Lucek i Dziki Nieśpiki

Okładka książki Lucek i Dziki Nieśpiki autora Nika Jaworowska-Duchlińska, Agnieszka Misiak, 9788397246591
Okładka książki Lucek i Dziki Nieśpiki
Agnieszka MisiakNika Jaworowska-Duchlińska Wydawnictwo: druganoga Seria: Moc Emocji literatura dziecięca
56 str. 56 min.
56 min.

Kup Lucek i Dziki Nieśpiki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lucek i Dziki Nieśpiki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lucek i Dziki Nieśpiki

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam książkę „Lucek i Dziki Nieśpiki”, pomyślałam, że to będzie po prostu kolejna zabawna historia o emocjach dla dzieci. Okładka jest pełna ruchu i humoru - zaskoczony chłopiec i rozbrykane dziki od razu przyciągają uwagę. Jednak już po kilku stronach okazało się, że ta książka mówi o czymś znacznie ważniejszym niż tylko wieczorne harce przed snem.

Historia Lucka bardzo przypomina codzienne sytuacje, które zna chyba każdy rodzic. To ten moment, kiedy dziecko powinno już spać, ale nagle okazuje się, że ma jeszcze mnóstwo energii: chce się bawić, skakać, coś zjeść albo po prostu „jeszcze chwilkę”. W książce te wszystkie impulsy mają swoją zabawną nazwę i formę - są nimi Dziki Nieśpiki, które pojawiają się właśnie wtedy, gdy najbardziej utrudniają zasypianie.

Bardzo spodobało mi się to, że podobne „stworzenia” mają także inni bohaterowie. Brat Lucka zmaga się z Krukami Zmartwiukami, które podpowiadają mu kolejne powody do martwienia się, a mama ma Niedźwiedzia Cuksa, który przypomina o ochocie na coś słodkiego. To prosty, ale bardzo trafny sposób pokazania, że emocje i różne potrzeby towarzyszą każdemu z nas, nie tylko dzieciom.

Najbardziej doceniam w tej książce to, że nie ma w niej moralizowania. Zamiast tego pojawia się zrozumienie dla dziecięcych emocji. Czytając ją, łatwo zauważyć, że dziecko nie robi nic „na złość”. Często po prostu nie potrafi jeszcze poradzić sobie z tym, co dzieje się w jego ciele i głowie.

Dużym atutem są również ilustracje autorstwa Niki Jaworowskiej-Duchlińskiej. Są żywe, zabawne i pełne energii, ale jednocześnie nie są przesłodzone. Dzięki temu świetnie oddają klimat codziennych rodzinnych sytuacji, trochę chaotycznych, ale bardzo prawdziwych.

Na końcu ksiązki jest część skierowana bezpośrednio do rodziców. W prosty i przystępny sposób wyjaśnia ona, jak można korzystać z metafory pojawiających się w historii stworzeń i jak budować własny zestaw sposobów pomagających dziecku radzić sobie z emocjami.

Myślę, że „Lucek i Dziki Nieśpiki” to książka, która może być dobrym punktem wyjścia do rozmów z dziećmi o tym, co czują i co dzieje się w ich świecie emocji. A dla rodziców może być przypomnieniem, że czasem zamiast się złościć, warto po prostu spróbować lepiej zrozumieć to, co przeżywa nasze dziecko.

Mądra i zabawna. Idealne kombo :)

Mądra i zabawna. Idealne kombo :)

Któż z nas nie miewał takich problemów, jak Lucek? Gdy trudności z zasypianiem pojawiają się sporadycznie nie ma w tym nic złego. Ale u Lucka zdarza się to jednak zbyt często. Gdy zbliża się godzina zasypiania nasz bohater jest pełen energii i sen wcale, a wcale nie chce do niego przyjść… To wina Dzików Nieśpików, które szaleją w jego pobliżu i nie dają mu zasnąć. Należy temu szybko zaradzić, bo niewyspany Lucek, to Lucek w złej kondycji dnia następnego. Na wszystko znajdzie się jednak rada. I tak Lucek z pomocą swej rezolutnej i bystrej mamy w końcu odzyskuje władzę nad zasypianiem. Dziki Nieśpiki zostają utrzymane w ryzach. Lucek opanował technikę wyciszania się przed snem i od tej pory niesforne dziki już nie utrudniają mu zasypiania.

34 użytkowników ma tytuł Lucek i Dziki Nieśpiki na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Lucek i Dziki Nieśpiki na półkach dodatkowych

Okładka książki Zjawa na zamku w Łajsku Dolnym Justyna Bednarek, Nika Jaworowska-Duchlińska
Zjawa na zamku w Łajsku Dolnym Justyna Bednarek, Nika Jaworowska-Duchlińska
Okładka książki Zuchwały duch Artur Gębka, Nika Jaworowska-Duchlińska
Zuchwały duch Artur Gębka, Nika Jaworowska-Duchlińska
Okładka książki Między ziemią a niebem Katarzyna Jackowska-Enemuo, Nika Jaworowska-Duchlińska
Między ziemią a niebem Katarzyna Jackowska-Enemuo, Nika Jaworowska-Duchlińska
Okładka książki Tajemnica Nawojki Nika Jaworowska-Duchlińska, Katarzyna Majgier
Tajemnica Nawojki Nika Jaworowska-Duchlińska, Katarzyna Majgier
Okładka książki O kurza twarz! Justyna Bednarek, Nika Jaworowska-Duchlińska
O kurza twarz! Justyna Bednarek, Nika Jaworowska-Duchlińska
Nika Jaworowska-Duchlińska
Nika Jaworowska-Duchlińska
Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu i Krakowie oraz Uniwersytetu Warszawskiego. Zaprojektowała scenografie i kostiumy do ponad 20 przedstawień teatralnych w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie, Łodzi i Toruniu. Autorka i ilustratorka książek dla dzieci („Gang Fałszywych Mikołajów”, „Wielki powrót”, „Uciekinierzy”, „Droga do Nobla”, "Misja Lolka Skarpetczaka", „Potworaki usypiaki”, “Mali detektywi”, “I ty możesz zmienić świat. 42 inspirujące historie o niezwykłych dzieciach”). Z połączenia pasji powstała autorska książka „Z Duchem (do) Teatru”, Wydawnictwo Bajka, 2017 (nominacja do Mądrej Książki 2018). Ostrym ołówkiem komentuje rzeczywistość. Za prace satyryczne otrzymała wiele wyróżnień i nagród, m. in. Satyrykon Legnicki (2018 i 2019). W 2012 roku zdobyła I nagrodę za ilustrację w konkursie „Nie ma dzieci, są ludzie", organizowanym z okazji Roku Korczaka przez Rzecznika Praw Dziecka, a w 2018 za komiks ekonomiczny FOR Leszka Balcerowicza. Prowadzi autorskie warsztaty literacko-artystyczne dla dzieci „Rysobookożercy". Alter ego Zająca Szarego Obywatela (www.facebook.com/zajacszaryobywatel/),postaci wymyślonej (wystawa autorska „Dziura w Całym”, Muzeum Karykatury w Warszawie, 2017). Wykładała "Visual Thinking" w Collegium da Vinci w Poznaniu i obecnie "Myślenie wizualne dla dzieci" w Strefie Kultury/CEM w Piasecznie. Współautorka bloga artystycznego www.2wilki.pl i książek Grupy Artystycznej 2WILKI („I ty możesz zmienić świat”, Media Rodzina; „Tribajka”,Wydawnictwo Dziwny Pomysł; „Czarny Kapturek”, Współwydawca Ad-fontes Agencja Wydawnicza. Członkini Polskiej Sekcji IBBY.

Cytaty z książki Lucek i Dziki Nieśpiki

Dodaj cytat z książki Lucek i Dziki Nieśpiki