćwierczakiewicz , kobiety instytucji, o której się pisze książki i której przepisów używa się nadal ( nie szkodzie, że w zmodyfikowanej nieco formie) pomimo upływu ponad 120 lat od śmierci. Bohaterka zdecydowanie wykraczała poza swoje czasy, miała otwarty umysł i szerokie horyzonty choć twierdzono, że trudny charakter( powinna bowiem siedzieć cicho w domu i być wyłącznie cieniem swego męża). Zapewne w dzisiejszych czasach kobieta tak przebojowa jak Ćwierczakiewiczowa nie byłaby postrzegana negatywnie i zdobywałaby nagrody dla przedsiębiorczyń. Nie jest to klasyczna biografia. To raczej trochę beletryzowana opowieść( za czym nie przepadam),pisana najgłówniej w czasie teraźniejszym(czego nie znoszę). Tym niemniej przeczytałam z ogromnym zainteresowaniem. Autorka twierdzi, że mało jest udokumentowanych śladów życia Ćwierczakiewiczowej, które przepadły podczas II Wojny i Powstania Warszawskiego, więc zapewne mnóstwo "faktów" z jej życia zostało po prostu wymyślonych. Ale na pewno prawdziwie opisane zostały realia życia XIX Warszawy, której Ćwierczakiewiczowa była całkiem realną i niezwykle intersującą częścią. Książkę dobrze się czyta, choć miejscami autorka jest nieco chaotyczna. Bardzo polecam bo Lucyna Ćwierczakiewiczowa to chyba jedyna kobieta z tamtych czasów nie będąca artystką czy pisarką, o której nadal się pamięta.
Suara_czyta - awatar Suara_czyta
oceniła na72 lata temu
Nieczułość Martyna Bunda
Nieczułość
Martyna Bunda
To jedna z tych powieści, które wciągają od pierwszych stron nie efektowną akcją, lecz gęstą atmosferą i emocjonalną prawdą. Czyta się ją znakomicie – język jest oszczędny, a jednocześnie nasycony znaczeniami, dzięki czemu historia płynie naturalnie, bez zbędnych dłużyzn, ale pozostaje w czytelniku na długo. Kaszuby nie są tu jedynie tłem wydarzeń, lecz pełnoprawnym bohaterem opowieści. Surowy krajobraz, rytm życia wyznaczany przez naturę i tradycję, zamknięta społeczność – wszystko to wzmacnia poczucie ciężaru przeszłości, z którą bohaterowie muszą się mierzyć. W centrum stoi matka, kobieta naznaczona powojennymi traumami, żyjąca bardziej wspomnieniami i lękami niż teraźniejszością. Jej emocjonalna niedostępność, tytułowa nieczułość, nie jest jednak chłodną obojętnością, lecz tarczą ochronną, próbą przetrwania po doświadczeniach, których nie da się wypowiedzieć. Trzy córki – każda inna, każda wyrazista i przekonująca psychologicznie – pokazują różne sposoby radzenia sobie z dziedziczonym bólem. Ich siła nie polega na braku słabości, ale na umiejętności trwania, na cichym oporze wobec losu. Łączy je dom i więź krwi, która bywa zarówno ciężarem, jak i jedynym oparciem. Relacje między kobietami są skomplikowane, pełne napięć, przemilczeń i niewypowiedzianych pretensji, a jednocześnie głęboko poruszające w swojej autentyczności. Historia jest naprawdę niesamowita – surowa, momentami bolesna, ale też piękna w swojej prawdzie. To opowieść o dziedziczeniu traumy, o kobiecej sile, o miłości wyrażanej nie gestami, lecz trwaniem obok siebie mimo wszystko. Powieść, która nie krzyczy emocjami, lecz sączy je powoli, zostawiając czytelnika z poczuciem, że obcował z czymś ważnym i bardzo prawdziwym.
Sylwia - awatar Sylwia
oceniła na93 miesiące temu