Morderstwo w Orient Expressie

Okładka książki Morderstwo w Orient Expressie autora Agatha Christie, 8370237649
Okładka książki Morderstwo w Orient Expressie
Agatha Christie Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Herkules Poirot (tom 9) Seria: Seria z Gawronem kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Kup Morderstwo w Orient Expressie w ulubionej księgarnii

Morderstwo w Orient Expressie

Oceny książki Morderstwo w Orient Expressie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Morderstwo w Orient Expressie

Bardzo ciekawa, nie spodziewałam się aż tylu plotwistów.

Bardzo ciekawa, nie spodziewałam się aż tylu plotwistów.

Na półkach: , , , , ,

Byłabym w super szoku i była zachwycona, gdybym z 10 lat temu nie zaspoilerowała sobie zakończenia tej książki, bo "nigdy nie przeczytam, a w sumie znana powieść" TAK, WCIĄŻ PAMIĘTAM *milion emotek klauna hehe*

Są takie książki, które po prostu trzeba przeczytać przynajmnpiej raz w życiu. Są na tyle znane i kultowe, że słyszał o nich niemal każdy, nawet jeśli na co dzień nie sięga po dany gatunek literacki. „Morderstwo w Orient Expressie” zdecydowanie należy do tego grona.

Ja sama czytałam tę powieść już kilka razy (podobnie jak oglądałam jej różne ekranizacje) i za każdym razem mam to samo wrażenie - klasyka rzeczywiście broni się sama. Choć doskonale znam zakończenie i przebieg wydarzeń, historia wciąż potrafi mnie zaskoczyć i wciągnąć od pierwszych stron. Fabuła jest na tyle nietypowa i fascynująca, że ani przez chwilę się nie nudzi.

Na szczególne uznanie zasługuje nie tylko sam pomysł na intrygę, ale także kreacja bohaterów. Każda postać jest dopracowana w najdrobniejszych szczegółach, spójna i wiarygodna orazo bdarzona oryginalnym charakterem i stylem bycia, co świadczy o niezwykłym kunszcie autorki. To właśnie ta precyzja i dbałość o detale sprawiają, że całość działa tak perfekcyjnie.

Cokolwiek bym nie napisała o tej książce, jedno jest pewne - nie bez powodu uznawana jest za najsłynniejszą powieść Agathy Christie. To klasyka, do której chce się wracać i myślę że ja sama, pewnie wrócę do niej jeszcze nie raz.

Agatha Christie • kryminał obcojęzyczny • crime story • królowa kryminału • powieść kultowa • Hercule Poirot • zbrodnia doskonała • plot twist •

31941 użytkowników ma tytuł Morderstwo w Orient Expressie na półkach głównych
6598 użytkowników ma tytuł Morderstwo w Orient Expressie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Morderstwo w Orient Expressie

Agatha Christie
Agatha Christie
Córka Clary i Fredericka Miller – angielska autorka powieści kryminalnych. Agatha Christie jest najbardziej znaną na świecie pisarką kryminałów oraz najlepiej sprzedającą się autorką wszech czasów. Wydano ponad miliard egzemplarzy jej książek w języku angielskim oraz drugi miliard przetłumaczonych na 45 języków obcych. We Francji sprzedano 40 milionów jej książek, podczas gdy zajmującego drugie miejsce Emila Zoli – 22 miliony. Pod pseudonimem Mary Westmacott wydała kilka powieści obyczajowych, które również cieszyły się popularnością. Agatha Christie stworzyła słynne postaci literackie dwojga detektywów: Belga Herkulesa Poirota oraz starszej pani, detektyw-amator panny Marple. Będąc jeszcze u szczytu kariery napisała dwie powieści z tymi bohaterami z zastrzeżeniem, że mają się ukazać dopiero po jej śmierci (czyli kilkadziesiąt lat później). Miały to być ostatnie zagadki do rozwiązania dla Poirota i Marple. W ostatniej zagadce belgijskiego detektywa zostaje on uśmiercony, bo, jak wytłumaczyła w swoim pamiętniku, zawsze uważała go za nieznośnego. Natomiast panna Marple, której rysy były wzorowane na babce autorki, po rozwiązaniu tajemnicy "Uśpionego morderstwa" spokojnie powróciła do swojej wioski. Wiele z jej powieści i opowiadań zostało sfilmowanych, niektóre wiele razy (Morderstwo w Orient Expressie, Śmierć na Nilu czy 4.50 z Paddington). Na ich podstawie powstały także seriale telewizyjne i słuchowiska radiowe.

Sherlock Holmes. Księga wszystkich spraw Arthur Conan Doyle
Sherlock Holmes. Księga wszystkich spraw
Arthur Conan Doyle
Sherlock Holmes jest bez wątpienia ikoną popkultury. Jego postać i styl detektywistyczny, oparty na obserwacji/dedukcji zrewolucjonizowały gatunek literatury kryminalnej, a sam Artur Conan Doyle stworzył jednego z najbardziej oryginalnych i rozpoznawalnych bohaterów, inspirując innych twórców do tworzenia własnych, podobnych postaci oraz do licznych adaptacji filmowych czy też teatralnych. Na świecie chyba nie ma osoby, która nie wiedziałaby kim był Sherlock Holmes. I choć to postać fikcyjna, to dzięki swojej popularności stał się ponadczasowy. Pod koniec sierpnia w moje ręce wpadła „Księga wszystkich spraw” - lektura, która po pierwsze oczarowuje swoim pięknym wydaniem z barwionymi brzegami, ale także stanowi kompletny zbiór pierwotnych publikacji o Sherlocku Holmesie. Księga formatu A4 licząca sobie ponad 900 stron może nadwyrężyć nadgarstki czytelnika, ale dostarczy jednocześnie niezapomnianych wrażeń. Przyznaję, że jestem mniej więcej w połowie książki, ale tylko dlatego, że specjalnie dawkuję sobie te historie. Chcę jak najdłużej cieszyć się przygodami detektywa z Baker Street. Prawie wszystkie śledztwa opowiedziane są z perspektywy Watsona, który dodaje do nich ludzkiego elementu. Opisuje własne zdumienie, strach i podziw dla swojego towarzysza. Być może Doyle celowo utrzymuje taką narrację, gdyż jest przystępna i bez nadmiernego naukowego żargonu – skomplikowane dedukcje Sherlocka są dzięki temu przedstawione w sposób zrozumiały. Mocno polecam Wam tę lekturę. Jest to prawdziwy, literacki skarb, który pozwala na pełne zanurzenie się w XIX wiecznym Londynie i poznanie ewolucji Holmes’a od pierwszego spotkania z doktorem Watsonem na Baker Street aż po jego ostatnie śledztwa. 10/10
ajakarek - awatar ajakarek
Niedokończony portret Mary Westmacott
Niedokończony portret
Mary Westmacott
Pewien artysta spotyka kobietę, która próbuje popełnić samobójstwo. W wyniku długiej rozmowy z nią postanawia opisać jej historię mimo, że nie jest pisarzem. Poznajemy Celię od dzieciństwa przez młodość aż do dorosłości. Jest to głównie jej osobista relacja, choć nie brakuje również opinii autora. Jako że opowieść tę snuje malarz, tekst nie jest wybitny, czasami wręcz bardzo prosty. Jednak w związku z tym, że bohaterka jest bardzo wrażliwa i opisuje też swoje cierpienie, znajdziemy w tej powieści ogromny ładunek emocjonalny. Prawdopodobnie dla niektórych czytelników na początku będzie to nudna książka ale gdy damy jej szansę odwdzięczy się wieloma ciekawymi spostrzeżeniami na temat ludzi i świata w ogóle. Osoby znające całą kryminalną twórczość Agathy Christie i jej 'Autobiografię' lub po prostu orientujące się choć trochę w jej biografii z pewnością zauważą, że tak naprawdę autorka pisząc o Celii pisała o sobie. Chciałabym, aby wszystkie książki Christie @wydawnictwo_dolnoslaskie wydało w ramach Jubileuszowej Kolekcji, zarówno kryminały, jak i powieści pisane pod pseudonimem Mary Westmacott. Jest to niesamowita okazja dla fanów autorki do posiadania jej dorobku w jednolitym, pięknym wydaniu, tym bardziej, jeśli (tak jak ja) nie zdążyli zaopatrzyć się w kolekcję z pociągiem. Piszę o tym również dlatego, że chcąc w ramach akcji @officialagathachristie #ReadChristie2025 przeczytać 'Niedokończony portret', miałam duży problem ze zdobyciem książki. Nawet w bibliotece panie bibliotekarki nie mogły jej znaleźć ze względu na dwa wydania w różnej pisowni tytułu. Warto, aby twórczość mistrzyni kryminału była łatwo dostępna w naszym kraju.
Kasia Kordeczka - awatar Kasia Kordeczka
oceniła na63 miesiące temu
Duma i uprzedzenie Jane Austen
Duma i uprzedzenie
Jane Austen
💌🎩 Powieść Duma i uprzedzenie autorstwa Jane Austen to jedna z tych historii, które mimo upływu lat nie tracą swojego uroku ani aktualności. Już od pierwszych stron czytelnik zostaje wciągnięty w świat angielskiej prowincji XIX wieku, gdzie życie towarzyskie, konwenanse i kwestia zamążpójścia stanowią centrum codzienności. Jane Austen z niezwykłą lekkością i ironią kreśli obraz rodziny Bennetów, której największym zmartwieniem jest przyszłość pięciu córek. 💌🎩 Na pierwszy plan wysuwa się Elizabeth Bennet, bohaterka inteligentna, błyskotliwa i zdecydowanie wyprzedzająca swoje czasy. Jane Austen stworzyła postać kobiety, która nie zamierza podporządkować się społecznym oczekiwaniom i traktować małżeństwa wyłącznie jako zabezpieczenia finansowego. Elizabeth pragnie miłości, szacunku i partnerstwa, co czyni ją niezwykle autentyczną i bliską współczesnemu czytelnikowi. 💌🎩 Wraz z pojawieniem się pana Bingleya oraz jego przyjaciela, pana Darcy’ego, fabuła nabiera tempa. Relacje między bohaterami są pełne napięcia, niedopowiedzeń i emocji. Szczególnie interesująca jest dynamika między Elizabeth a Darcy’m, której początki naznaczone są uprzedzeniami i błędnymi ocenami. Jane Austen w subtelny sposób pokazuje, jak łatwo ulec pierwszemu wrażeniu i jak trudno później je zweryfikować. 💌🎩 Ogromnym atutem powieści jest galeria barwnych postaci. Każda z sióstr Bennet ma swój unikalny charakter, a bohaterowie drugoplanowi często wnoszą do historii sporą dawkę humoru lub irytacji. Jane Austen z wielką precyzją buduje psychologiczne portrety, dzięki czemu czytelnik może odnaleźć w nich cząstkę siebie lub swoich doświadczeń. To sprawia, że książka nie jest jedynie romansem, lecz także trafnym studium ludzkich zachowań. ㅤ 💌🎩 Styl Jane Austen zasługuje na szczególne wyróżnienie. Lekki, pełen ironii i subtelnego humoru język sprawia, że powieść czyta się z ogromną przyjemnością. Autorka umiejętnie balansuje między romantyzmem a krytyką społeczną, ukazując absurd niektórych norm i oczekiwań. Dodatkowo krótkie rozdziały oraz wplecione listy nadają narracji dynamiki i podtrzymują zainteresowanie czytelnika. ㅤ 💌🎩 Duma i uprzedzenie to bez wątpienia dzieło ponadczasowe, które zachwyca zarówno historią miłosną, jak i głębią przekazu. Jane Austen udowadnia, że prawdziwe uczucia wymagają czasu, zrozumienia i pokonania własnych uprzedzeń. To książka, do której chce się wracać, odkrywając za każdym razem coś nowego. Pełna wdzięku, mądra i niezwykle wciągająca opowieść, która na długo pozostaje w pamięci.
KawkaNK - awatar KawkaNK
ocenił na72 dni temu
Milczenie owiec Thomas Harris
Milczenie owiec
Thomas Harris
❗Może zawierać spojlery❗ "Milczenie owiec" jest drugim tomem z cyklu o Hannibalu Lecterze. Ten tytuł przewijał mi się często na mediach społecznościowych czy telewizji od dosyć dawna. Nie będę ukrywać, że sięgnęłam po tą serię właśnie ze względu na ten konkretny tom. Jest on moim zdaniem najbardziej rozpoznawalny - czy wy też nigdy wcześniej nie słyszeliście na przykład o "Czerwonym smoku"? No i cóż, powiem tak - miałam do niego nieco większe oczekiwania. Myślałam, że będzie tutaj więcej akcji, więc dramatyzmu, jakieś ciekawsze odniesienie do tytułu.. a dostałam praktycznie suchą analizę umysłu mordercy. Przez większość książki Starling i reszta specjalistów rozgryzali co mogło nim kierować. Nie twierdzę jednak, że to coś złego! Nie zrozumcie mnie źle, taka chłodna analiza jest potrzebna i wiem, że niektóre osoby uwielbiają czytać tego typu rozkminy, lecz dla mnie było tu po prostu zbyt mało adrenaliny. Jednym z wielu plusów tej historii była na pewno ucieczka doktora Lectera ze swojego więzienia. Tak, dla mnie było to coś fajnego. Nie mogę się wręcz doczekać, aż autor odniesie się do tego w następnych tomach (chce poczytać o akcji podczas łapania go!!). W ogóle uwielbiam Crawforda coraz bardziej z każdym kolejnym tomem. Nie wiem jak on to zrobił, lecz czuje do niego sympatię. Zawsze wyczekuję go w każdym kolejnym rozdziale. Przy okazji mega mu współczuję z powodu Belli 🕯️. A, i nie była bym sobą, gdybym nie wspomniała, iż uwielbiam poczucie humoru współlokatorki Starling. Nie raz doprowadziła mnie do śmiechu.
Rita Walker - awatar Rita Walker
ocenił na65 dni temu
Inferno Dan Brown
Inferno
Dan Brown
Dan Brown to amerykański autor bestsellerowych powieści sensacyjnych, znany przede wszystkim z serii o profesorze Robercie Langdonie. Urodził się w 1964 roku i zdobył światową popularność dzięki książce "Kod Leonarda da Vinci", która stała się międzynarodowym fenomenem wydawniczym i została okrzyknięta "thrillerem wszech czasów". Twórczość Browna charakteryzuje się szybkim tempem akcji, licznymi zwrotami fabularnymi oraz łączeniem zagadek historycznych, religijnych i naukowych z fikcją literacką. Autor często sięga po motywy symboliki, tajnych stowarzyszeń i teorii spiskowych, co sprawia, że jego powieści są jednocześnie rozrywkowe i intrygujące intelektualnie. Do jego najważniejszych książek należą m.in. "Anioły i demony", "Kod Leonarda da Vinci", "Zaginiony symbol" oraz "Inferno". Jego utwory zostały przetłumaczone na dziesiątki języków i wielokrotnie ekranizowane, co ugruntowało jego pozycję jako jednego z najpopularniejszych autorów thrillerów na świecie. "Inferno" to wydany w 2014 roku thriller przygodowy, który stanowi czwarty tom serii, w której głównym bohaterem jest historyk i symbolista Robert Langdon. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Sonia Draga i liczy sobie 688 stron. Światowej sławy specjalista od symboli, Robert Langdon budzi się na szpitalnym łóżku w zupełnie obcym miejscu. Nie pamięta, jak i dlaczego znalazł się w szpitalu. Nie potrafi też wyjaśnić, w jaki sposób wszedł w posiadanie tajemniczego przedmiotu, który znajduje we własnej marynarce. Czasu na rozmyślania nie ma niestety zbyt wiele. Ledwie na dobre odzyskuje przytomność, ktoś próbuje go zabić. W towarzystwie młodej lekarki, Sienny Brooks, Langdon opuszcza w pośpiechu szpital. Ścigany przez nieznanych wrogów przemierza uliczki Florencji, próbując odkryć powody niespodziewanego pościgu. Podąża śladem tajemniczych wskazówek ukrytych w słynnym poemacie Dantego… Czy jego wiedza o tajemnych sekretach, które skrywa historyczna fasada miasta wystarczy, by umknąć nieznanym oprawcom? Czy zdoła rozszyfrować zagadkę i uratować świat przed śmiertelnym zagrożeniem? Powieść "Inferno" autorstwa Dana Browna to kolejna odsłona przygód profesora Roberta Langdona, która — zgodnie z charakterystycznym stylem autora — łączy zagadki historyczne, symbolikę i dynamiczną akcję. To przykład literatury, która niemal natychmiast wciąga czytelnika. Już od pierwszych stron, gdy Langdon budzi się w szpitalu z amnezją i tajemniczym przedmiotem przy sobie, fabuła nabiera zawrotnego tempa. Ta część jest zdecydowanie lepsza od poprzedniczki ("Zaginiony symbol"),ale "Kodu Leonarda da Vinci" nie przebija. Autor bardzo sprawnie łączy elementy kryminału i powieści przygodowej. Z jednej strony mamy śledztwo i zagadkę do rozwiązania (tajemniczy wirus, tropy ukryte w dziełach sztuki),z drugiej – niemal filmową podróż przez Florencję, Wenecję i Stambuł, pełną pościgów i niebezpieczeństw. Ogromną siłą książki jest tempo – krótkie rozdziały, liczne zwroty akcji i ciągłe napięcie sprawiają, że trudno się od niej oderwać. Autor umiejętnie miesza fakty historyczne z fikcją, tworząc klimat teorii spiskowej, który dodatkowo podsyca ciekawość czytelnika. Nie jest to jednak literatura pozbawiona wad. Krytycy często zwracają uwagę na schematyczność konstrukcji i momentami mało prawdopodobne rozwiązania fabularne. Mimo to „Inferno” spełnia swoją podstawową funkcję — dostarcza rozrywki na wysokim poziomie. Książka doczekała się ekranizacji - "Inferno" w reżyserii Rona Howarda, z Tomem Hanksem w roli Langdona, jest stosunkowo luźną adaptacją książki. Podobnie jak powieść, film stawia na szybkie tempo — akcja praktycznie nie zwalnia, a widz jest wrzucany w ciąg wydarzeń pełnych pościgów i zagrożeń. Jednak to, co w książce buduje napięcie i głębię (zagadki, kontekst historyczny),w filmie bywa uproszczone lub pominięte. "Inferno" to wciągający thriller, który od pierwszych stron angażuje czytelnika i sprawnie łączy elementy kryminału z przygodą. Szybkie tempo akcji, liczne zwroty fabularne oraz zagadki oparte na historii i sztuce sprawiają, że książka stanowi atrakcyjną i emocjonującą lekturę. Dla fanów serii.
Marcela - awatar Marcela
oceniła na82 dni temu